‘Ze vragen nu naar mij, niet naar mijn vader’

Door

Het leven is niet eenvoudig als je opgroeit met een bekende vader. Zeker niet als die vader Michael Jordan is, de beste basketballer aller tijden. Zoons Marcus en Jeffrey worden overal in Amerika herkend, mensen willen een praatje maken over hun vader of misgunnen juist hun succes. Een vierdelig portret over de zoons Jordan en de zoektocht naar hun eigen identiteit: Deel 4.


De adviezen heeft Marcus niet in de wind geslagen en heeft zijn spel voor UCF afgelopen seizoen naar een hoger niveau getild. Het proces begon in de zomer toen Marcus elke ochtend in de gym was te vinden. Marcus oogt fitter en neemt ook vaker schoten van afstand, iets waar zijn vader trots op is. Marcus is topscorer van het team met bijna zestien punten gemiddeld per wedstrijd en blonk uit tegen de universiteiten van Princeton en Marshall door twee keer 26 punten te scoren. Zijn oudere broer Jeffrey, die vorig jaar de overstap maakte van Illinios naar UCF, mocht afgelopen seizoen nog niet in actie komen, maar zal dit jaar op het veld herenigd worden met zijn jongere broer.

Papa Jordan is tegenwoordig eigenaar van de Charlotte Bobcats en heeft op de dagen dat zijn team niet speelt tijd om zijn zoons in actie te zien. Als hij er niet bij kan zijn dan volgt hij de wedstrijden via de televisie of internet en belt altijd na de wedstrijd met Marcus, geeft tips en praten met elkaar over bepaalde keuzes in het veld. “Michael is enorm trots op Marcus en Jeffrey”, zegt Vanoy. “Hij laat het niet zo merken, wil ze niet teveel krediet geven zodat ze niet meer verder werken aan hun ontwikkeling.”

Erkenning

MJ neemt vaak plaats hoog bovenin het stadion, beschermd tegen alle handtekeningenjagers, journalisten en studenten met hun camera telefoons. Voor het overgrote deel kan NBA legende Michael Jordan naar binnen slippen om een basketbalwedstrijd te kijken op de Universiteit van Central Florida zonder veel poespas. Een paar mensen zullen wel naar hem opkijken voordat de wedstrijd start, maar meestal zijn ze gefixeerd op dezelfde speler waar His Airness ook voor komt kijken. De zoon van Jordan, Marcus.

Marcus ondergaat hetzelfde buiten het veld op de campus. In plaats van dat studenten vragen naar zijn vader, stoppen ze nu en feliciteren hem met de overwinning of vragen hem over de volgende tegenstander. “Hij is trots op het feit dat hij zijn mannetje staat en nu krijgt hij aandacht voor zijn basketbal prestaties en niet die van zijn vader”, aldus coach Jones.

Eerder: Deel 1 | Deel 2 | Deel 3

Ook leuk om te lezen