Alabama op cruisecontrol langs Missouri, Ohio State verpulvert Wisconsin

Door

SEC Championship - Alabama v Missouri

De #1 Alabama Crimson Tide zijn na een jaar afwezigheid weer terug aan de top van de Southeastern Conference. Na het mislopen van de SEC-titel vorig jaar, rekende de ploeg van Nick Saban dit jaar in de finale af met de #16 Missouri Tigers: 42-13.

Kickstart Alabama

Wie had gedacht dat de Missouri Tigers enige kans zou maken tegen Alabama, die had het mis. De Crimson Tide domineerde als vanouds en kwam via running back T.J. Yeldon al vroeg op voorsprong. Ook het vervolg daarna van Alabama was van grote klasse. Uitblinker Blake Sims (23-27, 262 yards, twee touchdowns), die bezig is aan zijn laatste serie wedstrijden voor de Crimson Tide, gooide vroeg in het tweede kwart een 58-yard touchdown naar DeAndrew White, die de score op 14-0 zette.

Mocht u denken: ”Waar ken ik dat ook alweer van?” Het was exact dezelfde play die Amari Cooper in de Iron Bowl tegen Auburn een touchdown opleverde. En hoewel de receiver dit keer anders was, Lane Kiffin was er opnieuw vroeg bij om de touchdown te vieren.

Mizzou gooit eigen glazen in

Nog een reden waarom bovenstaand gifje wel belangrijk was voor de wedstrijd, want de speler die Blake Sims naar de grond werkt, moest het veld verlaten. Shane Ray, één van de beste defensive ends in de NCAA, maakte zich schuldig aan targeting, het opzettelijk raken van het hoofd van de tegenstander. Een zware tegenvaller voor Missouri, dat daarmee de kans om er nog een wedstrijd van te maken helemaal zag verdwijnen.

Quarterback Maty Mauk, die verder een matige wedstrijd speelde, probeerde wel om zijn ploeg richting de endzone te krijgen met dit soort passes. Dat de Tigers een behoorlijke off-day hadden, blijkt wel uit het feit dat ze maar liefst 504 yards toe te staan, terwijl ze er zelf maar 313 (waarvan 41 rushing yards) tegenover zetten.

Pas in het derde kwart kropen de Tigers meer naar Alabama toe dankzij een touchdown van Bud Sasser en een fieldgoal, die de stand op 21-13 zetten. Daar moest het echter bij blijven, want de Crimson Tide gaf in het vierde kwart nog even gas en liep hard weg bij de Tigers. Het slotakkoord van het team van Nick Saban kwam via één touchdown van Christion Jones en twee TD-runs van Derrick Henry, die de uiteindelijke score van 42-13 op het scorebord zette.

Ohio State verpulvert Wisconsin en wint Big Ten kampioenschap

Big Ten Championship - Ohio State v Wisconsin

De Ohio State Buckeyes wisten een loodzware week waarin J.T. Barrett zwaar geblesseerd raakte en ploeggenoot Kosta Karageorge dood werd aangetroffen, af te sluiten met het Big Ten kampioenschap. De underdog liet in het Lucas Oil Stadium van Indianapolis niets heel van favoriet Wisconsin: 59-0.

Van back-up naar held

Van 3rd string quarterback naar MVP in de finale: Amerikanen smullen van dit soort verhalen. Voor Cardale Jones was het gisteren de realiteit. Jones liet vanaf de start aan iedereen zien niet onder te doen voor Braxton Miller of J.T. Barrett door accuraat 257 yards en drie touchdowns te gooien. Dit gebeurde tijdens de eerste drive van de wedstrijd.

De uitstekende prestatie van Jones werd ondersteund door Ezekiel Elliot die, in tegenstelling tot zijn concurrent Melvin Gordon, 220 yards en twee touchdowns wist te behalen. Elliot’s eerste touchdown van de avond mocht er ook zeker zijn. Hij rende met de bal 81 yards richting paydirt.

De Wisconsin Badgers? Die hadden beter thuis kunnen blijven. Quarterback Joel Stave zag slechts 17 van zijn 43 passes aankomen en werd drie keer onderschept. Vedette Melvin Gordon, de running back die al het hele seizoen fantastisch speelde, werd door de OSU-verdediging op 76 yards gehouden. De laatste keer dat de Badgers geen enkel punt op het bord wisten te krijgen,was in 1997 en het was tevens ook het zwaarste verlies sinds Wisconsin in 1979 ook met 59-0 verloor van, hoe kan het ook anders, Ohio State.

Niet alleen op aanvallend gebied overtroffen de Buckeyes de Badgers, maar ook defensief stond OSU er zelfverzekerd bij. Middels een fumble return van Joey Bosa, gingen de Buckeyes rusten met een 38-0 voorsprong.

De wedstrijd was al lang gespeeld in de eerste helft, maar dat weerhield de Buckeyes er niet van om daarna nog gas terug te nemen. Cardale Jones gooide zijn derde en laatste touchdown van de wedstrijd naar Devin Smith, die overigens alledrie de touchdownpasses van Jones ving. Het slotakkoord kwam op naam van Curtis Samuel die met twee korte touchdowns de 59-0 eindstand bepaalde.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen