Braves blijven ongeslagen, Rays op drempel WS

Door

Vannacht gingen de Houston Astros en de Los Angeles Dodgers op zoek naar hun eerste overwinning in de Championship Series. Vooral voor de Texanen zou een derde nederlaag op rij de uitschakeling wel heel dichtbij brengen. Kwamen de World Series-teams uit 2017 terug in de strijd of breidden de Braves en Rays hun voorsprong uit? Lees snel hoe het de teams verging.ROOKIE PITCHERS

Omdat voorafgaand aan de wedstrijd bekend werd dat Clayton Kershaw door een rugblessure niet beschikbaar was, moest manager Dave Roberts terugvallen op Tony Gonsolin. Tegenover de rookie van de Dodgers zetten de Braves hun eigen eerstejaars, Ian Anderson. De jonge Brave maakte een uitstekende indruk in zijn eerste starts van deze playoffs en hoopte deze lijn ook tegen de Dodgers voort te zetten.

Het begin van beide pitchers was hoopgevend. Vooral Gonsolin oogde overtuigend in zijn eerste drie innings. Geen van de negen slagmannen kwam op de honken en vier ervan ging zelfs met drieslag naar de kant. Ook Anderson hield de tegenstand op nul punten, maar zijn controle was tot op dat moment minder dan dat van zijn opponent. Viermaal moest hij een vrije loop toestaan. De Dodgers profiteerden echter niet van hun kansen vroeg in de wedstrijd.

GONSOLIN STORT IN

Met de beginstand nog op het scorebord startten beide teams dus aan de vierde inning. Plotseling kon Gonsolin maar moeilijk de plaat vinden. Met Ronald Acuna Jr.in het slagperk misten vier van zijn vijf worpen ruim de slagzone. Dankzij een homerun van Freddie Freeman buitten de Braves dit eerste haarscheurtje in het optreden van de jonge werper maximaal uit. Het bleek het begin van het einde voor Gonsolin.

In een poging zijn slider en splitter zo ‘nasty’ mogelijk te maken, raakte de pitcher steeds meer zijn controle kwijt. Het leverde de Braves nog een paar vrije lopen op en weer sloegen ze ongenadig toe. Eerst bracht Christian Pache de stand op 3-0 met een double, waarna een single van Freeman en een bases loaded walk voor Travis d’Arnaud het verschil tot vijf runs uitbreidden.

OZZIE DOES IT

De schade had groter kunnen worden. Het was te danken aan andermaal goed veldspel van Cody Bellinger dat de klap van Ozzie Albies niet over zijn hoofd vloog en door kon rollen naar het hek. Het resulteerde natuurlijk wel in een sac fly, waarop Freeman eenvoudig voor de zesde run kon zorgen. De Dodgers stonden plots voor een schier onmogelijke opdracht.

In de gelijkmakende slagbeurt verkleinden de Dodgers die opdracht enigszins. Darren O’Day was namens de Braves Tyler Matzek komen vervangen en zijn optreden werd geen succes. Joc Pedersen en Chris Taylor openden de inning met honkslagen en Corey Seager nam met een homerun beide honklopers mee over de thuisplaat. Toen Albies in de negende inning zijn tweede homerun van de series sloeg, leek de strijd echter gelopen.

DODGERS’ RALLY

In hun laatste slagbeurt deden de mannen uit Los Angeles nog een uiterste poging om de stand in de series alsnog gelijk te trekken. Dankzij Mookie Betts (single), Seager (double), Bellinger (triple) en Max Muncy (homerun) sloeg de ploeg in één inning zelfs voor de cycle. Het leverde echter één schamel puntje te weinig op om op gelijke hoogte te komen. Met Bellinger slechts 90 feet verwijderd van de gelijkmaker, sneuvelde AJ Pollock met een rollertje naar het derde honk.

UP NEXT

Het is nu alle hens aan dek voor Roberts en zijn mannen. Kershaws rugblessure zal hem ook in de derde wedstrijd aan de kant houden en Walker Buehler worstelt met blaren. Julio Urias zal Game 3 starten, maar hij gooide deze maand nooit meer dan 68 ballen en het is dus maar de vraag hoe ver hij kan komen. Met de grote druk op de bullpen in de eerste twee wedstrijden, is dat natuurlijk wel waar de Dodgers op hopen.

Voor de Braves verandert alles wat zij deze playoffs aanraken in goud. Alle zeven duels werden tot nu toe gewonnen. De geteisterde rotatie presteert ver boven verwachting en als de ‘pen zoals vannacht een keer een steekje laat vallen, schiet de sterke aanval ze te hulp. Kunnen ze net als hun divisiegenoten uit Washington de favoriete Dodgers uit de World Series houden? Het begint er steeds meer op te lijken. Kyle Wright zal het in Game 3 opnemen tegen Urias.Mochten de Braves erin slagen de Dodgers naar huis te sturen, dan is de kans groot dat ze het in de World Series moeten opnemen tegen de Tampa Bay Rays. Zij wonnen namelijk ook Game 3 van de Houston Astros en staan nu op matchpoint in de ALCS.

ALTUVE

Vooral de verdediging van de Floridianen maakte dit derde duel indruk. Kevin Kiermaier en Hunter Renfroe schoten met een aantal geweldige vangballen hun pitchers te hulp. Aan de andere kant maakte Jose Altuve juist alweer zijn derde veldfout van deze serie. Opnieuw gooide de kleine tweedehonkman een betrekkelijk eenvoudige worp in het gravel, waarna deze onbespeelbaar was voor zijn teamgenoot.

De Venezolaan was de wedstrijd nog wel zo goed begonnen. Net als in het openingsduel sloeg hij in de eerste inning met een homerun zijn ploeg op voorsprong. Het was echter ook de tweede maal dat hij zijn sterke aanvallende bijdrage opvolgde met een kostbare fout. In plaats van een routineus dubbelspel en het einde van de inning in zicht, hadden de Rays plots honklopers op één en twee en was er nog niemand uit.

RAYS GENADELOOS

Tampa Bay maakte optimaal gebruik van dit buitenkansje. Reliever Enoli Paredes, die Jose Urquidy na de fout van Altuve was komen vervangen, kreeg geen moment grip op het small ball van de Rays. Na twee honkslagen, een run en een sac bunt die twee honklopers in scoringspositie bracht, was Paredes volledig de controle kwijt. Met twee opeenvolgende worpen raakte hij zowel Kevin Kiermaier als Willy Adames. Het betekende een voorsprong voor de Rays met bovendien lopers op alle honken. Een double van Renfroe zorgde vervolgens voor een 5-1 stand.

In de gelijkmakende slagbeurt deed Michael Brantley met een solo shot nog wat terug namens de Astros, maar het zou het laatste punt van de wedstrijd zijn. Aan een gebrek aan kansen lag het echter deze wedstrijd ook niet, maar net als in eerdere duels in deze serie liet Houston ook nu weer veel te veel lopers achter op de honken. Het is een pijnlijke conclusie voor de kampioenen van 2017.

UP NEXT

Tot nu toe kwamen de Astros tot slechts 5 runs tegen de Rays. Vier daarvan waren het resultaat van een solo homerun. Het is een povere score voor een ploeg die toch 26 hits produceerde. De gemiste kansen en enkele veldfouten bleken uiteindelijk zeer kostbaar. Aan de starters van de Texanen heeft het vooralsnog niet gelegen. Ook in Game 3 leverde Urquidy een prima optreden af. In Game 4 zal men eenzelfde prestatie van Zack Greinke verwachten.

Hij neemt het in dit mogelijk beslissende duel op tegen Tyler Glasnow. Net als Greinke kwam die in actie in de laatste wedstrijd van de vorige ronde. Hij zal hopen andermaal de aanzet te geven op een beslissende overwinning. Of manager Kevin Cash ook nu, net zoals hij deed in Game 5 van de ALDS, ervoor zal kiezen zijn pitchers van de heuvel te halen nadat ze eenmaal door de slagvolgorde zijn gegaan, is nog niet duidelijk.

Coverfoto: David J. Phillip/Associated Press

 

Ook leuk om te lezen