Touchdowns & Fumbles – Overrated & Underrated

Door

In de serie Touchdowns & Fumbles zal ik wekelijks mijn visie geven over gebeurtenissen van de afgelopen week in de NFL. We gaan kijken wie of wat er de afgelopen week op positieve wijze opviel, maar kijken daarnaast ook naar de minpunten, zowel op als naast het veld. Niemand wordt gespaard!

BYU v Georgia Tech

Morgenavond begint de NFL Draft waar elke NFL-liefhebber al weken naar uitkijkt. Maar zoals elk jaar zullen er weer busts en steals zijn, mannen die overschat worden en nooit aan de verwachtingen zullen voldoen, maar ook mannen die omlaag zijn geglipt op de draft boards en toch Pro-Bowlers worden. Wie zijn dit jaar eigenlijk de spelers die naar alle waarschijnlijkheid overschat gaan worden? En wie zijn de spelers die juist under the radar hele succesvolle NFL carrières kunnen gaan hebben? Ik ga in mijn glazen bol kijken en jullie het antwoord geven!

OVERRATED

Ezekiel Ansah, DE, BYU

Dat Ezekiel Ansah een beest is, daar bestaat geen twijfel over. Een defensive end die 1,96 meter lang is, 123 kilo weegt, en toch zeer atletisch is, daar houden NFL scouts wel van. Na een aardig seizoen bij BYU opende hij echter de ogen van de scouts in de Senior Bowl, Ansah speelde geweldig en werd verkozen tot Defensive Player of the Game.

Het gevolg van deze prestatie? Ansah wordt volgens veel experts een top-10 draftkeuze. Absurd als je het mij vraagt. Tot 2010 had Ansah nog nooit football gespeeld, maar doordat het BYU basketbalteam hem niet hoefde probeerde hij het in football. In zowel 2010 als 2011 was hij een special-teams speler, in 2012 kwam hij door een blessure van ploeggenoot Eathyn Manumaleuna aan spelen toe en kwam tot 13.5 tackles for loss en 4.5 sacks.

Nu zeggen statistieken niet alles en veel experts wijzen naar het succes van Giants-speler Jason-Pierre Paul, die ook één seizoen ervaring op het hoogste college niveau had als starter en die fysiek overeenkomst met Ansah. Maar geen enkele speler is hetzelfde en ik vrees dat Ansah niet meer dan een one-year wonder is. En er is ook een minstens één NFL Scout die tegenover ProFootballWeekly verklaarde dat Ansah een tweener en een eendagsvlieg is. Ik denk eerlijk gezegd hetzelfde.

Matt Barkley, QB, USC

Wat kan de wereld van het football soms toch hard zijn, sinds Barkley naar USC vertrok zag iedereen in hem een toekomstig top-quarterback in de NFL. Toen hij vorig jaar zag dat de concurrentie met Andrew Luck en Robert Griffin III wel heel groot was, en zijn USC team wel eens heel erg goed kon worden, besloot Barkley ook zijn senior year in South California te blijven.

Het seizoen werd echter een drama voor USC, de hooggespannen verwachtingen konden nooit ingelost worden, en Barkley deelde bij tijd en wijlen in de malaise. Hoewel Barkley nog steeds als een van de betere quarterbacks in de draft wordt gezien zegt dat meer over de kracht van deze draft dan over de kwaliteiten van Barkley.
Een ploeg die namelijk een franchise quarterback zoekt kan beter verder kijken, het zegt veel dat Barkley sinds zijn high-school dagen niet gegroeid is en ook amper zwaarder is geworden, fysiek was hij er vroeg bij en zijn plafond heeft hij al wel bereikt. Daarbij komt dat hij fysiek geen exceptioneel talent is, vergelijk al zijn fysieke aspecten met die van een Geno Smith en Barkley verliest het op alle facetten.

Het enige wat in Barkley’s voordeel spreekt is dat hij naar verluidt een hele slimme speler is en zich niet laat verleiden tot domme beslissingen op het veld. Maar hoewel zogeheten game-managers wel wedstrijden kunnen winnen, winnen zij geen kampioenschappen. Barkley kan een betrouwbare back-up worden, maar niet meer dan dat.

2013 NFL Combine

UNDERRATED

Tyrann Mathieu, CB, ex-LSU

The Honey Badger, ooit was hij de beste cornerbacks die er was in College Football. Bij LSU was hij een playmaker pur sang en zowel in defensief opzicht en als kick returner was hij van onschatbare waarde.

Maar Mathieu heeft één probleem: zijn gedrag. Mathieu kwam meerdere malen in de problemen wegens drugsgebruik en vorig jaar had LSU er genoeg van: Mathieu werd geschorst en hoefde niet meer terug te komen bij de universiteit. Hierdoor hebben sommige teams hem helemaal van hun draft board afgehaald.

Er zijn echter ook teams die dit als een uitdaging zien, Mathieu barst namelijk van het talent, en als team kan je nooit playmakers genoeg hebben. Een team als Cincinnati, dat erom bekend staat om enfants terribles een kans te geven, zou Mathieu zomaar in de derde ronde of zelfs later kunnen kiezen. Zodra zij hem dan op het rechte pad kunnen houden, zoals ze dat vorig jaar met Vontaze Burfict deden, hebben ze er een geweldige speler bij.

Jarvis Jones, DE/OLB, GeorgiaGeorgia v Auburn
Als er dit jaar één speler is waarvan een hoop teams spijt gaan krijgen dat ze hem niet hebben gekozen in de draft, dan is het Jarvis Jones wel. Jones is de afgelopen twee seizoenen een zeer dominante defensive end geweest voor de Georgia Bulldogs. Maar waarom wordt er dan niet meer over Jones gesproken als een top pick, en wel over iemand als Ansah?

Jones had in de ijzersterke SEC maarliefst 28 sacks en 44 tackles for loss in de afgelopen twee seizoenen. Maar er zijn wat twijfels, zo had Jones in zijn beginjaren al nekproblemen en een zogeheten wervelkanaalstenose zorgde er al eerder voor dat USC, waar hij zijn college carrière begon, hem niet meer wilde laten spelen voor het football team.

Georgia zag echter niet in waarom Jones geen football zou kunnen spelen en ook hierna is hij meerdere malen door de medische tests heen gekomen. Toch hebben dit, en een wat matige combine ervoor gezorgd dat Jones is gaan glippen op de draft boards. Maar wie hem heeft zien spelen voor Georgia weet één ding, Jones gaat echt wel zijn plekje vinden in de NFL, en met wat geluk kan een team buiten de top 16 zomaar een van de beste spelers in deze draft gaan kiezen.

Ryan Swope, WR, Texas A&M

De meeste hype wat betreft wide receivers is er rond Tavon Austin, die zonder enige twijfel een playmaker gaat worden in de NFL. Maar een naam die ik amper hoor is die van Ryan Swope, een receiver die qua skillset vergelijkbaar is met Randall Cobb, een receiver met snelheid die atletisch genoeg is om cornerbacks te verschalken.

Swope had afgelopen jaar iets minder aandacht in een Texas A&M aanval die geleidt werd door Johnny Manziel. Maar Swope staat bekend als een leider, een hele slimme speler die daarnaast altijd veel extra tijd doorbracht met zijn quarterback om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Vooral in de tijd met Ryan Tannehill werd hij veel gezocht door het midden van het veld waardoor enkelen hem zelfs vergelijken met Wes Welker.

Tot slot kan zijn atletische vermogen ervoor zorgen dat hij op verscheidene manieren gebruikt kan gaan worden, in de slot, of vanuit het backfield als een soort poor man’s Dexter McCluster. Ryan Swope gaat waarschijnlijk in de derde ronde van het draft board af en gaat een team heel erg blij maken.

Foto’s: Getty Images

Texas A&M v Alabama

Ook leuk om te lezen