Column: Bijnamen

Door

Brooklyn Nets v Miami Heat
De NBA lanceert een nieuw wapen in de kruistocht om meer, meer en nog meer shirts te verkopen. Dit keer moeten de bijnamen van NBA-spelers dollars in het laatje brengen.

De Brooklyn Nets en Miami Heat zijn proefkonijn. Zij spelen tenminste één van de onderlinge duels met bijnamen op de achterkant van hun shirt. Op het Nets-shirt met nummer 34 staat dan dus The Truth en LeBron speelt met King James op zijn rug. Als het een succes blijkt, komen ook de andere teams aan de beurt.

Er zijn nog wat haken en ogen. Zo passen er niet meer dan twaalf tekens op het shirt, dus Half-Man, Half-Amazing en The Big Fundamental moeten op zoek naar een nieuwe bijnaam. Ook namen met cijfers zijn niet toegestaan, want het moet er wel een beetje mooi uit blijven zien en een cijfer boven het rugnummer is geen gezicht. Al lijken CP Three, D Twelve en AK Fortyseven mij niet veel beter.

Ik snap wel dat de NBA geld ruikt. Er zijn ongetwijfeld mensen die een shirt met Birdman of Black Mamba willen kopen. Maar het is een slecht idee om teams ook daadwerkelijk met die shirts te laten spelen. Dat is een aanslag op het zelfvertrouwen van spelers die niet gezegend zijn met een cool alter ego.

De strijd tussen Miami en Brooklyn is bij voorbaat oneerlijk. Waar de Heat grossiert in bijnamen, zal een aantal Nets spelers met angst en beven uitzien naar de eerste bijnamen-ontmoeting. Joe Johnson en Deron Williams zijn nu al de minkukels van de avond.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen