Blik op Baseball: Chipper king of Queens

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsIngmar Meijer en Richard van Welie elke dinsdag om vier uur hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt.

Buck ShowalterLennart Beishuizen:
Hoe hij het voor elkaar krijgt, krijgt hij het voor elkaar. Buck Showalter ging het seizoen in als de manager van het slechtste team in de AL East: Baltimore Orioles en staat met nog maar twintig wedstrijden te gaan in een kansrijke positie om de titel in de AL East te pakken.

Niemand gaf een cent voor de Orioles in april. En waarom zou je ook? Sinds 1997 hebben de Orioles al niet in de play-offs gespeeld en de afgelopen jaren was het kommer en kwel in B’more. En daarbij: de New York Yankees zijn gewoon weer de Yankees, de Tampa Bay Rays barstten nog steeds van het talent, de Toronto Blue Jays zouden wel even de nieuwe powerhouse worden de Boston Red Sox hadden nog wat goed te maken na het debacle van september vorig jaar.

Inmiddels zijn de Blue Jays en Red Sox nergens meer te bekennen en is het een driestrijd tussen de Yankees, Rays en O’s om wie er met de AL East vandoor gaat.

Maar hoe kan dat dan?

De Orioles zijn kerngezond. Eigenlijk is de blessure van Nick Markakis vorige week de eerste keer dat een bovengemiddelde speler aan de zijlijn moet zitten. En natuurlijk zijn er spelers die boven hun kunnen spelen. Bijvoorbeeld Mark Reynolds, die ballen uit het stadion slaat alsof het batting practice is.

Maar toch, gaan de O’s het halen? Ik denk het niet. De Yankees zijn echt nog steeds de Yankees en het talent bij de Rays is echt veel groter. Echter staan de O’s nu ook in de top, dus waarom niet in oktober?

Chipper JonesMarco Post:
De fans van de New York Mets klapten afgelopen zondag hun handen stuk. Nee, niet voor de eigen spelers, maar voor Chipper Jones van de Atlanta Braves. Het boegbeeld van de Braves bereikte in de negende inning het eerste honk na een vrije loop. Jones werd direct vervangen door een pinch-runner en verliet onder luid applaus het veld. Hij deed zijn helm af en bedankte het publiek. Kippenvel. Respect.

Het was voor Chipper de laatste keer dat hij in New York speelde, tenzij de Braves in de World Series tegenover de New York Yankees staan. Zijn eerste twee homeruns sloeg hij in het oude stadion van de Mets, zijn 8-jarige zoon heeft dan ook de toepasselijke naam: Shea. “It was cool”, zei Jones over zijn laatste slagbeurt in Queens, bijna twintig jaar na zijn eerste at-bat. “Ik heb hier de nodige boo’s ontvangen, maar voor één keer waren de cheers luider.”

De future Hall of Famer is bezig met een afscheidstournee. Na dit seizoen zit het erop. Het moet bijna als een roes voelen voor de 40-jarige Jones, of hij nou in Washington of Chicago speelt, fans tonen hun respect. Jones krijgt zelfs cadeau’s, een surfplank bijvoorbeeld, van de San Diego Padres.

Toch blijft de derde honkman van de Braves professioneel. Hij is blij met de sweep in NY en statistisch gezien speelt hij zijn beste seizoen sinds 2008. Je vraagt je af of hij eigenlijk wel moet stoppen? Nee, Chipper weet het zeker. Het is tijd voor zijn familie.

Curt SchillingJurian Ubachs:
De ‘it-factor’. Dat is het predikaat dat de Baltimore Orioles opgehangen kregen van voormalig toppitcher Curt Schilling, die net als miljoenen andere Amerikanen wel iets te melden had over de gang van zaken in de AL East. En naar een World Series MVP met drie World Series-ringen en six-time All Star luister je dan net wat eerder.

Volgens Schilling hebben de Orioles ‘het’. Wat ‘het’ is? Dat is een vraagstuk waar honderden tot duizenden inspanningsfysiologen en mental coaches zich al eens over gebogen hebben, zonder opzienbarend resultaat. Vast staat dat ‘het’ krijgen een groepsproces is. Het is een collectief vertrouwen in eigen kunnen, een oprecht geloof dat het goed komt. Hetgeen dan door de hoofdrolspelers zelf weer afgedaan wordt met een voorspelbaar ‘playing good fundamental baseball’. Want als iedereen gewoon zijn taak doet, komt het vanzelf goed.

Bij de Orioles gaat het dus ook goed. Als het even niet goed gaat, dan grijpt de ‘it-factor’ in. Natuurlijk was het zuur hoe Yankees @ Orioles uiteindelijk afliep, met die rare call waarbij Teixeira onterecht uit werd gegeven (zie hieronder), maar het past in de flow waar de Orioles in zitten. Ik geef je nu vast op een briefje dat die flow naar het postseason leidt. En dan is alles mogelijk, zeker als je de ‘it-factor’ hebt.

Mark TeixeiraRichard van Welie:
De frustratie zat diep bij Mark Teixeira. Na de verloren wedstrijd tegen de Baltimore Orioles van afgelopen zaterdag had de eerste honkman geen goed woord over voor de arbitrage. Hij had hierbij ook wel een punt, want de scheidsrechter op het eerste honk ging wel degelijk in de fout bij de game-ending double play. Teixeira was duidelijk eerder op het eerste honk dan de bal, waardoor het door hem binnengeslagen gelijkmaker eigenlijk had moet tellen.

Maar Teixeira werd dus uit gegeven, waardoor de Orioles deze belangrijke wedstrijd wonnen. Na afloop van het duel fulmineerde Teixeira dat de scheidsrechters dit waarschijnlijk met opzet hadden gedaan omdat ze vroeg naar huis wilden en geen zin hadden in een comeback van de bezoekers.

Natuurlijk slaat dit nergens op en was de verklaring van de catcher Russell Martin een stuk realistischer (“Het was inderdaad een verkeerde beslissing, maar wij hebben zelf ook de nodige fouten gemaakt“). Toch is de woede van Tex begrijpelijk, want de slugger had alles op alles gezet om de out te voorkomen. Hij ging zelfs zo ver dat hij zijn eerder opgelopen blessure verergerde waardoor hij nu weer zo’n twee weken toekijken. En als je dan foutieve call tegen krijgt, dan mag je best even boos worden…

Blik op Baseball van vorige week: In september is bijna niemand kansloos

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen