NLDS: Braves laat wakker, Dodgers verslaan Pads

Door

Een dag na de teams in de American League mochten ook die in de National League aan de bak voor hun Division Series. In beide gevallen kunnen we dit letterlijk nemen. De wegen van de Miami Marlins en de Atlanta Braves kruisen elkaar in de NL East, terwijl de LA Dodgers en de San Diego Padres ook bepaald geen vreemden van elkaar zijn door hun duels in de NL West.Twee teams die in hun NLWC gezamenlijk één run moesten incasseren. De Atlanta Braves hielden de Cincinnati Reds in 22 innings van scoren. Miami zag tegen de Cubs alleen Ian Happ een homerun slaan en daar hielden ze het bij. In twee duels met de Fish dit seizoen stond Braves-starter Max Fried 7 hits en 2 runs toe. Zijn aanval maakte voor het eerst dit seizoen kennis met Sandy Alcantara. Dat was ook de starter die de show stal. Waar Fried het erg moeilijk had in Houston, daar liet Alcantara zich van zijn beste kant zien. Al leek het daar nog niet op toen Ronald Acuna het bal namens de Braves opende met een leadoff homerun.

Daarna was het woord aan de Marlins. Fried kreeg klappen zoals hij die dit seizoen nog niet vaak had gehad. Met een homerun trok Miguel Rojas in de derde de stand gelijk en dankzij Garrett Cooper en Brian Anderson gingen de Fish erop en erover. De Braves vonden, nog altijd in de derde inning, ook weer aansluiting dankzij RBI-doubles van Marcell Ozuna en Travis d’Arnaud. Voor Fried kwam er na vier volledige innings een einde aan zijn wedstrijd. Hij was 7-0 in het regular season, maar kreeg nu 6 hits, 4 runs en 4 K’s op zijn conto.

BATS KOMEN TOT LEVEN

In de zevende inning verdween ook Alcantara van de heuvel. Wat ook verdween, was de voorsprong van de Marlins. Marcell Ozuna deed z’n oude club pijn met een RBI-single, maar dit was niets vergeleken met de 3-run homerun van Travis d’Arnaud. Die klap kwam op rekening van Yimi Garcia, die Alcantara was komen aflossen. De starter besloot zijn dag na zes innings, 8 hits, 5 runs en 8 K’s. Het werd nog erger voor de Fish in de zevende toen ook Dansby Swanson zijn knuppel hard tegen de bal zette en Ozzie Albies meenam over de thuisplaat.

Niet alleen keek Miami nu opeens tegen een 9-4 achterstand aan, maar ze hadden ook nog eens te maken met een stel relievers dat in de NLWC geen run had toegestaan. Matt Joyce brak die foutloze reeks met een RBI-single in de achtste, maar verder dan dat kwamen de Marlins niet. Closer Mark Melancon had een eenvoudige middag en hengelde dit duel zonder al te veel problemen binnen voor Atlanta, dat met een 1-0 voorsprong aan Game 2 begint.

UP NEXT

Ian Anderson hoopt in Game 2 zijn sterke optreden tegen de Reds een vervolg te geven. De rookie deed het uitstekend, noteerde 9 strikeouts en gaf geen enkele run op. Hij neemt het op tegen Pablo Lopez, die zijn debuut maakt in de play-offs. Lopez won 6 wedstrijden voor de Fish in het reguliere seizoen en noteerde een ERA van 3.61. Hij, maar ook Anderson, zal op zijn tellen moeten passen. Er zit nog wat oud zeer tussen deze teams en de arbitrage vond het nodig om in Game 1 al vast een waarschuwing uit te delen. Het zal woensdagavond (20.08 uur Nederlandse tijd) interessant worden om te zien of de pitchers van de Marlins deze Braves in toom kunnen houden.Nog twee clubs die elkaar van haver tot gort kennen. De Padres hoopten een aanval te doen op de machtspositie van de Dodgers, maar kwamen in de NL West uiteindelijk tekort. Nu in de NLDS ligt er een nieuwe kans voor de ploeg uit San Diego. In augustus wisten de Pads 3 runs te fabriceren in hun eerste en enige wedstrijd tegen Walker Buehler dit seizoen. Jayce Tingler durfde het aan om Mike Clevinger te laten starten. De aanwinst was niet okselfris uit het reguliere seizoen gekomen en had de NLWC dan ook overgeslagen.

Met twee walks in de eerste inning begon Clevinger niet sterk aan zijn optreden. Na slechts een paar pitches in de tweede kwam er zelfs al een vroegtijdig einde aan. Clevinger leek zich te blesseren en Tingler moest al heel vroeg in de wedstrijd ingrijpen. Austin Nola zorgde in de vierde inning voor een opsteker voor de Padres. Wil Myers kon scoren na diens RBI-single en daarmee de Pads op voorsprong zetten. Een inning later hielpen ze de Dodgers echter in het zadel. Een error van Jake Cronenworth stelde Justin Turner in staat te scoren. De werkdag van Buehler was toen al tot een einde gekomen. Na vier innings, 2 hits, 1 run en 8 K’s mocht de starter gaan douchen.

BIG INNING

De relievers van San Diego hadden LA tot die error aardig onder controle, maar dit alles veranderde in de zesde inning. Matt Strahm begon al met twee honken bezet aan zijn opdracht, maar de reliever kreeg vervolgens tik op tik. Corey Seager, Justin Turner en Cody Bellinger, elk op hun eigen manier, zorgden ervoor dat de Dodgers in deze eerste wedstrijd de regie stevig in handen namen. Nog voor Strahm ook maar één out wist te maken, nam Craig Stammen de honneurs waar. Een wild pitch van hem hielp Max Muncy vanaf het derde honk te scoren. Lang was er niets aan de hand voor de Padres, maar opeens keken ze aan tegen een 5-1 achterstand.

Victor Gonzalez, Blake Treinen en Kenley Jansen wisten wel raad met deze voorsprong. Na een foutloze zevende inning moest Gonzalez in de achtste weliswaar nog een tweehonkslag toestaan, maar in gevaar kwamen de Dodgers geen moment. Dit gold echter ook voor de San Diego Padres. Na die voor hen zo dramatisch verlopen zesde inning lieten ze geen tegenstander meer toe op de honken, maar het kwaad was toen al geschied.

UP NEXT

Dave Roberts heeft al bevestigd dat Clayton Kershaw zijn man is voor Game 2. De southpaw was meer dan uitstekend in zijn laatste wedstrijd. Tegen de Brewers hield hij het acht innings vol, noteerde niet minder dan 13 strikeouts en stond slechts 3 hits toe. Kershaw lijkt dan ook de aangewezen persoon om de Dodgers donderdag (03.08 uur Nederlandse tijd) naar een 2-0 voorsprong in deze NLDS te leiden. Aan wie Jayce Tingler de bal geeft, is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Cover Photo: Dale Zanine/USA Today Sports

Ook leuk om te lezen