Ballparks II: Hitters- en Pitchers-parks

Door

In het eerste deel in mijn driedelige serie over Ballparks had ik het over Fenway Park in Boston en de gekke dimensies aldaar. In dit deel betrek ik de rest van de Major Leagues er ook bij. Wat zijn nou hitters- en pitchers-parks? En welke zijn dat? Hoe komt dat? En zijn er wel eens veranderingen?

Park Factor

Een handige tool om hitters- en pitchers-parken van elkaar te onderscheiden is “Park Factor”. Dat is een stat dat door ESPN handig online is gezet en dus door iedereen te bekijken is. Om het makkelijk te houden heb ik de tabel gekopieerd en hieronder neergezet:

* Let wel dat Sun Life Stadium niet meer gebruikt wordt door de Miami Marlins. De park factor van het nieuwe stadion is natuurlijk nog niet bekend.

Heel veel cijfers, en ik ga ze proberen te duiden.

Hoe hoger het cijfer in de dikgedrukte kolom, hoe hitter-friendly het stadion is. De tabel staat daar ook op gesorteerd. Rangers Ballpark in Arlington is dus het meest hitter-friendly en AT&T Park het meest pitchers-friendly. Daarnaast zie je ook nog de cijfers voor homeruns, honkslagen, tweehonkslagen, driehonkslagen en walks. Op de site van ESPN (link boven de screenshot) kun je de tabel op elk van deze stats sorteren.

De cijfers staan natuurlijk ergens voor. Sterker nog, iedereen kan het thuis uitrekenen: Je moet het totaal aantal gescoorde en opgegeven runs thuis delen door het totaal aantal gescoorde en opgegeven runs uit. Voor de andere stats geldt dezelfde som, alleen moet je runs vervangen door de stat die je wilt uitrekenen.

Enkele conclusies

Uit de tabel is op te maken dat in de Rangers Ballpark in Arlington 1.5x zoveel homeruns geslagen wordt als in de gemiddelde andere ballpark. Dat is veel.

Aan de hand van de tabel kun je conclusies trekken zoals bijvoorbeeld: Fenway Park is een hitters-park, maar dat komt vooral door het aantal doubles en niet door het aantal homeruns. Dat kan verklaard worden door het grote rechtsveld en the Green Monster, waar line drive homeruns doubles worden.

Andersom kan je zeggen dat AT&T Park en in mindere mate Citi Field vooral te lijden hebben onder het gebrek aan homeruns.

Nog iets: de grens tussen hitter- en pitchervriendelijk ligt op factor 1, dus ergens tussen de nummer 10 Miller Park en nummer 11 Citizens Bank Park. Natuurlijk is een grote groep dat je ‘neutraal’ kunt noemen. Maar ook in de neutrale groep zijn opmerkelijke dingen te zien, zo is nummer 14 US Cellular Field een neutral park, maar wel heel gunstig voor homeruns. Hier refereerde ik al naar in mijn analyse van de ruil waarbij Carlos Quentin van de White Sox naar de Padres werd gestuurd.

Citi Field

Een van de problemen van de New York Mets is dat ze de Mets zijn. Een ander probleem van de Mets is Citi Field (Shitty Field in de volksmond). Sinds de opening van het stadion in 2009 staat het bekend als een pitchers park en dat is niet onterecht. Zoals ik al eerder zei lijdt Citi Field onder het lage aantal homeruns dat er geslagen wordt.

In het offseason van 2010-2011 werden er enkele aanpassingen in het stadion gedaan om het aantal homeruns op te krikken. Zoals wel vaker bij de Mets lukte het niet echt. De homerun-factor ging omhoog van 0.719 naar maar liefst 0.735.

Ook nu zijn de Mets bezig het park kleiner te maken. Zo komt er een 2.4 meter hoog muurtje voor het 4.9 meter hoge muurtje in het linksveld, waardoor er meer ballen uit zullen vliegen. Ook komt er een muurtje in het rechtsveld, waardoor de afstand naar de thuisplaat vermindert van 415 ft. (126 meter) naar 390 ft. (120 meter). (dank u Wikipedia!)

Door deze veranderingen zal de homerun-factor waarschijnlijk flink omhoog gaan, terwijl het aantal tweehonkslagen en driehonkslagen iets zal verminderen. Per saldo zal Citi Field dan een neutraal park worden. Al kunnen dit soort veranderingen ook weer overcompensatie zijn. Maar dat is koffiedik kijken.

Wrigley Field

Een ander speciaal stadion is Wrigley Field van de Chicago Cubs. Deze oude ballpark is berucht om zijn verschillende eigenschappen gedurende de verandering van het seizoen. Nu is het normaal dat ‘balls fly in july’, oftewel bij warm weer zijn slagmannen meer in het voordeel, maar in Wrigley schijnt dat uitzonderlijk het geval te zijn. Helaas heb ik hier geen cijfers van, maar het is iets om het achterhoofd te houden.

Het is geen doen om alles van elk stadion te analyseren en ik daag iedereen dan ook uit om zelf te spelen met de tabel of hem desnoods in de favorieten te zetten voor als het seizoen bezig is.

In het laatste deel in de serie over Ballparks zal ik het hebben over wat teams, spelers en analisten met deze informatie doen.

Foto: Screenshot ESPN.com

Ook leuk om te lezen