Blik op Baseball 2.0: Het stereotype World Series-team

Door

Blik op Baseball 2.0

Een World Series-team typecasten

Ik kan er helemaal naast zitten, maar is het iemand wel eens opgevallen dat kampioensploegen vaak voor een groot deel dezelfde ‘personages’ hebben? De namen laten zich vooraf niet altijd raden, maar terugkijkend op een Postseason zijn er altijd een aantal standaardfuncties die vervult dienen te worden, bijna als voorwaarde voor het succes. De belangrijkse functies op een rijtje!

World Series - San Francisco Giants v Detroit Tigers - Game 4De Ace. Ook wel: workhorse. Natuurlijk, onmisbaar, en ook wel voor de hand liggend. Zonder starting pitching kom je niet ver, en de meeste kanshebbers voor het postseason leunen op één specifieke naam in het bijzonder. In 2007 loodste Beckett de Red Sox langs Cleveland op weg naar de World Series nadat hij hetzelfde al eens had gedaan voor de Marlins. In 2009 was Sabathia onmisbaar voor de Yankees en de 2010 World Series draaide vooral om de duels tussen Cliff Lee en Tim Lincecum.

De Slugger. Al net zo voor de hand liggend. Of je nu kijkt naar de Red Sox, Yankees, Texas of St. Louis: de aanwezigheid van mannen die de bal hard kunnen raken is geen pre, maar een must. Opvallend is wel dat de vermaarde sluggers zelden de cruciale factor lijken te zijn. In 2011 was het immers niet Albert Pujols, maar vooral de heroïsche at-bats van David Freese die de Cardinals de titel opleverden.

Red Sox v Yankees Game 6De Hoogvliegende Laagvlieger. Een beetje oneerbiedig, en een beetje breed, maar denk aan Edgar Renteria met een cruciale 3-run homerun. Denk aan, inderdaad, de heldendaden van David Freese. Iets langer geleden: Mark Bellhorn. Maar ook aan – wie kent hem niet? – Bobby Kielty. Hadden de Red Sox zonder zijn homerun in Game 4 tegen de Rockies de titel in 2007 niet gewonnen? Vast alsnog wel. Maar nu was het wel meteen beslist.

De Shutdown Guy. Brad Lidge. Jonathan Papelbon. Brian Wilson. Mariano Rivera. Neftali Felix. Vrijwel geen rol was de laatste jaren zo steevast aanwezig als de elite closer. Een potje uitgooien is altijd al lastig, dus wat doet een 1-run game met je terwijl er 40.000 man met handdoeken zit te zwaaien op de tribune? “Just make your pitches”, zeggen ze dan. Hier verdienen closers hun monstercontracten.

Wie vaker mijn stukjes leest – en de genoemde voorbeelden goed analyseert – merkt vast een lichte voorkeur. Ik zeg alleen maar dit: John Lester, David Ortiz, Stephen Drew, Koji Uehara.

Roster Expansion

Het blijft een raar fenomeen. Vijf maanden lang werkt de MLB met een bepaalde set regels, en dan gaat dat systeem in september volledig op de schop. ‘Roster Expansion’ betekent dat de MLB-clubs een verzameling spelers uit de Minor League aan hun 25-man roster mogen toevoegen. Normaal moet je het met die 25 man doen, maar nu mag je er dus dik overheen.

Er gaan stemmen op dat het systeem op de schop. Zo zou Orioles-manager Buck Showalter het liefst zien dat een dergelijk systeem door het hele seizoen heen zou gelden. Om voorzichtiger om te kunnen gaan met de armen van pitchers zou de manager van Baltimore het liefst zien dat clubs op elk moment een ‘healthy scratch’ kunnen doen, om dan een minor leaguer in te laten springen zonder dat daar direct een roster transaction voor gedaan hoeft te worden.

Baltimore Orioles v San Francisco GiantsPrima, natuurlijk, zo lang het maar niet afgeschaft wordt. Ik vind het lang niet altijd leuk om naar potjes van teams als Houston, Miami of zelfs Colorado te kijken, totdat hun minor leaguers erbij worden gehaald. September geeft je een ‘sneak peak’. Heel even is de toekomst in actie te zien. Niet continu natuurlijk, want de MLB-spelers moeten nog steeds de kar trekken, maar zo af en toe kun je ze zien.

Ik heb mijn groeibriljant nog niet kunnen ontdekken, maar we zijn natuurlijk pas net begonnen met deze laatste maand van het reguliere seizoen. Vooral teams die nog steeds groeien en binnen een paar jaar klaar lijken voor een postseason run, zijn afhankelijk van goede aanwas. Lijkt mij een prima reden om teams als Cleveland, Oakland en, jawel, de New York Mets in de gaten te houden deze maand.

3 Reacties
  1. Yuri Ankone 11 jaar ago

    En de Cubs niet te vergeten! Hebben veel talent momenteel

    • Darch 11 jaar ago

      2015, Yuri, vanaf 2015 wordt ’t mooi.

  2. Seb Visser 11 jaar ago

    De Cubs zullen nog wel een paar jaar moeten wachten..

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen