Today in Sports History – 20 juli

Door

Echt feestelijk zijn de omstandigheden niet, als de 42-jarige Hank Aaron op 20 juli 1976 de 755ste en laatste homerun van zijn carriere slaat. Aaron, verhuisd naar de Milwaukee Brewers opdat hij kan blijven DH’en, loopt dan al op zijn laatste honkbalbenen. Het laatste Aaron-seizoen in Milwaukee staat echter in niemands geheugen gegrift. De klap waarmee hij dik twee jaar eerder Babe Ruth’s record aan flarden sloeg, kunnen zij die het hebben meegemaakt zich echter nog helder voor de geest halen.

Overigens wordt de Laatste van Aaron gevangen door de dan 29-jarige Richard Arndt. Hij bewaart het kleinood 23 jaar, voor hij het verkoopt aan een verzamelaar, voor de lieve som van $650.000.

Op 20 juli 2007 bereikt de NBA een absoluut dieptepunt. Een maand nadat de sweep van de San Antonio Spurs in de finals zorgt voor de laagste kijkcijfers ooit, loopt scheidsrechter Tim Donaghy tegen de lamp. Geruchten over verkochte wedstrijden zijn er al veel langer, maar Donaghy bekent dan eindelijk dat hij tussen 2003 en 2007 wedstrijden heeft gemanipuleerd in ruil voor een deel van de winst.

Gevreesd wordt voor een wijd netwerk van fraude, maar commissaris David Stern beweert standvastig dat Donaghy, die wordt veroordeeld tot vijftien maanden gevangenis, de enige rotte appel in de NBA-mand is.

 

Fragment uit CBS’ 60 Minutes, waarin Donaghy verteld over zijn beweegredenen:

Ook leuk om te lezen