Today in Sports History – 27 juli

Door

Op 27 juli 1993 komt er een einde het leven van Reggie Lewis. Tijdens een simpel schotoefeningetje valt de Boston Celtic plotseling voorover en blijft doodstil liggen op de vloer. Politieagent James Crowley probeert de forward nog te reanimeren, maar het mag niet baten. De hartstilstand wordt hem fataal. Reggie Lewis, vader van een kind en eentje onderweg, wordt 27 jaar.

Het overlijden is een ware klap voor de Boston Celtics, en niet alleen in menselijk opzicht. Reggie Lewis is namelijk niet zo maar een huis-, tuin- en keukenbasketballer. Lewis is de aanvoerder en topscorer van de Bhoys. Hij was al de all-time leading scorer voor Northeastern University, en in het groen van Boston is hij goed voor bijna 21 punten per wedstrijd.

De Celtics komen de klap nimmer te boven. De club, die in de voorbije vier decennia de successen aan elkaar had geregen, heeft met de dood van Lewis binnen korte tijd de twee spelers verloren die de Celtics ook in de jaren negentig titels hadden moeten bezorgen. Maar Len Bias, hun nummer 2 overall draft pick in 1986, en die een grote toekomst was voorspeld, overlijdt twee dagen na de draft als gevolg van een overdosis cocaine.

De Celtics storten na de dood van Lewis volledig ineen. In 1993 worden nog 34 wedstrijden gewonnen, in 1994 32, terwijl er in 1995 niet meer dan vijftien winstpartijen volgen. Pas in 2008 kan er weer een wereldtitel worden bijgeschreven.

Helemaal onverwacht komt de dood van Lewis overigens niet. In een playoff-duel met de Charlotte Hornets, drie maanden eerder, was hij ook al onwel geworden. Onderzoek wijst dan uit dat hij lijdt aan cardiomyopathy, een aandoening die een onregelmatige hartslag veroorzaakt. De dienstdoende arts is onverbiddellijk, en vertelt de forward dat hij moet stoppen met basketball. Cardiomyopthy zou hem namelijk fataal kunnen worden, indien de hartslag escaleert naar een punt waarop de ciculatie wordt afgeknepen.

Lewis is echter niet voor een gat te vangen, en gaat op zoek naar een second opion bij een hartspecialist. Deze komt vervolgens met de aandoening neurocardiogenic syncope op de proppen, een ziekte die onschuldige flauwtes veroorzaakt. Topbasketball moet geen probleem zijn voor Lewis, meent hij…

Autopsie wijst op veel littekenweefsel rond Lewis’ hart, en maakt duidelijk dat hij nooit meer op een basketballcourt had moeten stappen. Zijn weduwe sleept de hartspecialist voor de rechter, waar de dokter getuigt dat Lewis’ vergrootte hart kan zijn veroorzaakt door cocaine-gebruik, en dat de forward hem had toevertrouwd dat hij gebruikte. Uiteindelijk wordt geen van de doktoren verantwoordelijk gehouden voor de dood van Reggie Lewis.

 

Bekijk hier een video uit 1991, waarin Reggie Lewis Michael Jordan vier keer binnen een wedstrijd blokt:

Foto: bouncemag

Ook leuk om te lezen