Thanksgiving Preview (II): Oakland Raiders @ Dallas Cowboys

Door

Miami Dolphins v Dallas CowboysVlees noch vis waren de Dallas Cowboys de laatste jaren. Ook dit seizoen vinden we het team terug in de middenmoot van de league, maar wel op de eerste plaats in de NFC East. De leidende positie danken de Cowboys aan een nipte overwinning op divisiegenoot New York Giants (24-21) afgelopen zondag. Uiteraard met een thuiswedstrijd tijdens Thanksgiving mogen de Cowboys proberen hun kleine voorsprong op de als tweede geplaatste Philadelphia Eagles voor in ieder geval drie dagen uit te breiden. Grote voordeel voor Dallas is dat ze tot nu toe alle divisiewedstrijden wisten te winnen. De Oakland Raiders vliegen van Californië naar Texas in de wetenschap dat ze buiten het eigen Colosseum niet goed presteren. Alleen de wedstrijd tegen het zwakke Houston werd gewonnen. Toevallig of niet, ook in Texas.

Tevreden coach
Twee weken hadden de Cowboys de tijd gehad om bij te komen van een beschamende verliespartij bij de New Orleans Saints (49-17) voordat de uiterst belangrijke divisieontmoeting in New York afgelopen weekend werd gewonnen. Ondanks het weggeven van een voorsprong van vijftien punten kon er toch een winstpunt worden bijgeschreven voor het team van hoofdcoach Jason Garrett. Vlak voor tijd bleek een rake 35-yard field goal van kicker Dan Bailey beslissend voor een uitzege. Garrett was erg tevreden met de uitslag: “De teams die een dramatische partij kunnen verwerken en in de volgende uitwedstrijd zo voor de dag kunnen komen zijn de teams die aan het einde van het jaar meedoen om de hoofdprijs.”

Good Romo
Het zou wel eens kunnen gebeuren voor de Cowboys die de laatste jaren onder Garrett steeds op het moment dat ze op winst stonden hun kansen weer verspeelden. Dallas mag zich nu echter gaan opmaken voor een thuiswedstrijd tegen een op papier beduidend mindere tegenstander. Thuis komt het team makkelijk tot scoren met een gemiddelde van 34.6 punten per wedstrijd (1ste in de NFC) en heeft het in Tony Romo een quarterback die dit jaar laat zien bepalend te kunnen zijn in het vierde kwart. Zo verzorgde hij in de thuiswedstrijd tegen Minnesota eerder deze maand een 90-yard drive afgesloten door een 7-yard touchdown pass op Dwayne Harris met nog 35 seconden op de klok. Tegen de Giants leidde hij zijn aanval in 64 yards en veertien plays naar de beslissende field goal van Bailey. De running game komt nog niet echt van de grond dit jaar. De Cowboys staan 29ste met gemiddeld 79.7 rushing yards per wedstrijd en zullen dan ook redelijk blij zijn geweest met de 107 yards van afgelopen zondag. DeMarco Murray rent gemiddeld voor 5.8 yards per poging en doet het de afgelopen twee wedstrijden heel aardig met 175 yards en één touchdown.

Wild Card Race
Tennessee Titans v Oakland RaidersBij de Raiders (4-7) valt gelijk op dat ze per wedstrijd gemiddeld meer dan 120 rushing yards weggegeven en het met name in uitwedstrijden niet goed doen. Voordat Oakland won bij de Houston Texans werden acht wedstrijden buiten eigen stadion verloren. Hoeveel waarde de overwinning in Houston had is maar zeer de vraag, aangezien de Texans momenteel een serie van negen opeenvolgende nederlagen hebben neergezet. Afgelopen zondag werd Chris Johnson van de Tennessee Titans aardig in toom gehouden (73 yards), maar werd de overwinning wel weer weggegeven aan het einde van het vierde kwart. De Titans marcheerden in de laatste zes minuten naar een winnende touchdown en de Raiders zagen daarmee ook direct hun kansen op een Wild Card slinken.

Traditie
Rookie quarterback Matt McGloin zal voor de derde maal op rij starten voor Oakland, dat ook Terrelle Pryor weer terug heeft van een knieblessure. De strijd om de belangrijkste positie in een NFL-team is wat dat betreft weer volledig open. Running back Darren McFadden is waarschijnlijk ook weer van de partij, maar wordt minder gemist dan gedacht. Back-up Rashad Jennings doet het prima en heeft over de voorbije vier wedstrijden een gemiddelde van 103.3 bij elkaar gerend. In 2009 stond deze wedstrijd ook op het programma tijdens Thanksgiving. De Raiders verloren toen kansloos met 24-7 en Romo gooide voor meer dan 300 yards. Tradities zijn er om in stand te houden en zo speelt Dallas voor de 46ste maal tijdens de belangrijke feestdag. Bij een overwinning op de Raiders zal de kalkoen nog net even wat lekkerder smaken voor America’s Team.

De wedstrijd Raiders @ Cowboys begint om 22:30 Nederlandse tijd en is live te zien op het open kanaal van FOX.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen