De toekomst van Carmelo Anthony

Door

Carmelo Anthony stopt met Team USA

Waar ligt de toekomst van Carmelo Anthony?

Nog steeds in New York?

Misschien in Cleveland?

Of Los Angeles?

De transfermarkt is nog tot 23 februari geopend in de NBA. Dat betekent dus dat het tijd is voor teams om de laatste versterkingen binnen te halen of om spelers met een hoog salaris te verhandelen zodat er meer geld beschikbaar is om in het nieuwe seizoen free agents binnen te kunnen halen.
Carmelo Anthony krijgt de meeste aandacht in deze periode van speculatie. De New York Knicks lijken dit jaar de play-offs weer niet te halen en dus moet er iets veranderen.

De president van de club Phil Jackson, heeft zich via Twitter uitgelaten over het feit dat hij Anthony niet als leider ziet en dat hij ook niet over de juiste mentaliteit beschikt. Carmelo heeft ondertussen tegenover zijn medespelers gereageerd dat hij zich niet weg laat jagen uit New York. Maar dit alles heeft de marktwaarde van de 33-jarige veteraan eerder verlaagd dan verhoogd en zal een deal niet makkelijker maken. Overigens gaf Jackson later aan dat zijn dubbelzinnige tweet helemaal niet gericht was op Anthony.

Toch kan je concluderen dat het rommelt in New York, zoals gewoonlijk. Maar Anthony heeft een no-trade clausule en kan dus alleen verhandeld worden als hij dit zelf wilt en dit maakt het er ook niet makkelijker op. Daarnaast heeft hij een trade kicker van vijftien procent van het salaris (deze zal hij ontvangen als hij wordt verhandeld), dit komt neer om een kleine vijf miljoen dollar die ze dan extra moeten uitkeren.
Maar wat als hij toch instemt met een trade? Welke teams zullen dan in aanmerking komen?

Boston Celtics
Eén van de verassingen van het seizoen zijn de Boston Celtics die 2e staan in de Eastern Conference. Om eerste te kunnen worden en de Cavaliers tegenstand te kunnen bieden in de play-offs hebben ze waarschijnlijk een extra all star nodig om ze verder te helpen. Ze hebben veel draft picks en zijn daardoor aantrekkelijk om een deal mee te maken.

Of Anthony ook de oplossing is, dat is maar de vraag. De Celtics staan 20e in defensive rating en Anthony staat niet echt bekend om zijn verdediging. Het lijkt erop dat de Celtics meer geïnteresseerd zijn in Paul George en Jimmy Butler die allebei ook goed kunnen verdedigen.

L.A. Clippers
De Clippers kunnen niet op boksen tegen het geweld in de Western Conference en zullen moeten verbeteren. Daarbij zijn Chris Paul, Blake Griffin en J.J. Redick aan het einde van hun contract en zullen zij free agents zijn aan het einde van dit seizoen.

Omdat Anthony een trade kicker van vijftien procent heeft zullen de Clippers maar liefst 29,5 miljoen dollar aan cap space moeten hebben. Op dit moment hebben ze zo’n 2,5 miljoen dus ze zullen extra spelers op moeten geven om te kunnen ruilen.

Austin Rivers, Jamal Crawford, Wesley Johnson plus het uitwisselen van draft picks zouden een deal op kunnen leveren. Vooral omdat Derrick Rose niet echt zijn draai heeft kunnen vinden in New York lijkt het geen overbodige luxe om een paar extra guards te hebben voor de Knicks.

Last but not least: De Cleveland Cavaliers

De Cavaliers zouden graag een extra speler bij de ploeg willen hebben om de speelminuten van LeBron James te kunnen verminderen. James staat dit seizoen op de 2e plek met gespeelde minuten per wedstijd (37.5 mpg) en Anthony en James zijn daarnaast ook goede vrienden.

Maar de Cavs hebben al aangegeven niet bereid te zijn om hun betere spelers te ruilen. Dus dan zou New York genoegen moeten nemen met spelers als J.R. Smith en Iman Shumpert (die een verleden in New York hebben), want van Tristan Thompson is ook aangegeven dat ze hem niet kwijt willen.
Echter de derde beste speler van de Cavaliers, Kevin Love, is blessuregevoelig en is afgelopen dinsdag aan zijn knie geopereerd. De verwachting is dat dit hem 6 weken aan de kant zal houden. In theorie zal hij dan op tijd terug zijn voor het einde van het seizoen en zal hij fit aan de play-offs kunnen starten.

Maar wat als dit langer duurt? Is het beter om dat risico nu te ontlopen met een eventuele ruil of gokken ze erop dat Love inderdaad fit zal zijn voor de play-offs. En wat zal het aandeel dan zijn van de power forward? Vorig jaar tijdens de NBA finals speelde Love maar 22 minuten per avond, omdat hij tijdens de serie een hersenschudding opliep. Hij behaalde hierin een gemiddelde van zeven punten en zes rebounds, niet echt een groot aandeel dus.

Conclusie
Het lijkt lastig te worden voor de Knicks om een speler te verhandelen die niet verhandeld wilt worden en die door alle commotie ook een stuk minder waard is geworden. Misschien dat aan het einde van dit jaar de mogelijkheden beter zijn. Als het verhaal met Phil Jackson overgewaaid is en het team zich beter in kan stellen op een sterspeler die vaak de bal op eist.

Maar op ‘All Star media day’ ontbraken de namen van Anthony en LeBron James. Toeval? Of probeert de drievoudig kampioen toch zijn vriend bij de ploeg te krijgen? To be continued…

Foto: Getty Images/Archief

Ook leuk om te lezen