NFL Free Agency Headlines: 15 maart

Door

Dag drie van free agency was relatief rustig. De headlines werden gemaakt door defensive end Mario Williams, die ondanks dat hij al sinds de start van free agency in Buffalo was eindelijk zijn handtekening onder het contract zette. Williams mag zich de beste betaalde verdediger in de NFL gaan noemen. Hij zal in de komende zes jaar honderd miljoen dollar verdienen, waarvan vijftig miljoen gegarandeerd. Op het eerste gezicht lijkt dat veel, maar de Buffalo Bills hebben redenen nodig om hun fans aan zich te blijven binden. Het team is sinds 1999 niet meer in de play offs geweest, en een ‘difference maker’ in de verdediging zal de Bills fans weer enige hoop bieden.

De beste deals die gisteren gesloten werden betroffen enkele offensive linemen. De New Orleans Saints zagen hun beste guard Carl Nicks naar Tampa Bay vertrekken, maar trokken Ben Grubbs aan als zijn vervanger. Hij is niet zo goed als Nicks, maar komt dan ook met een lager prijskaartje. Een vijfjarig contract voor 36 miljoen dollar waarvan 16 miljoen gegarandeerd is een goede deal voor de Saints. De Tennessee Titans legden guard Steve Hutchinson vast, en het contract mag beschouwd worden als een koopje. Het team zal hem over drie seizoenen 16  miljoen betalen. De vraag is of dit de voorbode is van Peyton Mannings besluit om naar Tennessee te gaan. Manning en Hutchinson hebben dezelfde agent.

De San Diego Chargers trokken op donderdag twee nieuwe spelers aan, en daarnaast werden de cijfers bekend van de contracten van Jared Gaither en Le’Ron McClain. Gaither heeft al zijn hele carrière last van blessures, maar hij kreeg een relatief klein deel van zijn salaris gegarandeerd. Hij zal over vier seizoenen 24,6 miljoen dollar verdienen. McClain kreegt 8,25 miljoen dollar over drie seizoenen. Ook het aantrekken van outside linebacker Jarret Johnson is een goede zet. Hij is geen echte pass rusher, maar staat bekend om zijn kwaliteiten in pass coverage en tegen de run. Een vierjarig contract voor 19 miljoen is een goede deal voor het team. Eddie Royal speelde in de voorgaande vier jaar voor divisie rivaal Denver, en zal in San Diego vooral herinnerd worden als de spelers die profiteerde van de misser van scheidsrechter Ed Hochuli. Nadat Denver de bal terug kreeg in de laatste minuten van de wedstrijd scoorde Royal zowel de touchdown als de daaropvolgende 2-point conversion die Denver de overwinning zou bezorgen. Royal zal voor de San Diego Chargers waarschijnlijk de vierde receiver worden, en daarnaast als kick/punt returner worden gebruikt. Zijn salaris zal 13,5 miljoen over drie seizoenen bedragen.

De Kansas City Chiefs trokken tight end Kevin Boss aan, nadat hij dinsdag door de Raiders op straat was gezet. Een driejarig contract voor negen miljoen dollar is redelijk voor de backup van de vaak geblesseerde Tony Moeaki.

Tot slot enkele contracten waar ik minder gecharmeerd van was, en toevallig betreft het in alle drie gevallen defensive backs. De Cleveland Browns legden nickel cornerback Dimitri Patterson voor drie jaar vast tegen een bedrag van 16 miljoen dollar, waarvan zes gegarandeerd. Als Patterson bekend stond als de beste nickel corner in de NFL was dit misschien nog te verklaren geweest, maar om zulke bedragen op tafel te leggen voor een average cornerback is niet heel verstandig. De Washington Redskins legden op hun beurt safety Brandon Meriweather vast voor twee jaar. Zijn salaris van drie miljoen per seizoen is redelijk, maar het idee dat Washington in hem een starter ziet zou Redskins fans zorgen moeten maken in een divisie met quarterbacks als Tony Romo en Eli Manning. Cornerback Steve Gregory zou door de New England Patriots verteld zijn dat ze hem als free safety willen gaan starten. Zijn salaris (3 jaar; 8,5 miljoen dollar; 3 miljoen gegarandeerd) is redelijk, maar dit moet een geval zijn van Belichick die iets ziet wat anderen niet zien. Gregory werd het afgelopen seizoen meerdere malen door quarterbacks te kijk gezet.

Voor de headlines van 13 maart: Klik hier / 14 maart: Klik hier /

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen