Touchdowns & Fumbles – #3 Free Agency: Winnaars

Door

In de serie Touchdowns & Fumbles zal ik wekelijks mijn visie geven op wat gebeurtenissen van de afgelopen week. We gaan kijken wie er de afgelopen week op positieve wijze opvielen, maar kijken daarnaast ook naar een paar minpunten, zowel op als naast het veld. Niemand wordt gespaard en wie goed zijn best doet komt in de touchdown sectie terecht!

Seattle Seahawks v San Francisco 49ers

De aankomende twee weken richt ik mij op de winnaars en verliezers van de free agency periode tot dusver, het was een week vol tumult en de eerste winnaars zijn al bekend. Welke teams hebben er deze week buiten het veld touchdowns gescoord?

Seattle means business

Een duidelijke winnaar zijn wat mij betreft de Seattle Seahawks. Kwamen ze vorig jaar nog net tekort, nu willen de Seahawks doen waar divisie-rivaal San Francisco de afgelopen jaren niet in is geslaagd: de Super Bowl winnen.

Het eerste dat de Seahawks deden was het binnenhalen van Percy Harvin. Seattle beschikt al over een van de jongste en meest talentvolle rosters in de NFL en met een lage first round pick had men beslist niet een playmaker als Percy Harvin kunnen vinden. Draft picks worden vaak als iets heiligs beschouwd, maar in dit geval moest het gewoon gebeuren. Seattle was vorig jaar één play verwijderd van de NFC Championship wedstrijd. Met Harvin moet de volgende stap gemaakt worden.

Maar dit was niet alles. Naast dat er geen belangrijke spelers weggaan (Enkel veteran linebacker Leroy Hill werd de deur gewezen), zijn er ook nog twee goede verdedigers bijgekomen. Cliff Avril kwam over van Detroit, Avril weigerde vorig jaar een driejarig contract te tekenen in Detroit ter waarde van dertig miljoen, en tekent nu een tweejarig contract ter waarde van vijftien miljoen. En dan was er ook de komst van Michael Bennett, een andere defensive end van Tampa Bay die voor slechts vijf miljoen een éénjarig contract tekende.

Hier lijkt sprake van een ‘succes discount’. Seattle is alleen maar sterker geworden en lijkt de vroege Super Bowl favoriet te zijn samen met de 49ers. Lets go Hawks!

Kansas City: Van worst to first?

Kansas City heeft in de aankomende draft de 1e pick, toch mogen zij zichzelf al wel een winnaar noemen na week één van Free Agency. De voornaamste reden dat Kansas City vorig jaar dramatisch speelde was het ontbreken van een fatsoenlijke quarterback. Matt Cassel werd in zijn eerste jaren gered door een sublieme defense, maar vorig jaar kwamen zijn tekortkomingen pijnlijk aan het licht. En toen Brady Quinn zijn plek innam wisten velen Chiefs fans al dat het seizoen zo goed als voorbij was.

Met Alex Smith is dat probleem in ieder geval opgelost. Het was veruit de beste oplossing die er beschikbaar was. Geen enkele quarterback in de huidige draft class is een zekerheidje, de nieuwe Luck, RGIII of Wilson lijkt er dit jaar niet bij te zitten. En Free Agent quarterbacks waren er ook niet, en dus kwam men terecht bij Alex Smith. De ex-49er die vorig jaar na een geweldige start zijn plek verloor aan fenomeen Colin Kaepernick.

Maar dat is niet alles. De drie belangrijkste spelers: Dustin Colquitt, Dwayne Bowe en Branden Albert, bleven in KC. Daarbij werden er met Sean Smith en Dunta Robinson twee ervaren cornerbacks bij gehaald, en dat terwijl de defense van Kansas City al jaren juist een lichtpunt is.

Dit alles maakt Kansas City voorlopig een winnaar, en ik denk dat zij komend seizoen dan ook de voornaamste bedreiging zullen vormen voor Denver in de vorig jaar zo zwakke AFC West. Oakland lijkt immers gezien hun situatie eerder in aanmerking te komen voor een 0-16 record en San Diego is nu eenmaal San Diego en lijkt elk jaar weer niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen.

Big Spenders in South Beach

Eerst had ik hier een plekje ingeruimd voor de Broncos, maar toen besloot het faxapparaat van de makelaar van Dumervil niet mee te werken. Een blunder van jewelste maar goed, wie gebruikt er anno 2013 dan ook nog faxapparaten?

Een team dat zijn faxapparaat ook vaak moest gebruiken (ervan uitgaande dat ze in South Beach ook met faxapparaten werken) was Miami. Vorig jaar liet het team bij tijd en wijlen leuke dingen zien. Alleen ontbrak het de Dolphins aan offense en kwam het team tekort voor de playoffs.

En dus werd de geldkraan opengezet, want waar alle aandacht uitgaat naar de Miami Heat wordt het eens tijd voor de Dolphins om de oude gloriedagen te laten herleven. Er werd veel geld uitgegeven om mannen als Mike Wallace, Daniel Ellerbe, Phillip Wheeler, Brandon Gibson en Dustin Keller te halen. Hiernaast bleven Randy Starks en Brian Hartline ook in Miami. Starks kreeg een franchise tag, Hartline een nieuw contract.

Nu moet ik hierbij zeggen dat ik het niet persé eens ben met de hoeveelheid geld die is uitgegeven aan deze spelers, het is namelijk aan de hoge kant. Feit is echter wel dat er met Wallace, Hartline, Gibson en Bess nu genoeg wapens zijn voor Tannehill. Voeg daar een nieuwe tight end aan toe met Keller (als vervanger voor Fasano: die vertrok naar Kansas City) en de offense ziet er opeens een stuk gevaarlijker uit.

Verder is de defense met Ellerbe en Wheeler ook wezenlijk sterker geworden, Ellerbe verving vorig jaar voor lange tijd Ray Lewis in Baltimore en deed dit geweldig. Enige ruimte voor verbetering is er nog in de secondary waar cornerbacks goed gebruikt kunnen worden. Laten er daar nou echter nog veel van zijn in de free agent vijver, en dan is er ook nog altijd de draft om het vertrek van Jake Long op te vangen. Iets wat ik overigens niet als groot verlies zie, Long was de afgelopen jaren vaak geblesseerd en dit kwam zijn spel niet ten goede. Hij was  niet meer de Long die zo dominant was als in zijn debuutjaar.

Welke teams hebben nog meer goede zaken gedaan deze afgelopen week? Discussieer hieronder welk team volgens jou de winnaar was tijdens de afgelopen FA periode. Als je het met mij eens bent mag dat ook gezegd worden!

Ook leuk om te lezen