Zijn de lage scores in de NHL een probleem?

Door

In de NHL wordt veel bijgehouden. Zo ook het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd. Wat blijkt? De ‘scores’ zijn aan het dalen, maar het aantal schoten op doel per wedstrijd is juist gestegen. Eigenlijk staan deze feiten haaks op elkaar. Daarom dus de vraag: zijn goalies zoveel beter geworden of schieten de spelers minder met scherp?

Uit onderzoek is gebleken dat de het goalie save percentage vanaf het seizoen 05/06 tot nu is gestegen van 0.901 naar 0.913, terwijl de maximale maten van de goalie pads in dat seizoen zijn verlaagd van 12” naar 11”.

In combinatie met het hogere aantal schoten, verwacht je juist meer goals. Hierdoor laait de discussie op, of er nog eens aan de uitrusting van de goalies gesleuteld moet worden. Dat kan niet zomaar; daar is veel onderzoek voor nodig. De spelersorganisatie van de NHL wil niet dat het ten koste gaat van de veiligheid van de goalies. Minder bescherming geeft meer kans op blessures.

Feit is dat goalies groter/breder geworden zijn, van 177cm/80kg naar 186/100kg. Dat maakt het scoren lastiger omdat het doel niet is meegegroeid. Dat punt staat eigenlijk niet ter discussie, omdat men vindt dat daardoor ook weer de veiligheid van goalies en spelers omlaag gaat.

De spelersorganisatie gaat er vanuit dat het aantal schoten drastisch omhoog gaat bij grotere doelen en daarmee ook de kans op blessures. Meer schoten betekent minder veiligheid. Het is een feit dat veel blessures ontstaan bij blockshots. Ook worden goalies dan nog meer geraakt door schoten op plekken die minder goed beschermd zijn.

Het minder scoren is natuurlijk niet alleen te wijten aan de betere en grotere goalies. De spelers die beter anticiperen op schoten en meerdere blockshots per wedstrijd, werken mee aan de lagere scores.

De NHL is altijd op zoek naar verbeteringen om het spel aantrekkelijker te maken, maar gebeurt dit altijd als het aantal goals omhoog gaat? Misschien moet de conclusie zijn, wedstrijden worden aantrekkelijker door het spel, niet door het aantal goals. Dat zou de aandacht van de NHL moeten hebben.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen