NBA Recap: Melo-loze Knicks verliezen, demonstratiewedstrijd Spurs

Vannacht stonden de New York Knicks tegenover LeBron en co in de Quicken Loans Arena in Cleveland. De grote vraag: zou rookie sensation Kristaps Porzingis de Cavaliers-trein kunnen laten ontsporen? Na een fel betwist duel bleek het antwoord nee: de Cavs konden de overwinning in eigen huis houden: 84-91.

In Kyrie Irvings tweede wedstrijd sinds zijn slepende knieblessure zagen de fans in Cleveland hoe hun ploeg zeer geconcentreerd uit de startblokken sprong. Belangrijker nog: voor het eerst sinds 24 april van dit jaar waren de Cavaliers compleet. Eindelijk konden de fans in Ohio dus genieten van alle sterren in plaats van een (beperkte) greep uit het gezelschap.

Coach David Blatt wist bijkans niet hoe zijn ongekende luxepositie het beste moest uitbuiten. Alleen al in het eerste kwart gebruikte hij maar liefst tien spelers. Dat legde de Cavaliers geen windeieren. Met energiek en dynamisch samenspel speelden LeBron en co de tegenstand aan het begin van de wedstrijd veelvuldig zoek.

Het initiële momentum dat de Cavs hadden opgebouwd in de openingsfase werd in het tweede kwart door de hardnekkige Knickerbockers wat getemperd door hun ijverige spel. LeBron duwde zijn team naar een voorsprong van elf punten in de tweede twaalf minuten, maar coach Derek Fisher zag hoe zijn team, onder leiding van Kirstaps Porzingis met zestien punten in de eerste helft, de voorsprong terugsnoeide tot vijf punten bij de rust: 50-55.

Waar Lebron’s manschappen het momentum in de eerste helft voor hun rekening namen, was het duidelijk New York dat de bovenhand nam in het derde kwart en tot op drie minuten van het eindsignaal leek een stunt er wel degelijk in te zitten. Dat zou een gevoelig verlies zijn in de aanloop naar het beladen duel met de Golden State Warriors dat de Cavaliers op eerste kerstdag moeten uitvechten.

Turnovers en een gebrek aan een closer – Carmelo Anthony speelde niet mee – deden de Knicks uiteindelijk de das om. Porzingis verzamelde 23 punten (nul in het laatste kwart) terwijl het duo LeBron James en Kevin Love samen goed was voor 47 punten en 23 rebounds en zo de W uit de wacht te slepen. De sfeer zit er alvast goed in bij de Cavaliers!

San Antonio maatje te groot
In een behoorlijk eenzijdige wedstrijd was meteen duidelijk dat de ervaren rotten van San Antonio momenteel in een klasse apart behoren. De Minnesota-jonkies vonden geen antwoord op de geoliede Spurs-machine en kijken zo alweer tegen hun achtiende verlies aan. Het werd in het ijzige noorden 108-83 voor San Antonio.

Kawhi Leonard bezorgde met zijn onverzettelijke defense go-to guy Andrew Wiggins een vreselijke avond in Minnesota, net zoals hij Paul George van scoren afhield in de wedstrijd tegen Indiana. De Rookie of the Year wist amper twee van zijn elf field goals te verzilveren, terwijl de immer koele Leonard met negentien punten, zes rebounds, twee steals and twee blocks een aardige duit in het zakje deed.

Bij de rust stonden de Wolves reeds veertien punten in het krijt, maar bij de start van het derde kwart zette ze dadelijk een 6-0 tussensprintje in. Dat was dan ook het signaal voor Pop om één van zijn befaamde line up changes door te voeren en alle vijf starters te vervangen door Ginobili en de rest van de bank. De bankzitters beantwoordden de spurt van de T-Wolves onmiddellijk door zelf een 15-3 run te plaatsen en alle hoop voor Karl-Anthony Towns en co. weg te vegen. Zo cruisen de Spurs alweer naar hun zevende opeenvolgende overwinning.