Week zonder overeenkomst in de NBA

Door

De NBA-eigenaars en de spelersvakbond konden elkaar niet tegemoet komen waardoor er geen nieuwe Collective Bargaining Agreement (CBA) werd bereikt. Het gevolg: een lockout. Dit wil zeggen dat de eigenaars alle zaken vastzetten: arena’s sluiten, gym’s niet meer toegankelijk zijn voor spelers en spelers niet meer worden betaald. Er wordt ook niet getraind.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt want in 1999 duurde de lockout 204 dagen en werd het seizoen verkort naar 50 wedstrijden. Een normaal NBA-seizoen telt 82 wedstrijden. Als beide partijen geen overeenkomst kunnen bereiken voor een bepaalde periode kan een volledig seizoen teniet gaan.

,,Uiteraard zijn we heel ontgoocheld”, zei Adam Silver, de afgevaardigde van de NBA. Billy Hunter, de vakbondsafgevaardigde van de spelers, zei dat het financiële aspect de grote struikelblok was. ,,Er is een enorm verschil wat cijfers betreft en we slagen er maar niet in op dat verschil te verkleinen”.

Volgens de NBA-eigenaars zouden 22 van de 30 teams verlieslatend zijn. Daarboven zou het collectief verlies 300 miljoen dollar bedragen. De voorbije dagen verschenen echter een aantal tegenstrijdige cijfers wat betreft het verlies van de NBA waardoor de spelersvakbond twijfelt aan de eerlijkheid van de eigenaars. De cijfers rond het verlies in de NBA zouden flink overdreven zijn, maar de liga zelf beweert dat ze wel degelijk geld verliezen.

In de afgelopen overeenkomst stond dat 57 procent van de NBA-inkomsten naar spelerslonen ging. De spelers waren bereid om een toegeving te doen en dat naar 54,3 procent te laten zaken. De eigenaars wilden een 50-50 verdeling.

De inkomsten en het verlies van de NBA is duidelijk een belangrijk punt in de nieuwe overeenkomst. Daarnaast willen de eigenaars ervoor zorgen dat er een Hard Salary Cap komt. Een Salary Cap is een soort budget voor teams dat wordt uitgerekend door beide partijen (NBA en spelersvakbond) op basis van de inkomsten.

De bedoeling van zo’n budget is om de liga competitief te houden. Een Soft Cap zorgt ervoor dat teams in uitzonderlijke gevallen boven het budget mogen gaan. De eigenaars willen die uitzondering wegwerken met een Hard Cap. Met die regel kan geen enkele team boven het budget gaan voor gelijk welke reden.

Bovendien willen de eigenaars er ook voor zorgen dat spelers geen immens langdurige contracten kunnen tekenen. Zo verzekeren ze zichzelf voor bepaalde misstappen (voorbeeld: Gilbert Arenas tekende een groot contract voor zes jaar en raakte geblesseerd na het derde jaar van zijn contract).

De NBA-eigenaars willen ook een nieuwe overeenkomst voor tien jaar en de spelers zien dat niet zitten. Zij willen een overeenkomst van vijf jaar en wilden er eventueel zes jaar van maken. De spelerslonen zouden volgens de eigenaars ook teruggeschroefd moeten worden. Mannen als LeBron James en Kobe Bryant zullen daar niet akkoord mee gaan.

Zo zijn er nog verschillende kleine zaken die moeten besproken worden, maar het grootste discussiepunt blijft de NBA-inkomsten. Beide partijen zitten in de week van 11 juli opnieuw rond de tafel om te vergaderen. Momenteel worden gegevens gewisseld tussen de twee, maar de tegenstrijdige cijfers van de NBA zijn al geen goed begin.

In november worden de eerste lonen uitbetaald (in dit geval niet uitbetaald) aan de spelers. Bryant, James en co zullen minder last ondervinden van een verkort seizoen of eventueel een geschrapt seizoen, maar de middelmatige spelers kunnen het niet veroorloven om een seizoen niet te spelen. Ook het personeel in de arena’s, basketbalteams, etc zit gedurende de lockout zonder werk.

Als er voor 6 januari geen overeenkomst wordt bereikt, dan wordt het 2011-2012 seizoen geschrapt.

Foto: belga.be

Ook leuk om te lezen