3-on-3: Derrick Rose :(

Door

Het NBA-seizoen is helaas inmiddels alweer oud genoeg om de eerste echte blessures te veroorzaken en daarom is het opnieuw tijd voor een 3-on-3. In deze rubriek reageren wekelijks drie NBA-redacteuren op drie stellingen omtrent een actueel onderwerp. Nadat we vorige week de eerste geruchten van het NBA-seizoen bespraken, jankten we deze week. Derrick Rose en zijn blessure zijn namelijk onderwerp van gesprek.
3on3

1. Derrick Rose komt ooit nog terug op zijn MVP-niveau.

New York Knicks v Chicago BullsDaan van  Kooten (DK): Thibodeau zei over Rose: “Je kan niet de jongste MVP worden zonder een van de grootste talenten ooit te zijn. Maar wat ik echt bewonder is het feit dat hij nooit tevreden is. Hij wil altijd overal beter in worden.” Er zijn genoeg spelers die zware knieblessures nooit overwinnen, maar D-Rose heeft er in ieder geval de juiste mentaliteit voor. Zijn harde werken na blessure #1 werd enorm geprezen, wat deze blessure extra pijnlijk maakt. Komt hij ooit terug in de vorm van toen? Laten we heel, heel erg hopen van wel. Want hij is een zeldzaam talent.

Rob van Gameren (RG):  Ik hoop het hopen. Fysiek in de oude staat terugkomen is geen onmogelijkheid, maar hoe zit het mentaal? Zijn type spel ‘lokt’ dit soort blessures uit en de vraag is of hij zijn kenmerkende spel kan inruilen voor een andere rol. Rose is Rose: explosief, de basket aanvallen en zodoende circuslay-ups maken of een open teamgenoot bereiken. Hoewel zijn driepunter is verbeterd, zal hij nooit een pure schutter worden. Alles hangt dus af van hoeveel zelfvertrouwen hij weet op te bouwen.

Ewout Versloot (EV): Mijn glazen bol is troebel, de theeblaadjes verwarrend en in de sterren is geen lijn te ontdekken. Kan het? Ja. Is het waarschijnlijk? Ik ben bang van niet…

NBA: Preseason-Chicago Bulls at Indiana Pacers2. De blessure van Rose brengt de play-offs van de Bulls in gevaar.

RG: De Bulls moeten het misschien niet eens meer willen. Afgelopen seizoen was een succesvol jaar gezien de bestaande selectie, maar net zoals bij Rose is de teleurstelling er nu ook hard ingeslagen bij Noah, Deng en Boozer. Dit is hun laatste jaar samen en ze hoopten echt op de titel. Die is nu weg. Deng zal persoonlijk een mooi contract willen versieren voor de volgende seizoenen, dus aan hem zal het niet liggen. De nederlaag tegen het matige Utah eergisteren zei genoeg.

EV: Nee, de Bulls zijn goed genoeg om ook zonder Rose de play-offs te gaan halen. De vraag is wellicht eerder of ze die nog wel willen halen. Wellicht is dit het moment voor de Bulls om vol in de tankingmodus te gaan. Met dit team halen ze wellicht de play-offs, maar nooit de NBA finals, daar zijn de Heat en de Pacers veel te sterk voor. Door nu te tanken maken ze aanspraak op een hoge pick uit de hele sterke draft class van 2014 en kunnen ze volgend jaar met jong talent én een fitte Rose bouwen aan een echt kampioenschapsteam.

DK: Nee joh. De verdediging is daar te goed voor en het oosten oogt zwakker dan ooit, ondanks de hoge verwachtingen van sommige teams. Maar een kans op de titel is met de blessure van Rose in rook opgegaan. De Bulls zijn nu op dezelfde sterkte als vorig jaar. Dat betekent het behalen van de play-offs, maar geen schijn van kans tegen betere teams. Vorig seizoen voelde de ploeg zich in de tweede ronde heel klein tegen de Miami Heat, dat 4-1 won.

Philadelphia 76ers v Chicago Bulls - Game One3. De Bulls moeten nadenken over het traden van bijvoorbeeld Luol Deng.

EV: Ja, én Boozer én Noah. Alles weg, voor zoveel mogelijk picks in de komende draft. Daarnaast maken ze zo ook cap-space vrij voor de free agents van volgend jaar. Dat LeBron naar Chicago gaat lijkt me onwaarschijnlijk, maar wie weet wil Dwyane Wade nog wel wat veteranenjaartjes spelen in zijn thuisstad. Stel je het voor: Rose, Wade, Wiggins. Dat is een aardig team…

DK: Een seizoen tanken. De boel overhoop gooien. Ik weet niet helemaal wat ik daarvan moet vinden vanuit sportief oogpunt. Toch lijkt het me niet onverstandig voor de Bulls om het een en ander om te gooien. De ploeg zou er goed aan doen cap-space te creëren voor een grote naam deze zomer. Boozer amnestiën lijkt me na dit seizoen een goede zet. Deng is een onderschatte speler en zou ik proberen te behouden, maar wel voor de juiste prijs.

RG: Ik zou het niet netjes vinden om een speler die al tien jaar voor je club speelt, klakkeloos van de hand te doen. Daarvoor is hij te waardevol geweest. Alleen het traden van Deng is daarnaast niet genoeg. Dan moet je ook van Boozer af, die rond de vijftien miljoen dollar verdient. De sleutel ligt in handen van Rose. Kun je nog op hem hopen als je franchisespeler? De laatste twee jaar is Deng dat geweest. Hij heeft echt Bulls-DNA: sterke verdediger en degelijke scorer.

Foto’s: Getty Images

 

 

1 Reactie
  1. Joost 10 jaar ago

    Rose, Wade en Wiggins in Chicago lijkt me zeer onwaarschijnlijk (ik zie Wade niet zomaar uit Miami vertrekken), niet heel erg verstandig gezien het blessureverleden van Rose en Wade (ook de leeftijd van die laatste in ogenschouw nemend) en het verkrijgen van Wiggins zou echt zou echt ZO onterecht zijn voor Chicago.

    Spijt me dat ik het zeg, maar Chicago heeft de afgelopen 15 jaar zo IDIOOT veel hoge draft picks gehad, waarvan bijv. Rose echt zo’n enorme mazzel was, en er relatief niet veel mee gedaan dat ze wat mij betreft absoluut niet op deze wijze zouden moeten worden beloond. Ik zou tanken voor Chicago omdat ze Rose hebben verloren trouwens uberhaupt wel een enorme losermove vinden, want de Bulls kunnen de playoffs echt wel halen zonder Rose.

    Ik heb gewoon een hekel aan tanken en helemaal als je team goed genoeg is om gewoon de postseason te halen. Bah…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen