Topteams Central Division verliezen steunpilaren door blessures

Door

Vier van de vijf teams uit de Central Division hebben een goede kans om de play-offs te gaan halen, maar drie daarvan moeten het de komende tijd zonder een belangrijke forward moeten doen. Pavel Datsyuk (Detroit), Jonathan Toews (Chicago) en Jamie Langenbrunner (St. Louis) kampen met blessures. Ook in de Eastern Conference leven blessureproblemen.

Datsyuk moet twee weken missen na een operatie aan zijn knie. “Een oud probleem. Dat wilden we opgelost hebben voordat de play-offs beginnen”, aldus Detroit-coach Mike Babcock.

Datsyuk gaf dit seizoen het hoogste aantal assists van alle Red Wings. De Rus gaf 43 assists en maakte ook nog 16 doelpunten. Qua assists moet hij in de NHL alleen Henrik Sedin (51, Vancouver) en Claude Giroux (46, Philadelphia) voor zich laten.

Goed nieuws voor de Red Wings is wel dat doelman Jimmy Howard en forward Dan Cleary terugkeren van een blessure.

De Chicago Blackhawks moeten het op hun beurt weer zonder forward Jonathan Toews moeten doen. De aanvaller heeft last van een blessure aan zijn bovenlichaam, maar lijkt gauw weer zijn rentree te kunnen maken. Toews maakte al 29 doelpunten dit seizoen.

Hij wordt tijdelijk vervangen door Brendan Morrison. De Blackhawks moeten ook Niklas Hjalmarsson missen, hij ontbreekt al langere tijd met een zelfde blessure als die van Toews.

De St. Louis Blues zijn een stuk minder afhankelijk van Jamie Langenbrunner, maar zijn blessure is wel de meest ernstige. De ervaren winger is op de IR-list gezet en kan pas over een maand terug keren. Hij heeft zijn voet gebroken in de wedstrijd tegen de Chicago Blackhawks van zondag. De 36-jarige Langenbrunner maakte dit seizoen 4 doelpunten en gaf 17 assists.

 

Eastern Conference

Ook in de Eastern Conference zijn er blessures te melden. Vincent Lecavalier (Tampa Bay Lightning) verliet vandaag de training van zijn ploeg vervroegd om een MRI-scan te ondergaan. Hij hoopt echter aankomende woensdag al weer op het vliegtuig te stappen, als zijn ploeg vertrekt voor een road trip van drie wedstrijden, beginnend in Winnipeg.

Minder goed nieuws kwam er van Chris Pronger (Philadelphia Flyers). De aanvoerder staat al het gehele seizoen aan de kant met een hersenschudding. Zijn vrouw vertelde vandaag, bij afwezigheid van de hoofdpersoon, dat het herstel van Pronger moeizaam verloopt. Een rentree werd dit seizoen al uitgesloten, maar hiermee lijkt ook de laatste hoop daarop vervlogen.

De 37-jarige verdediger kon zelfs niet aanwezig zijn bij het jaarlijkse Flyers Wives Fight for Lives Carnival, een feest georganiseerd door de Flyers om geld op te halen voor goede doelen in de regio. Fans zijn dol op dit feest, omdat ze hier volop in de gelegenheid gesteld worden om met spelers op de foto te gaan.

“Dit is heel angstaanjagend voor Chris”, aldus Lauren Pronger. “Hij heeft zich door zoveel dingen heen gevochten, maar dit is anders voor hem. Hij wil hier zo snel mogelijk uitkomen, meer dan wie dan ook. IJshockey is zijn leven, zijn passie. Maar het herstel gaat heel erg langzaam.”

Op de training van vandaag kreeg Philadelphia een nieuwe domper te verwachten. Doelman Ilya Bryzgalov moest de training verlaten met een blessure aan zijn linkerhand. Hij wordt momenteel onderzocht, de ernst van zijn blessure is nog niet duidelijk. Indien hij niet kan spelen, zal Sergei Bobrovsky voorlopig de startende doelman worden.

Ook leuk om te lezen