Voorbeschouwing: Senior Bowl

Door

Vanuit Orlando, waar vorig weekend de East West Shrine Game plaats vond, reisden veel scouts door naar Mobile, Alabama, waar de jaarlijkse Senior Bowl vandaag op het programma staat. Ook veel coaches en general managers komen vaak naar Mobile om persoonlijk tijdens de trainingen een blik op de spelers te werpen. Voor Sport Amerika een korte blik op de spelers die tijdens de week positief of negatief in de aandacht kwamen.

Brandon Weeden was de beste quarterback in Mobile, en liet in de loop van de week zien al snel op het veld te kunnen staan voor een NFL team. Hij beschikt over een goede arm en was de hele week scherp tijdens passing drills. Weedens enige probleem lijkt zijn leeftijd. De quarterback van Oklahoma State is al 28, nadat hij in 2002 door de New York Yankees werd gedraft en daarna enkele jaren in de minor leagues van de Los Angers Dodgers en Kansas City Royals verbleef. Het idee dat Weeden na afloop van zijn rookie contract de 32 al gepasseerd zal zijn zal voor veel teams even slikken worden, maar hij is ongetwijfeld na Andrew Luck en Robert Griffin III de beste quarterback in de draft.

In tegenstelling to Weeden was Boise State quarterback Kellen Moore de grote verliezer onder de quarterbacks. Met een tegenvallend fysiek postuur en een relatief slappe arm zal hij gelukkig moeten zijn als hij in de laatste ronde van de draft een team weet te krijgen. Zijn NCAA record 50 overwinning tegenover drie verloren wedstrijden in zijn college carrière zijn weliswaar zeker om over naar huis te schrijven, maar fysiek gezien zal Moore geen lange NFL carrière tegemoet hoeven zien.

Doug Martin was zonder twijfel de beste running back tijdens de trainingen. Hij liet zien goed de bal te kunnen vangen vanuit de backfield, en zijn geschiedenis als football speler zal veel teams imponeren. De speler van Boise State was in het begin van zijn carrière in college special teams speler van het jaar, en speelde één seizoen als cornerback alvorens tijdens zijn laatste twee jaren in Idaho als runningback te fungeren. In die periode wist hij voor 2500 yards te rushen en 28 touchdowns te scoren.

Chris Rainey, de atletiekster van Florida, wist ook een goede indruk achter te laten in Mobile. Ondanks dat hij officieel als running back stond ingeschreven is Rainey zo snel dat hij ook in bepaalde formaties als slotreceiver zou kunnen fungeren. Door zijn beperkte lengte en gewicht zal Rainey nooit een ‘tussen-de-tackles’ runner worden, maar verdedigingen zullen moeite hebben met zijn snelheid, waardoor teams hem zullen zien als een luxe-pick in de latere rondes van de draft.

Kevin Zeitler is een guard van Wisconsin die het aan het begin van de week enigszins moeilijk had. Echter, in de loop van de week werd Zeitler steeds beter, en liet zowel kracht als goede techniek zien in de pass blocking drills. Hij zal vrij snel een bijdrage kunnen leveren voor het team dat hem draft in april.

Mike Adams is een 6’7” offensive tackle van Ohio State met lange armen en hele grote handen, kwaliteiten waar NFL scouts altijd naar op zoek zijn in toekomstige tackles. Ondanks dat hij technisch nog niet zo ver is als Matt Kalil en Riley Reiff zal hij met goede coaching de komende jaren kunnen uitgroeien tot één van de beste tackles in de NFL.

Jeff Fuller werd door een analist waar ik mee sprak omschreven als de speler die hem het meest “frustreert”. Zijn fysieke mogelijkheden zijn elite en zouden hem in staat moeten stellen één van de beste receivers in de NFL te worden, maar hij moest terugkijken op een tegenvallende Senior Bowl week waarin hij verschillende passes uit zijn handen liet glippen, wat getuigd van enige vraagtekens rond zijn oog-hand coördinatie.

Een defensive lineman die volgens één scout alles goed kan maar nergens geweldig in is is Vinnie Curry van Marshall University. Curry werd beschreven als enigszins stijf in de heupen, maar hij beschikt over een grote motor en geeft zich volledig tijdens elke play. Zijn inspanning zal hem waarschijnlijk tot in het midden van de tweede ronde in de draft brengen.

Quinton Coples heeft een combinatie van lengte, kracht en atletisch vermogen die je in defensive line spelers zelden tegenkomt. Hij had geen enkele moeite met de pass rushing drills, en door zijn talent om zowel in het midden als aan het einde van de lijn zich op te kunnen stellen lijkt Coples gegarandeerd in de top 15 gekozen te zullen gaan worden.

Kendall Reyes is een sterke defensive tackle die tegelijk ook snelheid van de snap af lijkt te bezitten. Hij heeft zichzelf deze week zeker in de kijker gespeeld, en met een goede combine zal Reyes waarschijnlijk op de tweede dag van de draft gedraft gaan worden.

Zach Brown, de linebacker van North Carolina, liet ook een goede indruk achter. Brown was een kick returner en runningback in high school, maar veranderde naar linebacker in college en liet in Mobile zijn over een goede techniek te beschikken. Dat Brown ook over snelheid beschikt hoeft niet betwijfeld te worden. Hij is in het bezit van het schoolrecord op de 60 meter indoor.

Jenoris Jenkins kon terugkijken op een geslaagde week. De cornerback uit Northern Alabama speelde zelfverzekerd en kon zich niet op foutjes laten betrappen tijdens 1-op-1 drills. Het enige probleem voor Jenkins zijn vraagtekens rond zijn karakter, na drie keer gearresteerd te zijn tijdens zijn college jaren, waarvan twee keer voor drugsbezit. Desondanks zal Jenkins op basis van zijn talent toch waarschijnlijk de tweede of derde cornerback zijn die gedraft gaat worden, en als hij een goede indruk weet achter te laten in gesprekken met teams dan zal dat waarschijnlijk aan het einde van de eerste ronde gebeuren.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen