32-in-32 | Kansas City Chiefs: Verjonging met Mahomes aan het roer

Door

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 22 een team dat in 2018 met een jonge quarterback voor de toekomst kiest in de Kansas City Chiefs.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE KANSAS CITY CHIEFS


FREE AGENCY


De grootste verandering die general manager Brett Veach doorvoerde was het wegschepen van Alex Smith naar de Washington Redskins. Daarmee komt er een einde aan een tijdperk van vijf seizoenen waarin Smith elk jaar meer wedstrijden wist te winnen dan te verliezen, maar in de play-offs de ploeg nooit naar het beloofde land kon brengen. Het vertrek van twee andere iconen, Tamba Hali en Derrick Johnson, toont aan dat ook Kansas City in het rijtje teams past dat daadwerkelijk een nieuw tijdperk tegemoet gaat.

Maar daar bleef het niet bij, want zelfs één van de meest talentvolle jonge spelers werd weggedaan: Marcus Peters en zijn uitgesproken persoonlijkheid werden weggeruild naar de Los Angeles Rams. De Chiefs kregen er twee draft picks voor terug (2e ronde in 2019 en 4e ronde in 2018) maar toch blijft het opmerkelijk: want sinds zijn debuut in de NFL had niemand zoveel interceptions als Peters. Aan de andere kant valt vooral de komst van Sammy Watkins op, de talentvolle receiver hoopt na een teleurstellend seizoen in Los Angeles zijn carriére een nieuwe impuls in te blazen in Kansas City.


NFL DRAFT


Vanwege de trade voor Patrick Mahomes in de vorige NFL Draft, waren de Chiefs in 2018 pas laat aan de beurt. Wel werd duidelijk dat de Chiefs een defense first strategie hanteerden: want elk van de zes keuzes was een defensieve keuze. Beginnend met twee grote jongens: Breeland Speaks en Derrick Nnadi, die de defensive line moeten verstevigen en onder andere het vertrek van Bennie Logan moeten opvangen.

Over de overige keuzes valt nog weinig te zeggen, al valt op dat daar eigenlijk in alle linies versterkingen zijn ingevlogen. Van een linebacker (Dorian O’Daniel) tot spelers voor de secondary (Armani Watts & Tremon Smith), overal is door Brett Veach aan gedacht in de hoop dat zij de gaten opvullen die door verschillende veteranen zijn achter gelaten.


OFFENSE


Gevolg van de defensieve draft is dat er aanvallend relatief weinig is veranderd, met uitzondering van dé grootste verandering: Patrick Mahomes die het in zijn tweede seizoen overneemt van Alex Smith. Na vijf betrouwbare jaren onder Smith, kiezen de Chiefs voor de potentie van Mahomes’ explosieve arm. Wat scheelt is dat hij ieder geval veel ervaren wapens om zich heen heeft waarbij Sammy Watkins ook zijn steentje hoopt bij te dragen als nieuweling.

Want het moet gezegd worden, met spelers als Kareem Hunt, Travis Kelce en Tyreek Hill beschikt de jonge Mahomes over een ijzersterk trio aan playmakers. Ook niet onbelangrijk: de offensive line bestaat ook voor een groot deel uit ervaren en bewezen krachten al zou alleen Cameron Erving – of wie er dan ook left guard komt te staan – een mogelijke zwakte kunnen vormen.


DEFENSE


De meeste veranderingen hebben plaatsgevonden aan de defensieve kant van het team. Maar liefst vier spelers lijken op het eerste oog toegevoegd te worden aan deze – onder voorbehoud geleverde – depth chart van de eerste keuzes. In de secondary zijn veel ogen gericht op Kendall Fuller, die in de Alex Smith-trade de andere weg bewandelde en samen met Steven Nelson het gat moet opvullen dat door Marcus Peters is achtergelaten.

Een andere wisseling van de wacht is die van Xavier Williams die de plek van Bennie Logan lijkt over te nemen, terwijl een andere free agent, Anthony Hitchens, in het midden de plek inneemt van Chiefs-legende Derrick Johnson. Wie er echter nog wel is, is Eric Berry die terugkeert van een blessure en weer leiding zal moeten geven aan deze vernieuwde Chiefs-defensie.


CONCLUSIE


Alles valt of staat in 2018 met de ontwikkeling van Patrick Mahomes. De jonge quarterback krijgt de sleutels van de offense in handen en mag direct aan de bak met wedstrijden tegen de Chargers (uit), Steelers (uit), 49ers (thuis), Broncos (uit), Jaguars (thuis) en Patriots (uit). Kortom: drie van de sterkste teams uit de AFC, twee vervelende uitwedstrijden binnen de divisie en een clash met Jimmy Garopollo en Kyle Shanahan.

Dat betekent dat de Chiefs ondanks alles zomaar in een lastig parket komen te staan. Of Mahomes houdt zich sterk en sleept Kansas City er met minstens een 3-3 record doorheen, of het kan zomaar met horten en stoten gaan en misschien een 1-5 start.

Desalniettemin moet wel gezegd worden dat er genoeg aanvallende wapens zijn om het verschil mee te maken en het schema in de tweede helft aanzienlijk makkelijker wordt. Een grote terugval zal dus allicht niet het geval zijn, maar zo gladjes als vorig seizoen zal het niet meer gaan. Daarvoor hebben Mahomes en co. nog even de tijd nodig.

VOORSPELLING: 8-8

Lees hier de season preview van de Buffalo Bills

Ook leuk om te lezen