49ers plaatsen Kaepernick op IR met schouderblessure

Door

Het was voor Kaepernick en de 49ers een wedstrijd om snel te vergeten.

Het seizoen van Colin Kaepernick zit er na een turbulent begin al vroegtijdig op. Nadat hij twee weken geleden naar de bank werd verwezen voor Blaine Gabbert, dwingt een schouderblessure hem nu naar de injured reserve waarmee zijn seizoen tot een einde komt.

Einde van een (kort) tijdperk
Met de blessure lijkt er zodoende een einde te komen aan verblijf van Colin Kaepernick in San Francisco. In 2012 leidde Kaepernick, nadat hij het overnam van Alex Smith, de 49ers onder leiding van Jim Harbaugh richting de Super Bowl. Hierin verloor de ploeg nipt van de Baltimore Ravens, en Kaepernick, die in 2011 als 36ste uit Nevada door Harbaugh naar de Bay Area was gehaald, zou in 2013 bijna zijn team naar een tweede Super Bowl op rij gooien. Ditmaal strandde het seizoen echter in de NFC Championship Game met een verlies tegen de Seattle Seahawks.

Vanaf dat moment leek Kaepernick de toekomst van San Francisco te zijn. Hij kreeg een nieuw contract, en samen met Harbaugh zouden zij nog lang een contender zijn in de NFC.

Maar het liep heel anders. Harbaugh vertrok (noodgedwongen) via de achterdeur naar Michigan, en daarmee zakte het team, samen met Kaepernick, dit jaar als een pudding in elkaar. Het dieptepunt volgde twee weken geleden, toen Blaine Gabbert zijn plek over mocht nemen.

Contract
Datzelfde contract zou in eerste instantie een voorname reden zijn om te denken dat de 49ers niet zonder slag of stoot afscheid zouden nemen van de quarterback die ooit werd gezien als de franchise quarterback.

Echter, het contract is dusdanig gunstig voor de 49ers, dat zij zonder veel problemen van Kaepernick af kunnen komen. Sterker nog, enkel wanneer Kaepernick op 1 april 2016 nog geblesseerd is, moet San Francisco hem over heel 2016 betalen. Als hij echter fit is, en ze willen van hem af, dan kan dit zonder dat zij hem ook maar één dollar aan gegarandeerd geld hoeven te betalen.

Dit kan ook meespelen in de beslissing om Kaepernick nu op de IR te zetten. Zodoende voorkomen de 49ers dat zijn blessure op iets ernstigs kan uitlopen, en anderzijds kan het ook heel goed dat Kaepernick hiermee akkoord gaat omdat hij zelf ook vrede heeft met de gedachte dat zijn tijd in San Francisco erop zit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen