Panthers verslaan Bears, pakken leiding NFC South

Chicago Bears v Carolina Panthers

Een heerlijk spannende zondagavond in de NFL. Van de negen vroege wedstrijden vonden er vier plaats binnen de NFC, drie binnen de AFC en twee wedstrijden tussen de conferences onderling. Hieronder een recap van de NFC wedstrijden en die tussen de Buffalo Bills en de Detroit Lions. De AFC wedstrijden vind je, samen met de loeispannende Battle of Texas, hier.

First Down

De Chicago Bears (2-2) hadden een overwinning nodig in hun wedstrijd tegen de Carolina Panthers (2-2) om kans te houden op een hoge notering in de NFC North. De Panthers konden met een overwinning zelfs de leiding nemen in de NFC South. Na een bloedstollend gevecht in Charlotte werd het uiteindelijk 24-31 voor de Panthers.

Beide teams waren gedurende de hele wedstrijd aan elkaar gewaagd. Na twee kwarten stond het scorebord op 21-14 in het voordeel van de Bears, maar halverwege het derde kwart kwamen de Panthers alweer op gelijke hoogte dankzij Chris Ogbonnaya. Met nog ruim vier minuten te gaan kwam de stand op 24-24.

Chicago mocht misschien wel hun laatste drive inzetten, maar Antoine Cason fumblede de bal op de eerste play. Carolina verzilverde vervolgens de kans om op voorsprong te komen dankzij een touchdown pass van Newton op Greg Olson. Chicago kwam er vervolgens niet meer aan te pas.

Cam Newton gooide voor 255 yards, een touchdown en een interception. Jay Cutler gooide 289 yards en twee touchdowns, maar bracht met zijn twee interceptions de Bears in de problemen. Ook de briljante game van Matt Forte kon Chicago niet helpen. Hij rende voor 61 yards en ontving ook nog eens 105 gegooide yards.

Third and Long

* De Buffalo Bills (2-2) leken ten onder te gaan tegen de Detroit Lions (3-1), maar in het vierde kwart kwamen zij dankzij een two point conversion alsnog op gelijke hoogte. Met nog 26 seconden te gaan mocht Lions’ kicker Henery vanaf 50 yards aanleggen voor de winst, maar miste jammerlijk.

Vervolgens gooide Kyle Orton de Bills binnen no-time naar de helft van de Lions. Kicker Carpenter wist vervolgens vanaf 58 yards wel raak te schieten en schonk daarmee de overwinning aan de Bills: 17-14.

* Zowel de Buccaneers als de Saints staan er niet lekker voor in de NFC South (1-3) en kunnen wel een overwinning gebruiken. De Saints kwamen door twee field goals en een touchdown snel op een 0-13 voorsprong, maar halverwege het tweede kwart namen de Buccaneers het initiatief over. Aan het eind van de eerste helft stond het al 10-13 en in het derde kwart kwamen daar nog twee touchdowns bij: 24-13. In het vierde kwart konden de Saints weer overnemen waardoor beide teams met een 31-31 de reguliere speeltijd beëindigde.

In overtime leidde Drew Brees de Saints naar de red-zone van de Buccaneers waarna Khiry Robinson een 18-yards touchdown run noteerde. De wedstrijd was hiermee direct afgelopen en kwamen de Saints met de schrik vrij: 31-37.

Tight end Jimmy Graham (Saints) raakte geblesseerd aan rechterschouder. Speelde verder, maar was duidelijk niet zichzelf en haakte uiteindelijk toch af.

* Een spannende pot tussen de Atlanta Falcons (2-2) en de New York Giants (2-2). De wedstrijd ging gelijk op en Eli Manning leek weer iets meer op de quarterback die in 2012 de Super Bowl won. Pas in vierde kwart konden de Giants afstand nemen en kwamen daardoor tot de 20-30 eindstand.

Eli Manning gooide voor 200 yards en twee touchdowns. Bij de Falcons was Matt Ryan goed voor 16 yards, een touchdown en een interception.

* Het leek een inmaakpot te worden tussen de St. Louis Rams (1-2) en de Philadelphia Eagles (3-1). De Eagles gingen het vierde kwart in met een 14-34 stand, maar door twee late touchdowns kwamen de Rams nog terug tot 28-34. Een laatste poging om op voorsprong te komen ging echter verloren waarna de Eagles alsnog met de winst naar huist konden. Austin Davis blonk, tevergeefs, uit voor de Rams met 375 yards en drie touchdowns.

Extra Point

Buffalo Bills’ cornerback Ron Brooks kwam vervelend op zijn hoofd terecht. Spel werd aantal minuten stil gelegd zodat Brooks kon worden behandeld. De huidige situatie is zorgelijk, met nekletsel als één van de mogelijkheden.

Bizarre play: punt Bears, receiver Panthers werd te vroeg getackled, stond op, pakte de bal op en rende 67 yards voor een touchdown.

Special teams Eagles zijn van uitzonderlijk niveau dit seizoen.

Fantastisch als quarterbacks meeblokken. Hier Newton met een blok op Lance Briggs: