Sam Blitz: De NFL Draft Prospects

Door

De komende weken gaan we als voorbereiding op de NFL Draft een aantal college spelers voorstellen. De kracht, kunde en hoe die kwaliteiten zich verhouden tot het niveau van de NFL wordt bekeken. Dit gebeurt op basis van de gametape van de spelers. Want ook hier geldt, de tape liegt nooit. De spelers worden niet behandeld in volgorde van draftpositie, maar de spelers die je moet kennen deze draft komen voorbij.

Oregon State v Oregon

Dion Jordan, OLB, Oregon
Jordan (1,98m en 113kg) is een boomlangte atleet die enorm veelzijdig is. Bij Oregon werd hij ondanks het grote frame, ideaal voor een passrusher, veel in coverage gebruikt door zijn uitstekend voetenwerk, beweeglijkheid en lengte om een doorn te zijn in de passing game van de tegenstander. Dit is uniek. Zijn veelzijdigheid maakt dat hij hoog op het draftbord van verschillende teams staat. Zo kan hij outside linebacker gaan spelen in zowel de 4-3 als 3-4 en hij heeft meer dan het formaat om defensive end te spelen in een 4-3. Het schort soms enigszins op het fysieke vlak, zeker met het afschudden van blockers maar dit kan ook met de schouderblessure waarmee hij speelde te maken hebben. Als de techniek beter wordt op de passrush is het een speler die elk seizoen minimaal 10 sacks op zijn conto moet kunnen bijschrijven. En in coverage kan hij door zijn enorme lengte spelers als Jimmy Graham en Rob Gronkowski bijblijven. Het van richting veranderen ziet er probleemloos uit bij Jordan. De verdediger is zeer op zijn gemak in open ruimte. Een gegarandeerde top 10 pick.
2012 Stats: 44 tackles, 5,5 sacks en 3 forced fumbles

Luke Joeckel, OT, Texas A&M2013 NFL Combine
Joeckel is volgens vele de beste offensive tackle in de draft. Hij wedijvert met Eric Fisher om wie er als eerst gedraft gaat worden. Alles lijkt er op te wijzen dat Joeckel in als eerste van het bord komt. Wellicht zelfs op 1 naar de Kansas City Chiefs. Joeckel kan heel goed spiegelen. Een kwaliteit die vereist is om passrushers voor zich te houden. Hij is een goede atleet die door de knieeen buigt en niet door de heupen. Hij laat zijn kont goed vallen, zoals dat heet. Daardoor heeft hij een sterke base en kan goed contact absorberen. Kan heel goed het anker weer zetten na het contact. Hij weet dus heel snel zijn voeten weer goed te plaatsen in de juiste base en in beweging te houden. Het re-directen lijkt probleemloos. Op het moment dat het contact is gemaakt is het aan de tackle om de verdediger een richting uit te sturen. Bijvoorbeeld door binnenste hand op de heup van de verdediger te zetten en hem weg te drijven van de pocket. Dit voorkomt dat de verdediger om de tackle heen dipt en richting QB kan geraken. Hiervoor is enorme kracht en goede souplesse vereist. Het is een techniek die van Ryan Clady straks een van de best betaalde linemen ooit gaat maken. Joeckel is een tackle die vanaf dag 1 start en de komende jaren een rots in de randing zal zijn. Een gegarandeerde top 5 draftkeuze.

Jonathan Cyprien, S, FIU
Een van mijn favoriete spelers in de draft. Cyprien was de beste speler op de FIU defense en werd op verschillende plaatsten geposteerd. Zo speelde hij op rundowns vaak weak side linebacker, (De strong side is de zijde waar de tight end wordt geposteerd) mede door zijn harde tackles. Cyprien heeft de unieke kracht om een flinke hit uit te delen maar toch de tackle techniek aan te houden. Hij zal altijd wrappen. De armen om het middenrif van de baldrager binden zodat deze niet meer kan ontsnappen. En als er ruimte is voor een oorverdovende hit, zal de safety niet aarzelen. Hij heeft zijn vinger altijd om de trekker. Cyprien is een zeer goede pass defender. Hij heeft uitstekende snelheid en een heel goed gevoel voor ruimtes. Zo leest hij zeer snel en kan snel beslissingen maken en op de bal breken. Teams als San Francisco kunnen een safety als deze goed gebruiken. Een eerste ronde draft keuze.
Stats: 83 tackles, 4 interceptions

DeAndre Hopkins, WR, ClemsonAuburn v Clemson
Hopkins (1,86m en 91kg) is niet de meest in het oog springende reciever. Hij is niet de snelste, niet de grootste, niet de meest dynamische na de catch maar het is potverdorie een uitstekende receiver. Typisch geval, the sum is greater than the parts. Zijn route running springt het meeste in het oog. Scherpe cuts en een uitstekend gevoel voor de vrije ruimtes. Hij vindt heel eenvoudig de soft spot in the zone (D). Zijn handen zijn goud. Werd al meer dan eens vergeleken met Roddy White en ik kan me heel goed vinden in die vergelijking. Een slimme receiver die kan uitgroeien tot het beste maatje van een quarterback. Heeft genoeg snelheid om de go route te lopen maar het zijn zijn shakes en fakes in de route die maken dat hij vrij komt. Een eerste ronde draft keuze.
Stats: 82 catches, 1405 yards en 18 touchdowns

Sleeper van de Dag; Datone Jones, DE, UCLAArizona State v UCLA
Jones (1,93m en 125) speelde de 5-techniek in de 3-4 van de Bruins. Recht tegen over offensive tackle. De defensive end positie die in de NFL bemand wordt door mannen JJ Watt, Justin Smith en Calais Campbell. De two gap positie. Ik wil ook graag uit de wereld helpen dat het een passrush positie is. Het zijn defensive ends die verantwoordelijk zijn voor de gaten aan beide kanten van de offensive lineman en dus meer de run spelen. Zeker op de eerste downs. Op passing downs schuift een speler als Watt naar binnen naar de 3-techniek, aan de buitenste schouder van de offensive guard. Dan pas krijgt hij de taak mee te rushen. Het is de kracht van Watt dat hij ondanks dit, toch 20,5 sack wist te noteren. Het is uniek. Jones heeft wat je zoekt in een 5-techniek. Lange armen, een enorm frame en goede kracht. Zijn eerste stap is erg explosief en daarmee zet hij de offensive lineman direct op de hielen. Het gebruik van zijn handen springt bij mij het meeste in het oog. Zo liet hij op de Seniorbowl al zien blockers eenvoudig te kunnen passeren door die explosieve 1e stap en het gebruik van goede moves als de swim (Met de buitenste arm tegen de schouder meppen en dan met je binneste arm over het hoofd van de blocker zwemmen) en de rip (Club met de buitenste arm en binneste arm in een opwaarste beweging langs de zij van de blocker om hem naar binnen te drijven en te leunen terwijl je een weg om hem heen baant). Jones is al een goede run defender maar hij zal vooral indruk maken op passing downs. Eerste-tweede ronde keuze.
Stats: 57 tackles, 5,5 sacks

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Eriboy17 9 jaar ago

    ik viend helemaal mooie dienge deze artiekel leg maar op mij moende

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen