3-on-3: Wat moet LA zonder Kobe?

Door

In 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Wat moet LA zonder Kobe? 3on3 Brooklyn Nets v Los Angeles Lakers

1. De blessure is de schuld van Mike D’Antoni, die Kobe teveel minuten liet spelen.

SN: D’Antoni had geen keus. Mede ook doordat hij de keus aan Kobe liet om te spelen en hoeveel minuten. Deze blessure is echter geen ouderdom of overbelastingblessure. Pure pech.

PH: Dat is wat te gemakkelijk. De Lakers hadden elke minuut die Kobe speelde aanvallend nodig. Van de laatste zeven wedstrijden, waarin Kobe zo veel speelde en gemiddeld in de buurt van een triple-double noteerde, werden er zes gewonnen door de Lakers. Als Kobe zegt dat ie kan spelen, moet je hem laten spelen, zeker als dat resulteert in overwinningen.

JWZ: Het is niet helemaal eerlijk om deze blessure op het conto van D’Antoni te schuiven. Ja, hij had Kobe’s minuten moeten minderen, hij had in moeten gaan tegen de wensen van Bryant om te spelen, hij had beter zijn werk moeten doen. Maar ja, hij is geen Phil Jackson. Natuurlijk geen zekerheid dat Bryant de blessure dan niet had gekregen, maar Jackson had wel overwicht op Kobe. Wellicht is het allemaal gewoon bad luck, maar de klap moest een keer komen.

2. De Lakers hebben zonder Kobe niets te zoeken in de play-offs.

SN: Ze hebben op papier een team dat ook zonder Kobe wel iets te zoeken heeft in de play-offs. Maar daar is gezien dit seizoen alles mee gezegd. De Lakers draaien niet en als hing wederom af van Kobe. Dus eerste ronde eruit. Of het wordt pure Amerikaanse sport heroïek, met Kobe in gedachten steigt iedereen boven zichzelf uit.

PH: Jawel hoor. Zonder Kobe zal alles om Dwight en Pau draaien en dat kan de Lakers absoluut zeges opleveren. Dwight met veel schutters om hem heen? De Magic haalden zo de finale. Gaan de Lakers dat ook doen? Dat denk ik niet, daar zijn ze net iets te oud voor.

JWZ: Met Kobe was het al niet veel, zonder Kobe nog veel minder. Verdedigend zijn de Lakers niet in staat om ook maar enigszins constant te presteren en zonder Bryant is het aanvallend ook allemaal een stuk minder interessant. Wie gaat het verlies van een van de beste spelers ooit opvangen? Niemand. Nee, play-offs worden een voorspelbaar drama.

Los Angeles Lakers v Dallas Mavericks3. Kobe komt terug voor een zesde titel.

SN: Kobe zou Kobe niet zijn als hij niet sterker terug wil komen en nog een écht laatste kunstje wil laten zien. Maar daar is wel een team voor nodig, dus laten we eerst maar eens afwachten wat de Lakers in het off-season gaan doen.

PH: Het zou zomaar kunnen. De bekendste sporter die de laatste jaren deze blessure heeft gehad was David Beckham, die was ook 34, en was na minder dan een half jaar weer hersteld. Hij zal dus wel terugkeren, en wellicht kan Dwight Howard zonder Kobe dichter bij zijn potentie komen en de eerste optie van het team worden. Wanneer Kobe dan terugkeert zal hij dat moeten doen als roleplayer, en met een aantal goede trades kan er zo een titel uitrollen voor LA.

JWZ: Er bestaat geen twijfel over of Kobe terugkomt of niet. Of hij die zesde titel gaat winnen is nog maar de vraag. Hij gaat het in elk geval proberen. Steve Nash en Pau Gasol worden er echter ook niet jonger op en de bank zal nodig een upgrade moeten krijgen. Hoe de Lakers dat gaan uitvogelen is iets voor deze zomer. Oh, een nieuwe coach die zijn team wel goed kan laten verdedigen zou ook handig zijn.

Met dank aan Sjoerd Neggers, Pieter Horstman en Jan Willem Zeldenrust.

Ook leuk om te lezen