32-in-32 | Buffalo Bills: All-inn op rookie Allen

Door

Het NFL-seizoen komt er langzaam aan en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 21 het team dat met rookie QB Josh Allen verder bouwt aan duurzaam succes: Buffalo Bills.

LEES HIER DE SEASON IN REVIEW VAN DE BUFFALO BILLS


FREE AGENCY


Buffalo verkeerde na het bereiken van de play-offs in 2017 maandenlang in een roes. Er was echter nog steeds behoorlijk wat werk aan de winkel. Head coach Sean McDermott en general manager Brandon Beane waren immers een meerjarenplan gestart om de franchise duurzaam succes te brengen. Daartoe moesten lastige maar onvermijdelijke beslissingen genomen worden.

Zo werd afscheid genomen van quarterback Tyrod Taylor in ruil voor een 3rd round draft pick van de Browns. Daarnaast mochten ook Jordan Matthews, Seantrel Henderson, Preston Brown, EJ Gaines en Mike Tolbert vertrekken. Daarbij kwam eerder dit jaar het vervelende bericht dat sterkhouder Eric Wood door fysieke ongemakken een punt achter zijn carrière moest zetten. Richie Incognito zal in 2018 ook niet terugkeren, maar de redenen daarvoor blijven bijzonder. Evenals zijn verdere gedrag buiten de lijnen. Tenslotte was Cordy Glenn onderdeel van een trade met de Bengals.

Naast de vele vertrokken spelers hebben de Bills ook de nodige versterkingen aangetrokken. Hiervan zullen in ieder geval defensive tackle Star Lotulelei en cornerback Vontae Davis als starter de velden gaan betreden. In principe moet dit ook voor linebacker Trent Murphy gelden, maar hij is na een jaar blessureleed ook nu niet vrij van fysieke problemen. Verder zal de toekomst van AJ McCarron in Buffalo afhangen van de vooruitgang van Josh Allen en zal Chris Ivory plaats moeten nemen achter LeSean McCoy. En dat met een hijgende Marcus Murphy in zijn nek. Russell Bodine wordt geacht om de #1 center te zijn, maar die spot lijkt naar Ryan Groy te gaan. Tenslotte zullen Marshall Newhouse, Rafael Bush en Julian Stanford net het uiteindelijke roster halen.


NFL DRAFT


De play-off roes in Upstate New York kwam in april ten einde. Tijdens de draft werd Buffalo flink wakker geschud door de keuze voor quarterback Josh Allen. Na het vertrek van Tyrod Taylor hield men al rekening met een top rookie QB, maar velen zagen liever Josh Rosen in het Bills-blauw. Na OTAs, training camp en twee pre-season wedstrijden wordt Allen echter al genoemd als de grootste verrassing van de 2018 draft. Exciting times in Buffalo.

Tweede first round pick linebacker Tremaine Edmunds werd na de draft al getipt als een direct impact speler voor de Bills. Overigens evenals de derde pick van Buffalo, defensive tackle Harrison Philips. Laatstgenoemde is qua bouw, persoonlijkheid en looks een heuse Kyle Williams Junior. Een solide toevoeging voor de Bills.

De overige draft picks zullen, behalve Austin Proehl, zeer waarschijnlijk het roster halen. Indien John Miller of Vlad Ducasse er de komende weken een potje van maken, zouden we Wyat Teller zelfs vrij snel tussen de lijnen kunnen zien. Verder wordt het interessant om te zien of Ray-Ray McCloud als winnaar uit de concurrentiestrijd voor een roster spot met Brandon Reilly komt.


OFFENSE


De Bills offense wordt voornamelijk interessant als we naar de quarterback-positie kijken. Josh Allen maakt een enorme ontwikkeling door en verrast vriend en vijand. Tegelijkertijd hebben ook Nathan Peterman en AJ McCarron solide spel laten zien. Aanstaande zondag (26 augustus) neemt Buffalo het op tegen de Bengals en zal Allen voor het eerst starten. Een goede performance tijdens de zogenaamde dress rehearsal game kan de beslissing betekenen in de quarterback battle.

Verder hebben McDermott en Beane goede zaken gedaan door WR Corey Coleman aan te trekken voor een 7th round pick in 2020. Tijdens de korte tijd dat hij bij het team is, heeft hij al laten zien waarom hij ooit een first round pick was.

Door de onzekerheid rondom de QB positie blijft het een zwakker punt. Andere zorgenkindjes zijn de O-line en de running backs. Voor eerstgenoemde zal het ontbreken van Wood en Incognito een grote impact hebben. De O-line bevat vrij weinig talent en heeft een serieuze upgrade nodig om op hetzelfde niveau te komen als de elite Buffalo defense. Bodine wordt waarschijnlijk niet de startende center, aangezien Ryan Groy een sterker pre-season heeft.

Dan de running backs. Op het oog vrij sterk, maar kijken we naar de geboortedata zien we weinig duurzaamheid en daarmee toekomst. LeSean McCoy en Chris Ivory zijn op leeftijd en zeker op de RB positie wil je in ieder geval een talentvolle twintiger. Genoeg materiaal om in 2018 te presteren, vooral nu Marcus Murphy een sterk pre-season speelt, maar niet genoeg om zorgeloos vooruit te kijken.

Het is duidelijk dat gezien de procesmatige benadering van McDermott en Beane de offense, voornamelijk O-line en RBs, in 2019 een flinke upgrade mag verwachten.


DEFENSE


De grootste troef van de Bills is de defense. Deze unit zal ook het aankomende jaar bij de besten der NFL horen, zeker nu de D-line geüpgrade is. Star Lotulelei is een goede aanwinst en ook Trent Murphy betekent verbetering. Murphy is echter niet geheel blessurevrij, maar met Eddie Yarbrough en Shaq Lawson zit er genoeg diepte in deze positie. Een andere positieve noot is draft pick Harrison Philips. Met hem heeft Buffalo de opvolger van Kyle Williams alvast in de gelederen.

Met hun tweede draft pick hebben de Bills hun linebackercorps verstevigd door Tremaine Edmunds aan te trekken. De jonge rookie is een beest en heeft met Lorenzo Alexander een goede mentor om zijn NFL carrière te starten. De 2017 draft pick Matt Milano completeert de drie starters, maar wel met Ramon Humber op zijn hielen.

De Bills secondary was elite in 2017 en is met de komst van Vontae Davis, indien blessurevrij, verbeterd. Jordan Poyer en Micah Hyde zullen in 2018 wederom een dodelijk safetyduo vormen en Tre’davious White zal na de 2017 DROY snub alleen maar hongeriger zijn. De nickel corner positie is enigszins een vraagteken aangezien rookie Taron Johnson nadrukkelijk op de deur van Philip Gaines klopt.


CONCLUSIE


De 2018 Bills zijn omringt met vraagtekens, voornamelijk gevoed door de onzekerheid rondom de quarterback positie. Indien Allen blijft presteren, zal hij het worden, maar een rookie seizoen is grillig. Verder heeft de O-line flink aan kwaliteit ingeboet en is de daadwerkelijke vorm van Coleman nog onbekend. De defense zal dit jaar wederom het verschil maken en indien de veranderingen in de offense goed uitpakken, kunnen we daar meer gaan zien dan we in eerste instantie zouden verwachten.

Een geruststellende gedachte voor Buffalo is dat die vreselijke play-off drought achter ze ligt en het feitelijk nog steeds een franchise in heropbouw is. Daarbij zijn verloren skills grotendeels adequaat opgevangen. Het zal een jaar worden met ups en downs, maar het zal aan geen van beide kanten doorslaan.

VOORSPELLING: 8-8

Lees hier de season preview van de Detroit Lions

Ook leuk om te lezen