Agenten in San Francisco undercover als Giants fans

Door

Dat de politie vaak goed vertegenwoordigd is bij sportevenementen in Amerika mag duidelijk zijn. Echter, voor de wedstrijd tussen de San Francisco 49ers en de New York Giants, die vanavond in Candlestick Park gespeeld zal worden, is de San Francisco Police Department van plan extra beveiliging in te zetten. Niet alleen zal er 25% meer politie in en rond het stadion aanwezig zijn, ook zullen er undercover agenten verkleed als Giants fans op de tribunes plaatsnemen.

Volgens NFL Security Director Jeff Miller zal er hard worden opgetreden tegen fans die de wedstrijd voor anderen bederven. “We zullen voor aanvang al proberen de probleemgevallen buiten het stadion te identificeren, en waar nodig deze mensen verwijderen. Ook tijdens de wedstrijd worden er in het stadion geen waarschuwingen uitgedeeld. Als stewards of agenten een probleemgeval tegen komen worden deze personen zonder pardon het stadion uitgegooid.”

Maatregelen als deze zijn helaas nodig gebleken na een seizoen waarin meerdere malen fans gewond het stadion in San Francisco moesten verlaten, waaronder twee Oakland Raiders fans die na een preseason wedstrijd door een 49ers fan op de parkeerplaats werden beschoten. Ook na de wedstrijd tegen de New Orleans Saints afgelopen weekend gaven veel Saints fans aan zich bedreigd te hebben gevoeld op de tribune.

Met het opschroeven van de beveiliging, waaronder het gebruik van undercover agenten, hoopt de politie in samenwerking met de 49ers zulke gevallen in de toekomst te kunnen voorkomen. Van het verkleden van agenten was nog niet eerder gehoord, maar bij succes zal deze methode waarschijnlijk door veel steden worden overgenomen.

Jed York, de CEO van de 49ers, verontschuldigde zich voor het gedrag van de fans en liet weten een paginagrote advertentie te zullen plaatsen in de zondageditie van de San Francisco Chronicle die fans op het hart zal drukken beschaafd te zijn: “We moeten het hele land de klasse van de 49ers en onze plaatselijke gemeenschap laten zien.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen