A’s voor het eerst sinds 2006 weer in playoffs

Door

De Oakland Athletics hebben zich maandag geplaatst voor de playoffs. De ploeg van manager Bob Melvin was in het eigen Coloseum met 4-3 te sterk voor de Texas Rangers. Het is voor het eerst in zes jaar dat de A’s deelnemen aan het naseizoen. Fans stonden op de banken toen closer Grant Balfour de wedstrijd in de negende inning op slot gooide met een strikeout.

“Awesome! Ongelofelijk”, zei Balfour. “Absolutely amazing“, vertelde manager Melvin die daarna een whipped cream pie in het gezicht gedrukt kreeg van Josh Reddick. Het feestje was inmiddels in volle gang, de champagne werd ontkurkt en buiten het stadion hoorde je auto’s toeteren.

Coco Crisp’s double in de vijfde inning leidde de overwinning in en de A’s staan slechts op één wedstrijd achterstand op de Rangers met nog twee duels te gaan. De titel in de AL West behoort nog tot de mogelijkheden. “Wie had gedacht dat we met al die jonge gasten tot dit in staat waren”, vroeg Crisp zich af.

Moneyball

De A’s werden een jaar geleden wereldwijd bekend dankzij de verfilming van het boek Moneyball. Michael Lewis beschrijft daarin de revolutionaire aanpak van general manager Billy Beane, in de film gespeeld door Brad Pitt, om de grote ploegen met het geld, zoals de New York Yankees en de Boston Red Sox, te slim af te zijn.

Beane staat nog altijd aan het roer in Oakland, alleen bleven grote successen uit en kopieerde de rest van de teams zijn aanpak. Bij de start van dit seizoen ruilde hij echter zijn beste drie spelers (Gio Gonzalez, Andrew Bailey en Trevor Cahill) in voor jonge talenten en dat blijkt goed uit te pakken. De A’s slaan, sinds de All-Star break, de meeste homeruns en hebben een starting rotation met vijf rookie pitchers.

Tigers winnen AL Central

Ook de Detroit Tigers verzekerden zich, met een 6-3 overwinning op de Kansas City Royals, van verlenging van het seizoen. De ploeg van manager Jim Leyland won, net zoals vorig jaar, de AL Central divisie en is het vijfde en laatste team in de American League dat zich plaatst voor de play-offs. Dit weekeinde bemachtigden de Rangers, New York Yankees en Baltimore Orioles al een ticket.

Miguel Cabrera had een belangrijk aandeel in de zege met vier honkslagen, waaronder een homerun. De slugger is nu dicht bij het winnen van de eerste Triple Crown in de Major League sinds 1967. Cabrera heeft een .329 slaggemiddelde, 44 homeruns en 137 binnen geslagen punten. “De Triple Crown is belangrijk voor mij, maar het winnen van de World Series is het belangrijkste.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen