Vijf vaststellingen tijdens de NBA Summer League

Door

stanley

Donderdag is de laatste dag van de NBA Summer League in Utah. Een dag later spelen ze in Orlando de ‘Championship Day’ en gaat de editie in Las Vegas van start. Tijd dus voor een tussentijds rapport!

Mario got game
Mario Hezonja was een klein mysterie. Akkoord, we konden hem wel wat aan het werk zien bij Barcelona. Maar hij speelde niet altijd veel minuten en Europees basketball is niet altijd even makkelijk te vergelijken met NBA basketball. ‘The word’ was echter dat Hezonja een atletische wing was met een arrogant karakter en een goed schot. Tijdens zijn eerste wedstrijd van de Summer League in Orlando liet hij al het beste van zichzelf zien door de game winner te raken:

https://youtu.be/-GdqH4Ot8qk

Wat later was de Kroaat daar opnieuw. Hij kon toch dunken, stelde het scouting report. Wel, tegen OKC pakte hij uit met een échte poster en daarna met een alley-oop. Hezonja got game, zoveel is duidelijk. Heel efficiënt raakte de wing zijn schoten nog niet, maar Hezonja viel de basket aan en toonde zich een betere speler dan de meeste van zijn tegenstanders. De Magic kozen de juiste man met pick vijf.

Stanley got confidence
Voor de draft stelde Stanley Johnson zonder verpinken dat hij de beste speler in deze class was. Zijn doel: zo goed worden als LeBron James. Hij stelde ook elke wedstrijd te willen domineren, zelfs die in de Summer League. Aan zelfvertrouwen dus geen gebrek voor pick acht van de Detroit Pistons.

“Play against LeBron James, that means something. He is the best player in the league and I want to be the best player in the league too, so I have a target on him. I will keep reaching for that goal. … He is a team player so I have to be a better team player to be on the same level as him.”

Johnson toonde tot nu toe ook dat hij wel degelijk een groot talent is. Defensief was hij gewoon zichzelf. ‘The Stanimal’ zorgde voor steals, gebruikte zijn voeten goed en hield zijn tegenstanders weg van de basket met zijn sterke lichaam. Maar belangrijker: Johnson liet zich ook offensief opmerken. Met jumpers, driepunters, floaters, en harde drives. Hij bewees zelfs wat te kunnen als ball handler in de pick and roll.

https://youtu.be/ea13cx4p41A

Frank en Jahlil zijn smooth
De Charlotte Hornets kozen voor Frank Kaminksy, ondanks een bod van de Boston Celtics met vier draft picks (omdat ze graag Justise Winslow hadden). Na enkele wedstrijden in de Summer League lijken de Hornets daar weinig spijt van te hebben. Kaminsky toonde zijn volledig offensief arsenaal: jumpers, post moves, fakes, jab steps enzovoort. Defensief had de center het moeilijker, maar de Hornets kunnen zijn offense héél goed gebruiken.

Jahlil Okafor leek niet meteen blij te zijn toen de Philadelphia 76’ers hem als derde kozen in de draft. In de Utah Summer League liet de center echter het beste van zichzelf zien. Hij miste acht van zijn eerste elf schoten, maar vond daarna zijn ritme met ongekende post moves voor zijn jonge leeftijd. En ook defensief stond hij wel zijn mannetje.

https://youtu.be/-5GdarNqlCI

Celtics kozen verkeerd (?)
Voor de rookies van de Boston Celtics zijn het nog geen al te beste games geweest. Terry Rozier speelde twee degelijke wedstrijden, maar zette zijn trend als inefficiënte schutter van bij Louisville door. En echt een passer is Rozier ook weer niet. Gelukkig pakte hij wel wat steals. R.J. Hunter zou de misschien wel beste schutter uit deze draft class kunnen worden. Dan zal hij echter eerst shots moeten gaan maken, want in twee wedstrijden raakte hij er exact nul… Jordan Mickey speelde degelijk en was vooral belangrijk met in totaal zes blocks.

Er zijn altijd verrassingen
De hoge draft picks krijgen altijd voldoende aandacht tijdens de Summer League. Maar er zijn ook altijd een aantal aangename verrassingen:

  • Joseph ‘Joe’ Young werd pas als 43e gedraft door de Pacers. Alle aandacht gaat dus richting Myles Turner (pick 11) bij het team uit Indiana. De guard van Oregon was echter on his game. Hij raakte jumper na jumper en deelde ook een paar knappe assists uit aan Turner. De Pacers hebben offense nodig en Young kan daar wel eens aan bijdragen.

  • De OKC Thunder kozen als 48e in de draft Dakari Johnson. Scoren zal de center nooit echt veel doen, zeker niet in de NBA. Maar rebounds pakken kan Johnson als de beste. Hij werkte als een beest en dat zien ze in OKC wel graag.

  • Tot slot, een woordje over sophomore Aaron Gordon. Die schoot de jumpers erin alsof het niets was. Dat is een verrassing, want de forward staat echt niet bekend als een schutter. Gordon heeft blijkbaar serieus gewerkt aan zijn schot en is mogelijk klaar voor een enorme stap voorwaarts in zijn tweede seizoen in Orlando.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen