Yankees verslaan Red Sox in eerste confrontatie

Door

Boston Red Sox v New York Yankees
Een nieuw seizoen, een nieuw hoofdstuk in de rivaliteit tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox. In Yankee Stadium werd afgelopen nacht de eerste onderlinge wedstrijd in het nog jonge seizoen gespeeld. Waar de Red Sox vorig seizoen de overhand hadden in onderlinge confrontaties en bovendien de World Series wonnen, gingen de Yankees er in de eerste wedstrijd van dit seizoen met de winst vandoor. Mede dankzij een ijzersterke Michael Pineda, die zijn eerst win pakte na twee jaar zwaar blessureleed.

Leading Off

Op het werpen van Pineda kwam de slagploeg van de Red Sox niet verder dan vier honkslagen in zes innings. Pineda gooide bovendien zeven keer drie slag tegenover slechts twee walks en stond slechts een punt toe. Relievers Cesar Cabral en David Phelps gooiden samen nog eens drie perfecte innings met vijf strikeouts. Phelps pakte bij afwezigheid van Robertson (blessure) en Kelley (rust) zijn eerste save. Aanvallend waren het bij de Yankees nieuwe aanwinsten Jacoby Ellsbury (voorheen de center fielder van de Red Sox), Brian McCann en Dean Anna die voor de 3-1 overwinning zorgden. Anna, die via een trade met de Padres naar de Yankees kwam, sloeg zijn eerste Major League homerun.

Al tijdens en zeker ook na afloop van de wedstrijd was Michael Pineda het gesprek van de dag. Niet alleen vanwege zijn zeer sterke start, maar ook vanwege een donkere substantie die tijdens een aantal innings op zijn werphand zat. Commentatoren, waaronder voormalig werper David Cone, speculeerden erop los. Het leek erop dat Pineda pine tar, een plakkerige substantie die slagmensen op hun knuppel smeren voor betere grip, op zijn hand had gesmeerd om met het koude weer een betere grip op de bal te krijgen. Oordeel zelf:

Na afloop gaf Pineda aan dat het geen pine tar was, maar gewoon wat gravel van de heuvel. Het gravel gebruikte hij om dezelfde reden, maar het glinsterde omdat hij erg aan het zweten was. De Boston Red Sox en ook de scheidsrechters maakten er overigens geen probleem van dus het hele verhaal lijkt met een sisser af te lopen.

In Minnesota hebben de Oakland Athletics de Minnesota Twins gesweept en dat was te danken aan een goede start van Dan Straily. Josh Donaldson had twee honkslagen, waaronder een geweldige opposite field homerun,  en drie binnen geslagen punten.

Cook takes over for Straily; excellent outing, one run in 7 IP. A’s starters have allowed no more than three runs in each of first 9 Gs.

— Susan Slusser (@susanslusser) April 10, 2014

Na het eerste winning season in twintig jaar in 2013 zijn de Pirates ook 2014 goed begonnen. Voor het eerst sinds 1992 winnen de Buccos hun eerste drie series van het seizoen. Pedro Alvarez, bijgenaamd “El Toro”, sloeg in de 7e inning een drie punten homerun om de Pirates voorgoed de leiding te geven in de wedstrijd. Voormalig top prospect Gerrit Cole gooide in 6 innings liefst 10 keer drieslag.

Three strikes

* De Milwaukee Brewers hebben de Philadelphia Phillies gesweept. De Brewers wonnen alle zes de wedstrijden van hun road trip en keren in goede vorm terug naar Milwaukee.

* Danny Salazar (Cleveland Indians) gooide 10 K’s, maar moest na 3.2 innings het veld verlaten in de wedstrijd tegen de Chicago White Sox.  Hij had namelijk al 93 ballen gegooid. Salazar is de eerste werper, die tien keer drieslag gooit in minder dan vier innings. De Indians trokken wel aan het kortste eind, mede dankzij de tweede wedstrijd waarin Cubaanse aanwinst Jose Abreu de bal twee keer over de omheiningen sloeg.

* Voor het eerst dit seizoen kreeg een Braves startende werper meer dan twee punten tegen. David Hale moest vier punten (drie verdiend) toe staan in 4.1 inning. Ondanks twee homeruns van Justin Upton trokken de Braves aan het korte eind. Jose Valverde pakte de save voor de Mets.

Seventh Inning Stretch

Justin Upton sloeg, zoals gezegd, twee homeruns.

Jose Abreu ook:

Daniel Nava maakte een geweldige diving catch.

Brian Dozier van de Twins met goede reactie op het tweede honk.

*Stephen Strasburg gooit twaalf keer drieslag in 6.2 innings. The Washington Nationals hebben met 105 keer drieslag de meeste in de Major League.

Going Dutch

*Xander Bogaerts sloeg 2 uit 4 met 1 drieslag.

*Andrelton Simmons kwam niet in actie vanwege een polsblessure. Waarschijnlijk komt Simmons zaterdag of zondag weer in actie.

Scoresheet

Oakland Athletics (6-3) @ Minnesota Twins (3-6)  6-1
Pittsburgh Pirates (6-3) @ Chicago Cubs (3-6)  5-4
Miami Marlins (5-5) @ Washington Nationals (7-2)  1-7
New York Mets (4-5) @ Atlanta Braves (5-4)  6-4
Boston Red Sox (4-6) @ New York Yankees (5-5)  1-4
Milwaukee Brewers (7-2) @ Philadelphia Phillies (3-6)  6-2
Houston Astros (4-6) @ Toronto Blue Jays (5-5)  6-4
Cleveland Indians (5-5) @ Chicago White Sox (5-5)  3-7
Arizona Diamondbacks (4-8) @ San Francisco Giants (6-4)  6-5

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen