#3 seeds Baylor en Iowa State in de eerste wedstrijd al onderuit

Maxx Williams

March Madness 2015 begint steeds gekkere vormen aan te nemen. De verrassingen van de eerste ronde zetten zich ook in de tweede ronde voort. Weinig mensen zullen na vanavond heel tevreden zijn met hun brackets.

UAB gaat beter met de druk om dan Iowa State
Of UAB een ronde verder komt of niet, freshman William Lee zal zijn studie afronden als een legende. De forward van de Blazers was vanavond goed voor veertien punten en twaalf rebounds in de schokkende overwinning op Iowa State. De Cyclones kwamen snel op een 10-2 voorsprong, maar UAB kwam gelijk al sterk terug. In een wedstrijd die veel heen en weer ging, was het UAB die bij rust een voorsprong had van 31-28.

In de tweede helft moest George Niang de Cyclones aan een overwinning helpen, maar de forward van Iowa State speelde een dramatische wedstrijd. Met vier uit vijftien field goals en maar zeven rebounds was zijn productie ondermaats. In de laatste minuten miste hij een aantal schoten en verdedigend zag hij er ook niet best uit. Daarnaast was UAB genadeloos goed in het pakken van offensieve rebounds:

Aan de andere kant was Lee uitmuntend, en uiteindelijk dus de held van de middag voor de Blazers met deze gamewinner:

De UAB Blazers mogen het in de volgende ronde opnemen tegen de #11 UCLA Bruins, die in extremis van #6 SMU wisten te winnen.

Baylor gooit voorsprong weg en verliest van Georgia State
Met minder dan drie minuten te gaan had Baylor nog een voorsprong van twaalf punten en leken ze af te stevenen op een gemakkelijke overwinning op de Georgia State Panthers. De score was 56-44. Drie speelminuten later stond er de score van 56-54 op het bord, en kreeg Georgia State een laatste kans om voor een upset te zorgen:

R.J. Hunter, de zoon van coach Ron Hunter, had tot het laatste gedeelte van de wedstrijd nog geen goede wedstrijd gespeeld, maar met negen punten op rij liet hij zien hoeveel klasse hij in huis heeft. De manier waarop Georgia State deze wedstrijd heeft gewonnen is toch echt wel één van de grootste blamages voor een nummer drie seed ooit. Voor coach Ron Hunter, die op komische wijze van zijn kruk afviel, en vorige week nog zijn achillespees afscheurde, is het alleen te hopen dat de Panthers niet nog meer wedstrijden gaan winnen…

Arizona zakelijk langs Texas Southern
De verwachtingen rondom Arizona zijn hoog en Texas Southern zou dus geen probleem moeten zijn. In een gemakkelijke wedstrijd bleek dat ook zo te zijn. Vooral de eerste helft was Arizona aanvallend niet te stoppen met 51 punten.

Rondae Hollis-Jefferson was goed voor 23 punten voor de Wildcats terwijl Stanley Johnson 22 punten maakte. Beide hadden weinig missers maar of ze dit niveau vast kunnen houden voor het hele toernooi is de vraag. Ze mogen dit in de volgende ronde bewijzen tegen de winnaar van VCU en Ohio State.

Notre Dame nipt langs Northeastern
Huskies fans mogen trots zijn op hun team, want ze bleven lang in het spoor van Notre Dame. In een slechte avond voor nummer drie seeds won Notre Dame, maar mooi was het niet. Vooral op het gebied van rebounding waren de Fighting Irish dramatisch met zestien rebounds minder dan Northeastern. En dat leidde tot een wedstrijd die voor de meeste Notre Dame fans spannender was dan ze hadden gehoopt:

Zou het niet voor de laatste minuut geweest zijn dan had Northeastern nog een kans gehad om te winnen, want bijna veertig minuten stonden vochten ze voor elke bal en voor elk punt. Beste speler aan de kant van Notre Dame was forward Zach Auguste die met 25 punten een maatje te groot was voor de verdediging van Northeastern. Notre Dame mag het in de volgende ronde opnemen tegen Butler.