West Finals preview: Strijd tussen twee giganten

Door

Oklahoma City Thunder v Atlanta Hawks

De San Antonio Spurs en de Oklahoma City Thunder nemen het maandagnacht op voor het eerste duel in de Western Conference Final voor een plek in de NBA Finals. Twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. De Spurs met ontzettend veel routine in de gelederen en de Thunder met veel atletisch vermogen.

Season Standings
Kijkend naar statistieken dan wijst alles in een series overwinning voor de Thunder. In het reguliere seizoen stonden de ploegen vier keer tegenover elkaar en alle vier de keren won de ploeg uit Oklahoma City. Kijken we naar alle keren dat de twee ploegen tegenover elkaar stonden, dan is het voordeel voor OKC maar liefst 10-2. En in 2012, toen beide ploegen ook streden voor een plek in de NBA Finals, wonnen de Thunder de serie met 4-2, nadat zij de eerste twee wedstrijden in San Antonio verloren hadden.

Play-off Recap
Dat juist deze twee ploegen tegen elkaar gaan strijden om een plek in de Finals mag enerzijds geen verrassing genoemd worden. Maar als we kijken naar het verloop van de play-offs voor beide ploegen tot nu toe, dan kunnen we voorzichtig concluderen dat het voor de Spurs iets eenvoudiger ging dan voor de Thunder.

Tot nu toe speelden de Spurs twaalf wedstrijden: zeven in de eerste ronde tegen de Dallas Mavericks en vijf tegen de Portland Trail Blazers in de tweede ronde. OKC moest een wedstrijd meer aan de bak. En juist in de beslissende wedstrijd tegen de Los Angeles Clippers viel ook nog eens power forward Serge Ibaka uit.

Gameplan
Wellicht de belangrijkste speler in defensief opzicht voor de Thunder is Ibaka. Hij is één van de beste shot blockers in de NBA en dus een belangrijke schakel in de defense. Goed voor 2.2 blocks, 7.3 rebounds en 12.2 points per wedstrijd (schotpercentage van 61.1 procent ) in OKC’s serie tegen de Clippers. De ploeg zal hem dus missen, overigens kampte Oklahoma City een jaar geleden ook met blessureleed in de play-offs. Russell Westbrook viel in de serie met de Houston Rockets uit met een knieblessure.

Belangrijkste gegadigde om de positie van power forward van Ibaka over te nemen, is Nick Collison. Ook de steeds beter spelende rookie center Steven Adams, die nog een belangrijk aandeel had in Game 6 tegen de Clippers met tien punten en elf rebounds in 40 minuten, zal meer speeltijd krijgen. Daarnaast is het interessant om te zien of coach Scott Brooks Kevin Durant doorschuift naar de ‘vier’ positie waardoor er een plaats in de basis vrijkomt voor Reggie Jackson.

Hoe verhouden de onderlinge matchups zich? NBA Stats zocht het uit:

Vergeleken met de Thunder zijn de Spurs op volle sterkte. De blessure die Tony Parker in de laatste wedstrijd tegen Portland opliep (hamstring), is niet dermate ernstig dat hij niet kan starten in Game 1. De motion offense en onbaatzuchtigheid binnen de ploeg zullen de Spurs aan een plek in de Finals moeten helpen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen