Broncos naar play-offs na thriller tegen Bengals

Osweiler
De Denver Broncos kunnen zich op gaan maken voor de play-offs na een absolute kraker in Denver. Ondanks een vroege 14-0 achterstand en een gemiste field goal in de laatste seconde voor de overwinning, sleepten ze er de zege toch nog uit in de extra tijd, eindstand 20-17. Door de ijzersterke defensie in de tweede helft kreeg Denver de sterk gestarte Cincinnati Bengals toch nog op de knieën. Ook Brock Osweiler maakte de verwachtingen waar. Op Monday Night Football kregen de NFL-fans alvast een heerlijk voorproefje van wat ze tijdens de play-offs kunnen verwachten.

Denver toont karakter na zwakke eerste helft
De Broncos gingen de wedstrijd in als de ploeg met de minste toegestane rushing en passing yards in de NFL. Daar was in de eerste helft echter weinig van te merken. De Bengals wisten na een openingsdrive van 15 plays een touchdown op het scorebord te zetten. De catch van A.J. Green was kenmerkend voor het spel van de Bengals in de eerste helft. Veel passes naar de zijlijn waar de uitmuntende receivers van de Bengals niet afgestopt konden worden in de één-op-één coverage. Naast Green liet ook Marvin Jones zien geweldig te zijn net binnen de krijtlijnen.

Zone Defense en Osweiler zorgen voor ommekeer

Pas in de tweede helft hadden de Broncos een manier gevonden om de receivers van Cincinnati aan banden te leggen via zone defense. Back-up quarterback A.J. McCarron wist zich er geen raad mee en kwam steeds verder onder druk te staan van de defense van Denver. Met de defensieve stabiliteit kreeg quarterback Brock Osweiler meer lucht, een betere startpositie op het veld en de tijd om zijn ploeg terug te brengen in de wedstrijd. De jonge vervanger van Peyton Manning toonde karakter na drie voorgaande wedstrijden zonder score in de tweede helft. Nu hielp hij zijn ploeg in het derde kwart over het dode punt heen met een touchdown pass naar Emmanual Sanders, waarna C.J. Anderson met een 39-yards rush de Broncos definitief terug bracht in de wedstrijd.

Misser McManus zorgt voor overtime

De 17-14 voorsprong van Denver werd teniet gedaan door een field goal van Mike Nugent maar met 1 minuut 40 op de klok en het momentum van de offense leek het geen probleem voor Denver om de overwinning binnen te halen. Na een touchback en een 54 yard-drive onder leiding van Osweiler bleef er een relatief eenvoudige field goal over voor Brandon McManus om de Broncos naar de play-offs te schieten. Hij produceerde echter een onbegrijpelijke afzwaaier.

Veerkracht Denver ook in overtime beslissend
Opnieuw een enorme teleurstelling voor de Broncos die door de gemiste driepunter weer aan de bak moesten in overtime in plaats de overwinning en plaatsing voor de play-offs te vieren. De Bengals leken Denver in de extra tijd aardig af te kunnen stoppen tot Vontaze Burfict met een totaal onzinnig opstootje aan de zijlijn 15 penalty yards weggaf. Een prachtige one-handed-catch van Demaryius Thomas bracht daarna McManus opnieuw in stelling voor 20-17.

De laatste kans voor de Bengals om de zege alsnog naar zich toe te trekken en plaatsing voor de tweede ronde van de play-offs af te dwingen verdween als sneeuw voor de zon. A.J. McCarron werd vermorzeld door de Broncos-defense. Op first down ontsnapten Cincinnati nog net aan een fumble recovery, maar één play later was het alsnog gebeurd.

Cincinnati missen kans op ontlopen wild card-ronde
Door het weggeven van de voorsprong hebben de Bengals directe plaatsing voor de tweede ronde van de play-offs niet meer in eigen hand. Als de Broncos volgende week winnen dan krijgen zij een week extra rust en ontlopen de wild card-ronde. Een luxe die cruciaal zou kunnen zijn voor de Bengals gezien de afwezigheid van Andy Dalton. De startende quarterback zal in de eerste week van de postseason waarschijnlijk nog niet beschikbaar zijn. Hoewel McCarron het niet slecht deed kwamen zijn zwakke punten vandaag wel aan het licht na de tactische omzetting bij Denver. Ondanks dat de defensie van de Bengals vandaag liet zien moeilijk te kloppen te zijn, kan dit verlies wel eens een flinke deuk opleveren in het vertrouwen van de ploeg van Marvin Lewis. Dat deze nederlaag weer op primetime plaatsvond zal ook niet helpen. Het zou wel eens de nederlaag kunnen zijn die het seizoen van de Bengals breekt. Denver gaat daarentegen vol vertrouwen naar de eindronde.