NBA Recap: Wildwestenduel Curry en Casspi bij Warriors-Kings

curry

Erg spannend was het uiteindelijk niet, bij het duel tussen de Golden State Warriors en de Sacramento Kings van vannacht. Daarvoor zijn de Warriors op dit moment té goed, en de Kings té…uh Kings-achtig. Maar er viel meer dan genoeg te beleven in de door Golden State met 122-103 gewonnen wedstrijd. Met dank aan twee spelers: Steph Curry (uiteraard) en Omri Casspi (WTF?).

Omri Casspi, de 27-jarige Israëlische forward van de Kings, was on fire in de eerste helft. Hij nam zeven driepuntpogingen in de eerste twee kwarten: alle zeven drietjes schoot hij raak. Bij rust (61-58 i.v.v. Sacramento) stond Casspi al op 26 punten. Hij zou de avond afsluiten met een career high van 36 gescoorde punten (9-12 3ps).

Steph Curry begon ongebruikelijk ‘koud’ aan de wedstrijd. Met nog 3:20 te gaan in de eerste helft stond de regerend MVP nog op nul punten (0-6 FGs). En toen? Toen explodeerde Chef Curry. De beste schutter op aarde ging op een shooting spree zoals alleen hij dat kan, met zes achtereenvolgende scores (vijf driepunters, één floater) in een tijdsbestek van drie minuten.

In 175 seconden tijd scoorde Curry 17 punten. Per gemaakte score schroefde Curry daarnaast het WTF-gehalte/moeilijkheidsgraad op. De puntreeeks eindigend met een ronduit nasty driepunter, uit een pullup-schot van zo’n drie stappen achter de driepuntlijn. Saillant: Casspi beantwoordde deze rits scores aan de andere zijde met maar liefst vier rake driepunters in diezelfde drie minuten. Hetgeen een bizarre scorekaart opleverde:

In de twee helft besloten Green & co. dat er bij de thuisploeg maar weer eens verdedigd moest gaan worden. Nadat Golden State maar liefst 61 punten van de Kings had toegestaan in de eerste helft, werd Sacramento na rust tot 42 punten gehouden, waaronder maar 14 punten in het derde kwart. Het onvoorstelbaar kinderachtige gedrag van Sacramento’s sterspeler DeMarcus Cousins was hierbij uiterst behulpzaam. Nadat Boogie na drie gespeelde minuten in het derde kwart zijn vijfde (!) persoonlijke fout had verzameld – tot dit punt had Cousins door deze foutenlast pas 12:25 van de 27 speelminuten op het veld gestaan – besloot hij, voor de zoveelste keer in z’n jonge loopbaan, compleet te flippen tegenover de arbitrage. Cousins werd hierop van het veld gestuurd. En de overgebleven Kings lieten zich als makke lammetjes naar de slachtbank leiden.

Toen de Warriors in de tweede helft besloten de defensieve bankschroeven aan te draaien, werd het bijzonder pijnlijk zichtbaar hoe zwak de huidige ploeg van Sacramento is. De Warriors ‘houden’ op een (riant) puntentotaal van 58 in de eerste helft bleek namelijk het defensieve plafond van de huidige Kings. In de tweede helft sloeg de verwarring in de teamverdediging, zoals ondertussen gebruikelijk bij Sacramento, weer toe.

Maar liefst twaalf gemaakte driepunters werden er in de tweede helft door de Kings toegestaan. De slechtste driepuntverdediging (gem. 10.4 3pm per wedstrijd tegen) in de NBA was als vanouds… slecht. De Warriors raakten in totaal twintig driepunters vannacht (20-42, een raakpercentage 48%), op een avond waar aanvankelijk de open schoten niet leken te vielen – zó vrij werden Curry, Thompson en de overige Warriors gelaten bij hun favoriete soort schotpogingen.

De Kings zijn ook dit seizoen weer niet serieus te nemen. Zoveel is duidelijk na dertig wedstrijden.