Touchdowns & Fumbles – #4 Free Agency: Verliezers

Door

In de serie Touchdowns & Fumbles zal ik wekelijks mijn visie geven op wat gebeurtenissen van de afgelopen week. We gaan kijken wie er de afgelopen week op positieve wijze opvielen, maar kijken daarnaast ook naar een paar minpunten, zowel op als naast het veld. Niemand wordt gespaard en wie goed zijn best doet komt in de touchdown sectie terecht!

Super Bowl XLVII - Baltimore Ravens v San Francisco 49ers

Vorige week bespraken we de winnaars van de Free Agency periode, nu komen we aan bij de andere kant: de verliezers. Sommige teams kozen bewust voor weinig actie en richten zich op de lange termijn, maar er zijn wel degelijk teams die zeker niet sterker zijn geworden en waar wat extra daadkracht op de Free Agent markt misschien wel handig was geweest.

Baltimore Ravens

Vanochtend werd bekend dat Elvis Dumervil na het fax-fiasco in Denver niet terug zou keren bij de Broncos maar uitgerekend bij een AFC concurrent ging tekenen: Baltimore. Toch zijn ze wel degelijk een verliezer. Ondanks dat ze hun ‘elite’ quarterback hebben weten te behouden (Ook al hadden ze niet echt een keus) zijn er vooral in defensief opzicht veel bepalende spelers vertrokken.

Dat Ray Lewis weg zou gaan was bekend maar toch is het een aderlating, waar de prestaties op het veld weliswaar niet meer waren wat het voorheen was, was zijn invloed op de defense zeer groot. Ray hield zijn mannen scherp en zorgde dat ze week in en week uit uiterst gemotiveerd waren.

Maar dat was niet alles, zijn vervanger, Dannell Ellerbe, vertrok naar het zonnige South Beach. Ellerbe was vorig jaar een revelatie als vervanger van Lewis maar de Ravens vonden het prijskaartje te hoog. Daarnaast vertrok ook de beste pass rusher van het team in Paul Kruger: hij ging voor veel geld naar rivaal Cleveland.

En nee dan nog ben ik niet het hele lijstje afgegaan, want cornerback Cary Williams vertrok naar Philadelphia, hij verving vorig jaar Ladarius Webb na zijn blessure en deed dit meer dan redelijk. Tot slot zijn ook beide safeties weg: Ed Reed, de Ball Hawk, vertrok naar Houston, en Bernard Pollard, een van de meest hard hitting safeties in de NFL, mocht vertrekken en ging naar Tennessee.

Dat zijn dus twee starting safeties, twee starting middle linebackers, een starting outside linebacker, een starting cornerback, en dan ook nog een starting wide receiver. Hiervoor is enkel Elvis Dumervil terug gekomen vooralsnog en er zijn twee veteranen toegevoegd in Marcus Spears en Chris Canty.

De Ravens defense was vorig jaar, ondanks de Super Bowl, al niet meer zo dominant als vroeger en zal nu in de draft goede zaken moeten doen om de defense op peil te houden, anders gaat het verdomd lastig worden om de titel te verdedigen, sterker nog: dat is dan simpelweg onmogelijk.

Arizona Cardinals

Het is misschien oneerlijk dat ik de Arizona Cardinals hier neerzet, het is namelijk vooral vanwege de kracht van de concurrentie in de NFC West dat ik ze hier neerzet als verliezers.

De Seattle Seahawks besprak ik vorige week al als de grote winnaar tijdens deze Free Agency periode. Daarnaast hebben ook de 49ers niet stil gezeten, zij voegden Anquan Boldin toe en verloren slechts één bepalende speler in safety Dashon Goldson. Tot slot zijn er dan nog de St. Louis Rams, een team dat vorig jaar stilletjes het beste record had in de divisie (4-1-1). Zij waren vrij stil in Free Agency al hebben ze wel Jake Long toegevoegd aan de selectie, een slimme zet aangezien het pass-rush geweld van met name Seattle minstens twee keer per jaar bestreden zal moeten worden.

En de Cardinals? Die zijn nog steeds op zoek naar een quarterback. Kevin Kolb mocht vertrekken en nu mogen John Skelton, Brian Hoyer en Drew Stanton het naar verluidt gaan uitvechten voor de quarterback positie. Laatstgenoemde is voorlopig de favoriet gezien diens geschiedenis met Bruce Arians (beiden zaten vorig jaar nog in Indianapolis).

Hiernaast vertrokken beide safeties: Kerry Rhodes en Adrian Wilson (Die naar New England is gegaan). De spelers die zijn aangetrokken luisteren naar de volgende namen: Jerraud Powers, Antoine Cason, Yeremiah Bell en Rashard Mendenhall. Laatstgenoemde is eigenlijk een kloon van de runningback van wie het team afscheid nam vorige maand: Beanie Wells.

Er is dus geen quarterback, geen runningback, de safety bezetting is twijfelachtig, en daarnaast werd de succesvolle defensive coordinator Ray Horton weggejaagd naar Cleveland. Met andere woorden: Arizona zal komend seizoen totaal geen rol van betekenis gaan spelen in de NFC Best.

San Diego Chargers

Als ik San Diego hoor denk ik meteen aan net niet.

Elk jaar zijn de verwachtingen hooggespannen, maar ergens laten ze het altijd afweten, en vorig jaar was al met al een heel teleurstellend seizoen. In een divisie met de quarterback-loze Kansas City Chiefs en de zwakke Oakland Raiders kwam men niet verder dan een 7-9 record

En dat terwijl de potentie er zeker is, met Philip Rivers beschikt men over een quarterback die in het verleden heeft bewezen dat hij het wel degelijk kan. Toch heeft San Diego jarenlang gefaald om het team om hem heen sterk genoeg te maken.

En nu lijkt dit wederom het geval, de offensive line was al niet om over naar huis te schrijven al was Louis Vasquez een lichtpuntje als guard: helaas voor San Diego vertrok hij uitgerekend naar rivaal Denver. Om hem te vervangen werd Chad Rinehart gehaald van de Bills die het vorige seizoen nooit in actie kwam vanwege met een enkelblessure, en King Dunlap, die ze in Philadelphia ook wel liefkozend King Duncrap noemde. Dat wordt dus rennen geblazen voor Rivers als er tijdens de draft niet wat aan de offensive line wordt gedaan.

Verder zitten er flink wat gaten rond de linebacker positie: veteraan Takeo Spikes mocht vertrekken en Shaun Phillips is nog steeds een free agent. Daarnaast zijn er ook geen fatsoenlijke cornerbacks en om dit te repareren werd vooralsnog enkel Derek Cox gehaald van de Jacksonville Jaguars (wie kent hem niet?) en dat terwijl er juist dit jaar zoveel cornerbacks beschikbaar waren.

Tot slot is de runningback positie sinds het vertrek van Tomlinson en Turner al jaren een zorgenkindje. Zo heb je jarenlang twee hele goede runningbacks in huis, en zo heb je er geen één meer die fit kan blijven. Ryan Matthews is vrijwel altijd geblesseerd en voorlopig is enkel Danny Woodhead erbij gekomen. Misschien dat San Diego hoopt dat de kleine ex-Patriot een soort nieuwe Sproles kan worden, maar ik vrees dat Woodhead buiten New England niet meer van waarde zal kunnen zijn en al helemaal niet serieus als starting runningback overwogen kan worden.

De Denver Broncos lachen zich ondertussen rot en kunnen zich, mits er niets gebeurt met Peyton Manning, alvast gaan voorbereiden op de playoffs, want van deze Chargers hoeft momenteel niks gevreesd te worden.

Volgende week gaan we nog even verder met een ander Free Agency thema, dan kijken we naar de beste en slechtste contracten!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen