LOCKOUT VOORBIJ – NBA START OP 25 DECEMBER

Door

 

 

De Lockout is voorbij. Bronnen binnen de NBA beweren dat de spelers en de clubs een akkoord hebben bereikt over een nieuwe CAO. Het NBA-seizoen 2011-12 zal op Eerste Kerstdag 25 december beginnen.

Beide partijen waren eerder deze week in het diepste geheim weer begonnen met onderhandelingen. Gisteren (vrijdag) werden die besprekingen voortgezet in New York, waarna na vijftien uur om drie uur plaatselijke tijd (negen uur vanochtend Nederlandse tijd) volgens een van de onderhandelaars een akkoord op hoofdlijnen werd bereikt.

Spelers, clubeigenaren en commissaris David Stern zullen de nieuwe deal binnen afzienbare tijd via een persconferentie bekend maken.

Als gezegd: het gaat om een akkoord in hoofdlijnen. Er liggen nog wel een aantal kleine beertjes op de weg, zoals drugtesten en de leeftijd van de early entry draft. Daarnaast zullen de spelers weer een vakbond moeten gaan vormen, waarna de meerderheid van diezelfde spelers de nieuwe CAO moet ratificeren om de deal officieel te maken.

Pas als dat is gebeurd, kan het spel definitief op de wagen: een en ander zal beginnen met free agency, en vervolgens zullen de clubs hun (verkorte) trainingskampen kunnen beleggen [UPDATE: zowel free agency als de officiele voorbereiding zullen beginnen op 9 december]. De competitie zal vervolgens beginnen op 25 december.

Die datum was heilig voor beide partijen, omdat Eerste Kerstdag volgens goed gebruik een showcase is voor de NBA. Er staat op die dag altijd een drietal back-to-back-to-back krakers op het programma, die live op National TV worden uitgezonden.  Dit jaar staan de Big Three van de Miami Heat gepland tegen kampioen Dallas Mavericks, terwijl Derrick Rose en zijn Chicago Bulls en opnemen tegen de Los Angeles Lakers van Kobe Bryant. De Boston Celtics spelen op Opening Day tegen de New York Knicks.

Het komende seizoen zal waarschijnlijk gaan bestaan uit 66 wedstrijden (per club).

[UPDATE] ,,We wilden weer basketballen”, waren de eerste woorden van commissaris David Stern. ,,De officiele deal is uiteraard nog afhankelijk van verschillende ratificaties, maar we hebben goede hoop dat alles op z’n plaats zal vallen en dat het seizoen op 25 december zal beginnen.”

De achterban van beide onderhandelaars moeten het principe-akkoord goedkeuren. Dat betekent 15 van de 29 clubeigenaren (de NBA is eigenaar van de New Orleans Hornets), terwijl de simpele meerderheid van de 430 spelers hun fiat moeten geven.

,,Alles voelt weer goed. Eindelijk”, aldus Miami Heat-ster Dwyane Wade. En Stern: ,,Er moet nog veel werk worden verzet, maar we zijn blij dat we al zo ver zijn gekomen.”

 

 

Ook leuk om te lezen