Wie is Koning van Eurostep & 6 gamechangers in NBA Finals

Door

bannerfinalsafDe NBA Finals zijn aanbeland op misschien wel het belangrijkste punt in de best-of-seven series. Met een 2-2 stand heeft de winnaar van Game 5 twee mogelijkheden om die felbegeerde kampioensring aan zijn vinger te mogen schuiven. Het momentum lijkt na de geweldige vierde wedstrijd van de Big Three van Miami bij de Heat te liggen. Een zege van de ploeg van coach Erik Spoelstra geeft de regerend kampioen twee ‘outs’ voor eigen publiek.

Maar de Spurs zijn ervaren, spelen thuis en weten dat Miami er al bijna een maand niet in is geslaagd om twee duels op een rij te winnen (een trend die ze zullen moeten doorbreken om de titel te kunnen pakken). Ook is het voor iedereen bij San Antonio duidelijk dat een nederlaag voor eigen publiek een bijna onmogelijke opgave oplevert: namelijk om twee duels op rij in Miami te winnen.

Nu de Finals niet meer is dan een best-of-three series: wie houdt straks de Larry O’Brien Trophy in de lucht. En vooral: waarom?

1. De Koningen van de Eurostep

Het verhaal van Game 4 was natuurlijk de wederopstanding van Dwyane Wade. Als die herrijzenis niet eenmalig was, gaan de Spurs een moeilijke tijd tegemoet. In de strijd om het Koningschap van de Eurostep zou het echter niet meer dan terecht zijn als Manu Ginobili in Game 5 zich een uitstekende copycat toont. Zo niet, dan sterft de loopbaan van de Argentijn een stilzwijgende dood.

Wie is de Koning van de Eurostep?

2. Three Point Shootout

De tweede rode draad van deze Finals is natuurlijk het absurde aantal driepunters dat het Spurs-duo Danny Green en Gary Neal binnenschiet. Green schiet een belachelijk percentage van bijna 68 procent, tegen 43 procent gedurende het reguliere seizoen. Neal maakt het ook al zo bont. Tijdens het seizoen kon hij amper raakschieten met 35 procent, nu is hij red hot en raakt hij 54 procent van zijn driepunters. Gezamenlijk schoten de twee 31 van hun 50 driepunters raak. Een en ander komt natuurlijk ook tot uiting in het overall percentage van de Spurs dat op ruim 45 procent staat tegen een kleine 38 procent tijdens het reguliere seizoen. En Miami? Dat schoot tijdens het seizoen bijna 40 procent raak en nu net iets meer. De Heat zullen de driepuntslijn dus beter moeten verdedigen en daarnaast net even iets meer drietjes binnen moeten gooien.

Wie gaat deze Three Point Shootout winnen? Gaan Ray Allen, Mike Miller, of eindelijk Shane Battier opstaan? Mario Chalmers? James Jones misschien? Als Miami vanaf de driepuntslijn blijft verliezen, blijven de Spurs op zijn minst op gelijke hoogte. Of het gaat zoals in Game 3, toen de Spurs met zestien driepunters Het Einde Der Tijden over de Heat uitstortten.

3. Defense vs. Offense

Net als tegen de Indiana Pacers, was het de verwachting dat de verdediging van de Spurs en de aanval van Miami min of meer gelijkwaardig waren. Het verschil zou hem zitten in hoe de verdediging van de Heat weerstand kon bieden aan de aanval van de Spurs en andersom, hoe San Antonio zich kon ontworstelen aan de agressieve defense van Miami. Buiten het vierde kwart van Game 2 en de tweede helft van Game 4 heeft San Antonio een -onverwachts- hoog aantal punten gescoord. Dat komt mede door het hierboven genoemde punt, het aantal driepunters. De eerste drie wedstrijden noteerde San Antonio 108.5 punten per 100 aanvallen, tegen 105.9 gedurende het seizoen, en Miami kwam niet verder dan 103.5 punten, tegen 110.3 punten in het reguliere seizoen.

Maar als San Antonio nu minder driepunters gaat raken, iets wat logischerwijs een keer zou moeten gebeuren, en Miami de defensieve intensiteit van Game 4 kan vasthouden en turnovers kan blijven creëren, wordt het voor de Spurs heel moeilijk om dit Miami van de titel te houden.

Phoenix Suns v San Antonio Spurs4. De Hamstring

Tony Parker en zijn hamstring zijn een game-changer in deze series. De Spurs wonnen afgelopen seizoen weliswaar elf van hun zestien duels die ze zonder Parker speelden, maar hij is de speler die het spel bepaalt van San Antonio. Zijn kracht om naar de basket te gaan, de verdediging van Miami te breken en passes naar driepuntschutters zijn essentieel voor de Spurs. Naar eigen zeggen staat ‘de hamstring op springen’. Ongeacht of De Hamstring springt of niet, het kan haast niet anders dat Parker die wetenschap ergens in zijn achterhoofd meedraagt. De Spurs hebben zijn energie en spel nodig om de Heat verdedigend onder druk te zetten en het is dus de vraag in hoeverre de blessure Parker gaat beïnvloeden. In Game 4 was hij in de tweede helft een schim van zichzelf, als dit weer gebeurt is dat een -zeer- slecht teken voor de Spurs.

5. The Big F

Met een Manu Ginobili die al stiekem op vervroegd pensioen lijkt gegaan en een karikatuur is van zichzelf en daarnaast een Tony Parker die verre van honderd procent fit is, ligt de druk op de schouders van The Big Fundamental. Tim Duncan is misschien wel de beste speler in de NBA van de afgelopen vijftien jaar en zal boven zichzelf uit moeten stijgen om die vijfde NBA-titel aan zijn palmares toe te kunnen voegen.

Het lange seizoen begint echter ook voor Duncan zijn tol te eisen. De Heat kozen in Game 4 voor een hele kleine line-up en de Spurs slaagden er niet in hiervan te profiteren met de lengte van Duncan en Tiago Splitter. Dat zal in Game 5 zeker wel moeten gebeuren. San Antonio moet meer via post-ups spelen om de Heat verdedigend onder druk te zetten. Lengte is een van de weinige echte voordelen die San Antonio heeft over Miami. Tim & Tiago zijn echter lang niet zo atletisch als de Miami-spelers, niet voor niks hebben beide spelers al meerdere blocks om hun oren gekregen.

Kan Duncan zichzelf in deze Finals opnieuw uitvinden en de Vintage 2005 versie ontdekken, dan gaat het allemaal nog wel goedkomen met de Spurs. Maar TD kent met een schotpercentage van 45,2 procent een van zijn meest inefficiënte play-offs (slechts eenmaal schoot hij in zijn vijftienjarige loopbaan slechter) en de Heat houden hem op slechts dertien schoten per duel. Dit aantal zal omhoog moeten, als ook de efficiëntie, om het Miami lastig te maken.

Indiana Pacers v Miami Heat - Game Two6. LBJ: The Show

Alles draait bij Miami om LeBron James. Dat is niets nieuws. Tekenend voor de instelling van de viervoudig MVP is echter dat hij zich afgelopen seizoen tot doel had gesteld om de Defensive Player Award te winnen. James haalt veel meer voldoening uit domineren aan beide kanten van het veld, dan alleen maar 25+ punten noteren. Zijn 33 punten in game 4 waren belangrijk, maar Miami verwacht van James veel meer dan alleen scoren. Na een triple-double in Game 1, was het echter duidelijk dat James offensief allesbehalve in zijn ritme zat tegen de Spurs. Op zich prima voor ons fans, want dan krijgen we nog eens een ‘bye bye Tiago’ highlight.

Duidelijk is dat als de offensieve dip van LeBron slechts twee wedstrijden heeft geduurd, de Spurs op hun tellen moeten passen. De strategie van San Antonio om James uit zijn spel te halen heeft drie duels gewerkt, James komt in deze series niet verder dan iets meer dan een schamele twintig punten per duel. Als James echter hulp gaat krijgen van Wade en Bosh zoals in Game 4, kunnen Gregg Popovich en co niet anders dan iets minder focussen op James. En een dergelijke keuze heeft de laatste jaren over het algemeen de basketball-dood tot gevolg.

7. Welcome To Miami, Bienvenido a Miami

Gezien de best-of-three series die in deze Finals is ontstaan, is Miami historisch gezien duidelijk in het voordeel. Sinds de NBA besloot om het schema van de NBA Finals te veranderen in twee thuisduels voor het team met beste resultaat, dan drie thuisduels voor de tegenstander, afsluitend gevolgd voor weer twee thuisduels voor het eerste team, wonnen clubs met het thuisvoordeel 20 van de 28 finales. (De laatste twee jaar verloor het team met het thuisvoordeel echter, eerst de Heat, daarna de Thunder).

Maar de statistieken zijn nog meer in het voordeel van Miami. In de afgelopen 28 finales werd tien keer een 2-2 stand bereikt. Zevenmaal won de ploeg met het thuisvoordeel. Echter, om het belang van Game 5 nog eens te onderstrepen, zes keer verloor de ploeg met het thuisvoordeel de vijfde wedstrijd en drie keer verloor het daarop ook Game 6. Winst in wedstrijd vijf voor de ploeg met thuisvoordeel leverde in honderd procent van de gevallen de zege op. De kans om de titel te winnen voor Miami neemt dus aanzienlijk af als vannacht wordt verloren van de Spurs.

2 Reacties
  1. Lennart Beishuizen 9 jaar ago

    Na Heat-Pacers lag het momentum bij de Heat, na Game 1 bij de Spurs, na Game 2 bij de Heat, na Game 3 bij de Spurs en nu weer bij de Heat. Tricky hoor. dat momentum.

  2. En ‘momentum’ bleek weer he-le-maal niets waard in Game 5.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen