De twee grote favorieten voor de Superbowl kwamen zaterdagavond in actie. In de AFC kenden de Ravens een dominant seizoen, de 49ers waren de sterkste in de NFC. Beiden kregen een team in vorm op bezoek. Het resultaat op beide velden kon niet verder uit elkaar liggen. In SF maakten de 49ers korte metten met de vermoeide Vikings. Bij de Ravens ging het totaal anders. De stuntploeg uit Tennessee wist weer een topfavoriet aan de zegekar te binden. Derrick Henry was wederom de sloopkogel die niet te stoppen was. De Titans gaan de AFC Championship game spelen tegen de Chiefs of de Texans. Volgende week krijgen de 49ers bezoek van de Packers of de Seahawks, met als inzet een plekje in de Superbowl.

Door Ton de Vries

REUZENDODERS UIT TENNESSEE LATEN NIKS HEEL VAN RAVENS

Tennessee Titans @ Baltimore Ravens 28 – 12

De eerste minuten verliepen zoals gehoopt voor de Ravens. Snel kregen ze de bal terug door uitstekend defensief werk. Aanvallend kwamen de first-downs gemakkelijk. Het keerpunt kwam al vroeg toen Mark Andrews net niet bij de bal kon. Dat leidde de eerste turnover van de wedstrijd in, en zeker niet de laatste. De manier waarop de Titans vervolgens scoorden kon ingelijst worden. Een bijna onmogelijke catch van Jonnu Smith bracht de bezoekers op voorsprong.

UPSET

Die voorsprong werkte verlammend bij de Ravens. Een fourth-and-one, normaal gesproken geen probleem voor deze ploeg, ging mis. Ryan Tannehill, bezig aan een fantastisch seizoen, gooide direct een 46-yard pass naar Kalif Raymond voor de volgende Titans touchdown. Een enorme upset leek in de maak. Nauwelijks een kwart gespeeld stond het al 14-0 voor de ploeg van Mike Vrabel.

Het beste in de eerste helft bij de Ravens kwam van Marquise “Hollywood” Brown. De rookie wide receiver ving een bijna niet te vangen bal op slag van rust, vlak voor de endzone. Lamar Jackson wist dit echter niet te verzilveren en zo scoorde de thuisploeg slechts twee schamele field goals in de eerste helft.

HENRY HEERST

Aan het begin van de tweede helft toonde Jackson zijn klasse met een weergaloze run. Het bracht de Ravens in de redzone. De kans om weer bijna gelijk te komen. Zoals zo vaak deze wedstrijd had de thuisploeg het nét niet. Coach John Harbaugh besloot er weer voor te gaan op fourth-and-one. En weer ging het mis. Jackson vond geen gaatje en de Titans namen weer over.

Dat beetje extra om die extra yard te pakken hadden de Titans wel. Met Derrick Henry heeft Tennessee dé man in vorm in de NFL. De running back pakte op third-and-one meteen 66 yards. En alsof dat niet genoeg was, gooide hij even later de touchdown pass naar Corey Davis. Een geweldige trick play die het publiek stil kreeg.

VERLOREN WEDSTRIJD

De ploeg uit Baltimore knakte. Jackson gaf meteen de bal weer uit handen na een fumble. Ook deze turnover werd door de bezoekers omgezet in een score. Nota bene Tannehill zelf beukte zich een weg naar de endzone. Bij een stand van 28-6 was de wedstrijd gespeeld. In het laatste kwart stribbelde de 1st seed in de AFC nog wat tegen maar het was bij lange na niet genoeg. Na de Patriots bijten nu ook de Ravens zich stuk op de taaie ploeg uit Nashville. De Titans wacht een duel met de Chiefs of Texans voor een plekje in de Superbowl.

49ERS GEVEN VIKINGS GEEN KANS IN EIGEN HUIS

Minnesota Vikings @ San Francisco 49ers 10 – 27

Na de verrassende winst tegen de Saints, stonden de Vikings zes dagen later alweer op het veld tegen de 49ers. De thuisploeg had twaalf dagen rust gehad. Dat verschil was te merken. Jimmy Garoppolo vloog uit de startblokken en scoorde meteen. Kendrick Bourne ving de touchdown.

Ook Kirk Cousins was er op gebrand om wat te laten zien. Net als de 49ers, staken ook de Vikings snel het veld over. Stefon Diggs versloeg zijn directe tegenstander en scoorde al snel de gelijkmaker.

STERKE DEFENSE

Beide teams kunnen leunen op een sterke defense. Vandaar dat het een tijd lang 7-7 bleef in de Californische zon. Tijd voor Kyle Shanahan om het blik met creatieve running plays open te trekken. Deebo Samuel en Tevin Coleman brachten de thuisploeg, na een aantal knappe acties, weer op voorsprong.

De Vikings gaven zich niet zomaar gewonnen. Vlak voor rust had LB Eric Kendricks uitstekend door waar Jimmy G heen zou gooien. Mede door die interception bleven de bezoekers in de wedstrijd. Bij rust had de thuisploeg een 14-10 voorsprong.

49ERS SUPERIEUR

De tactiek van SF was simpel in de tweede helft. Zoveel mogelijk running plays om de vermoeide Vikings defense murw te beuken. Op een gegeven moment koos Shanahan voor twaalf running plays achter elkaar. Coleman was de running back met het meeste succes.

Aan de andere kant werd Cousins voortdurend onder druk gezet. Die ging dan ook fouten maken. Zijn pass in de handen van Richard Sherman was een fout die de Vikings niet meer te boven zouden komen.De 49ers beukten zich naar een onoverkomelijke 24-10 voorsprong in het derde kwart.

FAVORIET

Toen de bezoekers bij een punt return weer in de fout gingen en de bal aan de 49ers moesten laten, was het helemaal gespeeld. De 49ers speelden de wedstrijd rustig uit en konden zelfs de krachten wat sparen. De Vikings konden, na de stunt in New Orleans, niet opnieuw verrassen. Heel wat 49ers fans zullen stiekem tickets naar Miami aan het zoeken zijn. Volgende week de laatste halte, wederom in eigen stadion. Alleen de Packers of Seahawks kan de 49ers nog van een plekje in de Superbowl houden.

Coverfoto: Tommy Gilligan/USA TODAY Sports