World Series: Nuñez helpt Red Sox aan Game 1 winst

Door

Met Chris Sale en Clayton Kershaw op de heuvel leek Game 1 een pitchersduel te worden. Maar beide aces kwamen nauwelijks voorbij de vierde inning. Uiteindelijk besliste het slaggeweld van de Red Sox de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg. Eduardo Nunez sloeg de beslissende kloof door met twee man op de honken als pinch hitter een bal van reliever Alex Wood over de Green Monster te slaan.GEEN SALE NIGHT

De avond leek nog goed te beginnen voor Sale, toen hij de eerste twee slagmannen van de Dodgers met drieslag naar de kant stuurde. Ook de daaropvolgende single van David Freese hoefde geen paniek te veroorzaken, want meteen daarna werd Manny Machado eenvoudig uitgevangen door linksvelder Andrew Benintendi. Maar vanaf de tweede inning ging het minder met Sale, die vorige week nog kort in het ziekenhuis werd opgenomen met maagklachten.

MOOKIE/BENNIE/J.D.-TRIFECTA

Gelukkig voor de Red Sox stond de ploeg op dat moment al voor. Zoals zo vaak in dit postseason begon de slagploeg van Boston gretig aan het duel. Een fout van gelegenheids-eerste honkman Freese bleek zeer kostbaar. Hij had namelijk een op het oog gemakkelijke foutbal van Mookie Betts kunnen vangen. Maar doordat hij de bal in het kunstlicht verloor, landde de bal veilig in foutgebied en kon Betts op een volgende bal via een honkslag op de honken komen.

 

Met Benintendi in het slagperk stal Betts het tweede honk. Diezelfde Betts kon vervolgens op een rollertje langs Brian Dozier eenvoudig thuiskomen. Op de worp naar thuis schoof Benintendi vervolgens meteen door naar twee. J.D. Martinez kon daarna doen waarvoor hij als clean up werd opgesteld: een punt binnen slaan. Een vangbal van Freese op een pop up in foutgebied van Xander Bogaerts betekende een einde van de inning.

GOOD OL’ MATT KEMP

De vroege voorsprong van de Red Sox zorgde er echter niet voor dat Sale een gemakkelijke avond kreeg. Hij had moeite om op voorsprong te komen in de count. De slagmannen van Los Angeles buitte dit uit door heel geduldig te blijven, waardoor de pitch count van Sale al vroeg opliep. Dit was precies wat manager Dave Roberts wilde, want op de bank zaten invallers klaar om het de righty heavy bullpen van Boston moeilijk te maken. Dat de oude Matt Kemp er intussen via een solo shot over The Monster 2-1 van had gemaakt was ook nog eens mooi meegenomen.

 

Nadat de Red Sox met één man uit en honklopers op de beide hoeken dacht de score al in de tweede inning verder uit te breiden, maakte een zes-naar-drie-dubbelspel plotseling een einde aan het gevaar. Even leek de bal van Jackie Bradley Jr. langs Kershaw het outfield in te gaan, maar de bal stuiterde hoog op van de heuvel, waarna het eenvoudig was voor Machado om het dubbelspel te draaien. De Dodgers profiteerde hier de volgende inning meteen van.

JD LAAT FENWAY SCHRIKKEN

Openingsslagman Dozier ging nog uit, maar daarna volgde drie singles van Justin Turner, Freese en Machado. Die laatste bracht het gelijkmakende punt binnen. Een voorsprong zat er echter niet in. Chris Taylor werd al het vijfde strike out-slachtoffer van Sale en Kemp sneuvelde na een rollertje richting eerste honkman Steve Pearce.

 

De top of the order van de Red Sox bewees echter weer haar waarde. Benintendi kwam met zijn tweede honkslag van de avond op de honken. Hij sneuvelde echter door een velderskeus op het slaan van Pearce. Die werd daarna wel binnengeslagen door Martinez. Even sloeg de schrik het publiek om het hart, toen Martinez bij het rondde van het tweede honk onderuit ging. In de herhaling was goed te zien dat zijn linkervoet over het natte honk gleed en zijn rechterenkel vervaarlijk dubbelklapte. Hij zou de wedstrijd echter gewoon uitspelen. Na opzettelijk vier wijd voor Bogaerts en een strike out voor Rafael Devers bleef de voorsprong miniem.

SHAKY RELIEVERS

Aan het begin van de vijfde inning eindigde de avond voor Sale. Hij was die inning begonnen met vier wijd voor Dozier. Zijn vervanger Matt Barnes begon niet al te voortvarend. Turner sloeg zijn tweede honkslag van de avond en na een wilde worp konden allebei de honklopers opschuiven. Weer kon Machado een rbi bijschrijven, ditmaal na een ground out, maar omdat pinch hitter Cody Bellinger werd uitgevangen, wist LA andermaal niet verder te komen dan die gelijkmaker.

 

Zo bleef het die eerste helft van de wedstrijd op en neer gaan. En ook nu weer antwoordde de thuisploeg direct. Betts verdiende een vrije loop met vier wijd en Benintendi volgde met alweer zijn derde honkslag van de wedstrijd. Roberts besloot in te grijpen. Net als Sale een slagbeurt eerder, ging nu ook Kershaw zonder een man uit te maken in de vijfde naar de kant. Ryan Madson begon eveneens net als zijn collega aan de andere kant wat shaky. Op een wilde worp, waarbij catcher Austin Barnes ook niet vrijuit ging, konden de honklopers opschuiven. Veel verschil maakte dat niet, want met zijn eerste vier ballen wist Madson de plaat niet te vinden en Pearce mocht naar het vrijgekomen honk.

ROBERTS ZET IEDEREEN IN

Dit leek het moment voor Boston om de wedstrijd in het slot te gooien. Met nul uit, kwamen sowieso Martinez en Bogaerts nog aan slag. Beiden hebben al vaak bewezen op dit soort momenten op te staan. Maar dit keer was dat niet het geval. Martinez ging met drie slag naar de kant en Bogaerts wist met zijn snelheid nog net een dubbelspel te voorkomen. Wel betekende dat ook dat het over de thuisplaat komen van Betts telde. Devers sloeg vervolgens wel een honkslag en bracht de voorsprong weer op 2.

 

Een perfecte inning van zowel Joe Kelly als Julio Urias betekende de eerste korte inning. Beide pitchers maakte veel indruk tijdens hun invalbeurt. Dat kon niet gezegd worden van Ryan Brasier, die Kelly kwam vervangen. Pinch hitter Joc Pederson ging nog uit, maar pinch hitter Max Muncy sloeg een honkslag. Toen Turner vervolgens ook de eerste bal die hij zag omzette in een single, leek een nieuwe comeback in de maak. Een vrije loop voor de derde pinch hitter van de inning, Yasmani Grandal, zorgde voor volle honken. Machado tekende met een sac fly voor zijn derde rbi, maar de verre vang op het slaan van Bellinger betekende het einde van de inning en dus de comeback.

DE BESLISSENDE PINCH HIT VALT AAN DE ANDERE KANT

Na de nodige defensieve verschuivingen bleek al snel dat deze niet allemaal positief uitpakte. Pederson leek een blooper van Benintendi te kunnen vangen, maar duwde de bal nu met een stuit de tribunes in voor een ground rule double. Dit was meteen het einde van de avond voor Julio Urias en Pedro Baez verving hem. Die stuurde Pearce en Bogaerts met drie slag naar de kant en liet tussendoor Martinez met opzettelijk vier wijd naar één gaan.

 

Met twee man uit en Devers aan slag, wisselde Roberts Baez en bracht Alex Wood. De linkshandige Wood zou een goede matchup opleveren tegenover Devers, maar ook Red Sox-manager Alex Cora greep in. Hij stuurde Eduardo Nunez het slagperk in, en niet Devers. Die beslissing bleek doorslaggevend. De pinch hitter sloeg namelijk de tweede bal die hij zag over de Green Monster. Voor het eerst liep de voorsprong op tot 4.

KIMBREL ALS VANOUDS

In de twee resterende slagbeurten werd Los Angeles niet meer gevaarlijk. De achtste inning nam Nathan Eovaldi voor zijn rekening. Om hem te sparen, zodat hij mogelijk nog een wedstrijd kan starten deze serie, werd hij na die inning alweer vervangen. Craig Kimbrel mocht de wedstrijd eindigen, al stond er geen save meer op het spel. Kimbrel lijkt weer helemaal de oude en gooide de wedstrijd met een betrekkelijk eenvoudige inning definitief in het slot.

UP NEXT

Woensdagnacht wordt Game 2 gespeeld. De Dodgers zullen hopen met een gelijke stand terug te keren naar Los Angeles, terwijl de Red Sox graag hun winning streak van vijf willen verlengen. De wedstrijd begint om 02:09 uur Nederlandse tijd en wordt uitgezonden op Fox Sports NL en MLB.TV.

Coverfoto: John Tlumacki/Globe Staff

Ook leuk om te lezen