Waanzinnige buzzer-beater Middleton nekt Miami

Milwaukee Bucks v Boston Celtics
Een avond vol topaffiches in de NBA: de Golden State Warriors tegen Portland Trail Blazers, Oklahoma City Thunder tegen Los Angeles Lakers en de San Antonio Spurs tegen Dallas Mavericks. Uiteindelijk werden het ook vermakelijke potjes, maar de echte sensatie zat hem in de wedstrijd Miami Heat op bezoek bij de Milwaukee Bucks. Een walk-over leek het te worden in het laatste kwart, maar een miraculeus schot van Khris Middleton dacht daar anders over.

Voorafgaand aan de wedstrijd wisten de mannen van coach Erik Spoelstra dat een zege tegen de Bucks wel eens het definitieve zetje naar de play-offs konden zijn. Zelfs de Bucks op de ranglijst inhalen en als zesde eindigen behoort nog volop tot de mogelijkheden, maar dan is een overwinning wel gewenst. Daar ziet het lange tijd ook prima naar uit. Hoewel ze reboundend flink op hun donder krijgen, is de stand voorafgaand aan het derde kwart 79-65. Normaal gesproken een veilige marge in een low-scoringgame. De Bucks vochten terug, hielden Miami slechts op 9 punten in het vierde kwart en de jarige Jason Kidd schreef vervolgens dit op zijn tekenbord:

Een zeer fortuinlijke, maar daarom niet minder fabelachtige buzzer-beater driepunter van Middleton, die tot dat rake schot slechts één van zijn zeven driepuntspogingen raakte. Doldwaze spelers en coaches rennen het veld op om zowel de 89-88 overwinning als de beëindiding van de losing streak van zes wedstrijden te vieren. In alle gekte zou je bijna vergeten dat maar liefst drie Bucks-spelers een double-double scoren, alleen punten en rebounds: Giannis Antetokounmpo, Ersan Ilyasova en Zaza Pachulia. Door de zege hebben de Bucks weer wat lucht en lijken de play-offs nu echt veilig. Miami daarentegen, waar Wade 21 punten scoorde, moet vrezen voor de ploegen net onder zich.

Tip-Off
De wederopstanding van Monta Ellis. Gisteren verscheen er nog een artikel dat Ellis een grote stoorzender zou zijn bij de Dallas Mavericks, afgelopen nacht vermorzelde hij met 38 punten de verdedigend kampioen San Antonio Spurs. In het eerste kwart leek het compleet mis te gaan. De Spurs pakken het eerste kwart met 29-17, maar krijgen daarna ongenadig op hun ballen in het tweede en derde kwart. Bij het ingaan van het vierde kwart is de achterstand tien punten en dat krijgen ze niet meer goedgemaakt. Opluchting bij de Mavs en een persoonlijk hoogtepunt voor Dirk Nowitzki, die zijn tien duizendste rebound pakte. Geniet van wat slomo-camerawerk hier.

Three Point Play
* Op papier een topper tussen de Golden State Warriors en de Portland Trail Blazers. Echter, de Blazers moeten het zonder LaMarcus Aldridge en Nicolas Batum stellen. Bij de rust hebben de Blazers zelfs een voorsprong, maar een geweldig 36-18 derde kwart van de Warriors is het begin van het einde voor Rip City. Stephen Curry is met 33 punten en 10 assists uiteraard weer de grote man in de 122-108 zege. Door de zege zijn de Warriors tevens zeker van divisiewinst, voor het eerst sinds de Middeleeuwen.

* De strijd tussen de Los Angeles Lakers en Oklahoma City Thunder duurde eigenlijk maar tot de rust. Toen had OKC al een voorsprong van vijftien punten opgebouwd. Bij de Lakers spelen guards Jeremy Clarkson en Jeremy Lin samen, beiden Aziatisch-Amerikaans, wat een unicum in de NBA is. Clarkson scoort uiteindelijk 30 punten, maar de prestatie van Enes Kanter is nog opmerkelijker. In het eerste kwart scoort hij maar liefst 15 punten en 10 rebounds. Russell Westbrook scoort dit keer geen triple-double, maar met 27 punten en 12 assists nog altijd een topwedstrijd. Uiteindelijke eindigt het in OKC bij 127-117 en lijken de Thunder nu wel zeker van de play-offs.

* De Toronto Raptors lijken, evenals de Washington Wizards, enigszins in te storten richting de play-offs. Kyle Lowry keerde na twee wedstrijden blessureleed terug tegen de Detroit Pistons, maar hield het wederom niet lang uit. De Pistons daarentegen komen weer enigszins in vorm na een lange losing streak. Met name het backcourt Reggie Jackson en Kentavious Caldwell-Pope is hot. Ook tegen de Raptors wederom, met respectievelijk 28 en 26 punten. De Pistons gaan met 12 punten voorsprong de rust in en houden er daar aan de streep nog 4 van over bij 104-108. Al vroeg in de wedstrijd gooide Andre Drummond (21 punten, 18 rebounds) er al wat dynamiet in.

Stat of the Night
Monta Ellis: 39 MIN, 38 PTS, 5 AST, 2 REB, 2 STL, 16/27 FG, 2/6 3PM, 4/4 FT

Toevalligerwijs zijn die 38 punten van Ellis voor de Spurs niet onbekend

Het derde kwart van de Warriors mag er wezen

Spektakel bij de Sixers op bezoek bij de Kings (uiteindelijk 106-107 voor de Kings), waaronder deze dunk van Covington

DeMarcus Cousins had maar liefst 33 punten en 17 rebounds, maar schoot slechts 8 op 27!

Hoogtepuntje voor Der Dirk: 10.000 rebounds!

Toronto Raptors (42-29) @ Detroit Pistons (27-44) 104-108
Miami Heat (32-38) @ Milwaukee Bucks (35-36) 88-89
Los Angeles Lakers (18-51) @ Oklahoma City Thunder (41-30) 117-127
San Antonio Spurs (44-26) @ Dallas Mavericks (45-27) 94-101
Philadelphia 76ers (17-54) @ Sacramento Kings (25-45) 106-107
Golden State Warriors (58-13) Portland Trail Blazers (44-25) 122-108

Foto’s: Getty Images