March Madness Update #2 – UMBC zet March Madness op zijn kop

Na de spectaculaire openingsdag van March Madness bleek de tweede dag daar een vervolg aan te geven. Opnieuw was er een overtime wedstrijd en op de tweede dag konden we zelfs drie verrassingen noteren. Eentje daarvan had zelfs een historische lading en zorgde ervoor dat er niemand meer een foutloze bracket heeft na de eerst ronde.

SOUTH REGION

UMBC ZET MARCH MADNESS OP ZIJN KOP MET ZEGE TEGEN VIRGINIA

De grootste verrassing van de eerste ronde en misschien ook wel de grootste upset uit de historie van March Madness. Nog nooit eerder wist een #16 seed van een #1 seed te winnen, tot afgelopen nacht. De #16 seeds waren 0-135 voorafgaand aan het duel tussen UMBC en Virginia. De Cavaliers waren als nummer 1 geranked en werden tevens gezien als een kanshebber voor de titel. Het bleek voor de Cavaliers na de eerste ronde al voorbij te zijn. Dit hadden zij vooral te danken aan hun matige verdediging in de tweede helft, iets waar Virginia juist zo bekend om staat dit seizoen.

De Retrievers wisten Virginia, en heel wat brackets, compleet te verrassen in de tweede helft. UMBC wist 53 punten te scoren in deze tweede helft tegen de ijzersterke verdediging van de Cavaliers. Virginia zag de ene naar de andere driepunter erin vliegen en gaf heel eenvoudig de ballen weg in de tweede helft (zoals hierboven te zien is). Dit gebeurde allemaal nadat de eerste helft nog 21-21 was en er nog niks aan de hand leek voor Virginia. Dankzij de explosie van de Retrievers in de tweede helft wist UMBC met 74-54 Virginia toch uit te schakelen en zo een ticket te bemachtigen voor de volgende ronde.

Daar zal #9 Kansas State op de Retrievers wachten. De Wildcats wisten relatief eenvoudig de #8 Creighton Blue Jays te verslaan. Vooral de eerste helft was van de kant van de Wildcats erg sterk. Zonder sterspeler Dean Wade wist de andere sterspeler, Barry Brown Jr., met 18 punten Kansas State te leiden naar de volgende ronde. Daar zal reuzendoder UMBC zijn opwachting in maken, daar waar iedereen Virginia had verwacht.

NEVADA VOLTOOID COMEBACK TEGEN TEXAS NA OVERTIME THRILLER

Het meest spectaculaire duel van de tweede dag kwam tevens vanuit de South Region. #10 Texas leek met een voorsprong van 14 punten op weg naar de volgende ronde, maar werd vlak voor tijd toch nog bijgehaald door #7 Nevada. In overtime wist Nevada vooral dankzij driepunters weg te lopen bij de Longhorns en met 87-83 te winnen. Zo boeken de Wolfpack een ticket voor de volgende ronde.

Mo Bamba had 13 punten en 14 rebounds en lijkt zijn college carrière dus af te sluiten met uitschakeling in de eerste ronde van het NCAA Tournament. De ijzersterke wedstrijden van zijn teamgenoten Kerwin Roach II (26 punten) en Matt Coleman (25 punten) bleken niet genoeg te zijn voor de Longhorns. Roach had aan het begin van de tweede helft wel een persoonlijke highlight met een heerlijke dunk nadat Cody Martin hetzelfde deed voor Nevada.

Bij Nevada waren Kendall Stephens (22 punten) en Caleb Martin (18 punten en 10 rebounds) de uitblinkers, waarbij Martin (zoals hieronder te zien is) een belangrijk aandeel had in overtime.

In de tweede ronde zal #2 Cincinnati de tegenstander zijn van Nevada. De Bearcats hadden het lang moeilijk met #15 Georgia State, maar wisten in de tweede helft (23-33) te domineren. Cincinnati won uiteindelijk met 53-68 en wisten zo de tweede ronde te behalen. Jarron Cumberland bleek met 27 punten en 11 rebounds de uitblinker te zijn bij de Bearcats.

EAST REGION

MARSHALL SHOCKED DE WICHITA STATE SHOCKERS

De tweede grote verrassing van de dag kwam uit de wedstrijd tussen #13 Marshall en #4 Wichita State. De Shockers bleken niet in vorm te zijn tijdens deze wedstrijd in de eerste ronde. Marshall wist daar optimaal van te profiteren en wisten met alley-oop passes en driepunters de wedstrijd vooral in de tweede helft te controleren. Nadat de eerst helft namelijk gelijk op ging (34-37) en er nog niet veel aan de hand leek voor de Shockers, wist Marshall de tweede helft met 47-38 te winnen en bleek de uitslag toch in het voordeel van Marshall uit te vallen.

Onder leiding van Jon Elmore (27 punten), heel veel driepunters en een goede verdediging werd Wichita State uitgeschakeld. De Thundering Herd won met 81-75 van Wichita State en staat zodoende in de volgende ronde.

De tegenstander zal dan #5 West Virginia zijn. De Mountaineers kende in de eerste ronde weinig problemen met #12 Murray State, mede dankzij 21 punten van point guard Jevon Carter. De senior wist de Mountaineers uiteindelijk naar een eenvoudige 68-85 overwinning te loodsen in de eerste ronde en wist voor zichzelf ook nog een mooie mijlpaal te bereiken.

BUTLER OVERKLAST ARKANSAS EN KOMT HAARMS TEGEN IN DE TWEEDE RONDE

In de andere twee duels wisten #10 Butler en #2 Purdue eenvoudig de volgende ronde te bereiken. De Butler Bulldogs wonnen met 79-62 eenvoudig van #7 Arkansas. Dit kwam vooral door het duo Kelan Martin (27 punten, 9 rebounds) en Kamar Baldwin (24 punten en 9 rebounds). Na een vermakelijke eerste helft wist Butler in de tweede helft pas echte een gat te slaan (43-31 tweede helft) en zo de round of 32 te bereiken.

Purdue (met Matt Haarms) speelde CSU Fullerton van het veld. De Boilermakers wonnen met 48-74 en verspeelden op deze manier niet veel energie in de eerste ronde. Dit had Purdue vooral te danken aan een ijzersterke tweede helft, waarin Fullerton met 27-44 overklast werd en elke hoek van het veld zag. Vooral Carsen Edwards (15 punten) en Vincent Edwards (15 punten), geen familie overigens, wisten indruk te maken voor de Boilermakers. Matt Haarms had met 2 punten, 4 rebounds, 3 assist en 2 blocks een klein aandeel in de zege van Purdue.

Highlight van de wedstrijd was het block van Vincent Edwards, maar Purdue kende ook een minder moment. Center Isaac Haas is de rest van het toernooi uitgeschakeld met een blessure en zal dus ontbreken voor de Boilermakers.

Purdue heeft  nu 29 zeges geboekt dit seizoen. De Boilermakers zijn zodoende nog één zege verwijderd van een schoolrecord en die zege zal dan moeten komen tegen de Butler Buldogs in de Round of 32 aankomende zondag.

WEST REGION

NORTH CAROLINA START TITELVERDEDIGING MET OVERTUIGENDE ZEGE

#2 North Carolina is zijn titelverdediging goed begonnen. Debutant #15 Lipscomb bleek geen schijn van kans te hebben tegen de Tar Heels en verloor met 84-66. Theo Pinson was dichtbij een triple double met 15 punten, 10 rebounds en 7 assist. Ook Kenny Williams bleek met 18 punten de leading scorer te zijn van North Carolina tijdens de eenvoudige zege.

Tegenstander in de volgende ronde is #7 Texas A&M, dat in de eerste ronde #10 Providence met 73-69 van zich af wist te houden. Ondanks goede wedstrijden van Rodney Bullock (22 punten) en Alpha Diallo (21 punten) bleken de Friars niet opgewassen tegen Texas A&M. Admon Gilder was met 18 punten de uitblinker bij de Aggies, maar Robert Williams (13 punten en 14 rebounds) stal de show aan het einde met een heerlijke windmill dunk.

MISSOURI ONDANK TERUGKEER PORTER JR KANSLOOS TEGEN FLORIDA STATE

Er werd voorafgaand aan March Madness veel gesproken over de #8 Missouri Tigers als een Cinderella-kandidaat. Met de terugkeer van Michael Porter Jr. leek iedereen te geloven dat de Tigers heel er ver konden komen deze maand. Niks bleek minder waar toen afgelopen nacht #9 Florida State de tegenstander was. Na de eerste helft stond het 42-20, waarna de wedstrijd eigenlijk al gespeeld leek. Missouri leek nog even terug te kunnen komen, maar werd aan het einde van het duel weer op zijn plaats gezet door de Seminoles. Florida State won dankzij een double-double van Mfiondu Kabengele (vanaf de bank) met 67-54 van Missouri. Michael Porter Jr kwam tot 16 punten en 10 rebounds, terwijl hij 4-12 schoot van het veld.

Tegenstander van de Seminoles in de volgende ronde is #1 Xavier, dat totaal geen moeite kende met #16 Texas Southern. Het begin was nog veelbelovend voor de Tigers, maar uiteindelijk bleek Xavier toch aanvallend wat sterker te zijn. Want dat er geen defense gespeeld werd in deze wedstrijd was wel duidelijk. De uitslag van 83-102 verteld eigenlijk al het hele verhaal van de wedstrijd. Demontrae Jefferson (20 punten) deed nog erg zijn best, maar hij kon de Musketeers niet in zijn eentje verslaan. J.P Macura (29 punten), Kerem Kanter (24 punten) en Trevon Bluiett (26 punten) bezorgden Xavier de welverdiende zege.

MIDWEST REGION

CLEMSON EN AUBURN ONTMOETEN ELKAAR NA VOORKOMEN UPSET

In de Midwest Region wisten zowel de #5 Clemson Tigers als de #4 Auburn Tigers een upset te voorkomen. Veel mensen hadden hun ogen gericht op deze wedstrijden vanwege de tegenstanders van beide teams. Clemson wist dankzij een goede eerste helft #12 New Mexico State te verslaan. In de eerste helft wist Clemson 44-32 te winnen, waarna de Tigers in de tweede helft de voorsprong stabiel tussen de 20 en 10 punten wisten te houden. Clemson won uiteindelijk met 68-79 van New Mexico State dankzij 23 punten van Shelton Mitchell en 22 punten van Gabe DeVoe.

De Auburn Tigers hadden het nog wat moeilijker met hun tegenstander. #13 Charleston wist het de Tigers erg lastig te maken. Na de eerste helft stond het zelfs 25-25 en waren de Cougars zelfs nog volop in de race. Dit bleek ook in de tweede helt het geval te zijn, alleen trok Auburn uiteindelijk aan het langste eind met een 62-58 overwinning. Een late driepunter van Jared Harper bleek beslissend te zijn voor de Tigers. Mustapha Heron (16 punten) was de uitblinker bij de Tigers. Zijn dunk in de tweede helft was de highlight van de wedstrijd. Clemson en Auburn ontmoeten elkaar zondagavond in de strijd om een plek in de Sweet Sixteen.

SYRACUSE SCHAKELT TCU UIT EN KOMT DE SPARTANS TEGEN

De derde verrassing van de dag kwam uit het duel tussen #11 Syracuse en #6 TCU. De Orange wisten na een gelijkopgaande eerste helft (27-28) in de tweede helft weg te lopen en zo met 57-52 de Horned Frogs te verrassen in de eerste ronde. Hier mag het vooral Marek Dolezaj (17 punten) en Oshae Brisset (15 punten) voor bedanken. Sterspeler Tyus Battle kende nog niet eens een goede wedstrijd (7 punten en 2-13 van het veld), maar dit bleek uiteindelijk ook niet nodig te zijn tegen TCU. Hoogtepunt van de wedstrijd was een alley-oop block van Desmond Bane, waarna vervolgens de Horned Frogs lieten zien hoe het wel moest.

Dankzij de zege van Syracuse mogen zij het in de volgende ronde gaan opnemen tegen #3 Michigan State. De Spartans hadden zelf alle moeite om #14 Bucknell te verslaan, maar wisten het dankzij Miles Bridges voor elkaar te krijgen om Bucknell uit te schakelen met 82-78. Bridges scoorde 29 punten en pakte ook nog eens 9 rebounds tegen de Bison. Hoogtepunt was de spijkerharde putback van Bridges in de tweede helft.

Ook Joshua Langford had met 22 punten een groot aandeel in de zege van de Spartans. Voor Michigan State wacht zondag dus een ontmoeting met de Syracuse Orange.

Coverfoto: Streeter Lecka/Getty Images