MNF Preview: Blijven de Vikes ongeslagen?

Door

Afbeeldingsresultaat voor us bank stadium

Monday Night Football – New York Giants @ Minnesota Vikings

Het is weer maandag en dat betekent Monday Night Football! Vanavond nemen de Minnesota Vikings het in hun spiksplinternieuwe stadion op tegen de New York Giants. Vorig jaar speelden beide teams in week 16 tegen elkaar en wonnen de Vikings vrij eenvoudig met 49-17. In die wedstrijd moesten de Giants het stellen zonder Odell Beckham Jr. en was de kans op plaatsing voor de play-offs niet meer aanwezig en dat was terug te zien aan de instelling van de ploeg uit New York.

Afbeeldingsresultaat voor matt kalilDe Vikings zijn het seizoen fantastisch begonnen met drie overwinningen. Dit is vrij verrassend als je bedenkt, dat ze tegen de Carolina Panthers en de Green Bay Packers hebben gespeeld, maar vooral omdat ze nogal wat sterspelers zijn kwijtgeraakt. Ze verloren de afgelopen weken hun quarterback Teddy Bridgewater, superster running back Adrian Peterson en startende left tackle Matt Kalil. Na het wegvallen van Bridgewater, hebben de Vikings Sam Bradford als vervanger aangetrokken via een trade en dat is tot op heden zeker geen verzwakking geweest. De quarterback maakte namelijk indruk in de gewonnen wedstrijd tegen de Panthers in Charlotte.

Afbeeldingsresultaat voor shane vereen

De Giants begonnen het seizoen gelijk sterk door in de eerste wedstrijd te winnen van hun rivaal de Dallas Cowboys in het hol van de leeuw. Daarna versloegen ze in eigen huis de zwakke New Orleans Saints met minieme cijfers. Afgelopen week was er weer een divisie clash, toen ze het opnamen tegen de Washington Redskins. Eli Manning gooide in het laatste kwart in twee scoring drives, die de Giants op voorsprong hadden moeten brengen, een interceptie. De wedstrijd ging hierdoor verloren. Ook bij de Giants zijn er wat blessures ontstaan de afgelopen weken. Met name het verlies van running back Shane Vereen zal voelbaar zijn voor de aanval.

stats322

Eli & Odell vs. defensie in vorm

De Giants beschikken met Odell Beckham over een van de beste playmakers van de NFL. Hij is de gevaarlijkste man bij de Giants en wordt veelvuldig gezocht door quarterback Eli Manning. Verder hebben ze eindelijk receiver Victor Cruz weer terug. Hij groeit langzamerhand weer toe naar zijn oude niveau. Daarnaast hebben ze met Larry Donnell een redelijke tight end, die ook wordt betrokken in de passing game. De Giants ontberen momenteel een goede running back, om de passing game goed in stelling te brengen, na het verlies van Vereen. Alleen Rashad Jennings heeft ervaring, maar hij is een twijfelgeval voor vanavond. Als hij niet kan starten, dan zal de back positie ingevuld worden door een stel onbewezen heren.

De secondary van de Vikings is een ervaren eenheid, die de aanval van zowel de Packers als de Panthers de baas was. De achterhoede zal een manier moeten vinden om Beckham onzichtbaar te maken, door bijvoorbeeld dubbele dekking, om zo de angel uit de luchtaanval te halen. Dit lukte de Vikes bijvoorbeeld ook tegen de Carolina Panthers, toen ze met fysiek spel de grote receivers Kelvin Benjamin en Devin Funchess totaal uit hun ritme haalden. Ze zullen de Giants op deze manier dwingen het vaker over de grond te gaan zoeken. De secondary zal volop hulp krijgen van hun front seven. Deze unit is de laatste weken namelijk flink op dreef, met uitblinkers Everson Griffen (4 sacks) en Danielle Hunter (3 sacks) voorop.

Wanneer de Giants het door de lucht niet meer voor elkaar krijgen, hebben de Vikings ze precies waar ze hen hebben willen. De run defense van de ploeg uit Minnesota is namelijk van een zeer hoog niveau, onder leiding van nose tackle Linval Joseph en de running game van de Giants is op papier zwak te noemen, na het wegvallen van Shane Vereen. Eli Manning en Odell Beckham zullen echt op de top van hun kunnen moeten spelen, willen de Giants überhaupt op het scoreboard komen tegen deze ijzersterke defensie.

leaders

Onwennige aanval vs. dure defensie

De aanval van de Vikings heeft zoals eerder genoemd aardig wat verliezen geleden en zijn zich weer aan het hergroeperen onder leiding van Sam Bradford. Deze unit heeft genoeg talent en kan alleen nog maar beter gaan spelen. Echter missen ze wel kwaliteit in de running game, wat gecompenseerd moet worden door een messcherpe passing game. Bradford is er pas net en is nog bezig het nieuwe systeem eigen te maken. Hij zal de komende weken meer chemie moeten opbouwen met zijn receivers en met name playmaker Stefon Diggs. De voortekenen zijn er voor een prima aanval en vanavond hebben ze weer een test tegen de peperdure defensie van de Giants.

De verdediging van de Giants heeft dit jaar een enorme impuls gekregen, door het aantrekken van een aantal grote namen. Vooral de defensive line is flink versterkt door nieuwkomers Olivier Vernon en Damon Harrison, maar ook de secondary met het aantrekken van Janoris Jenkins. Willen de Giants kans maken vanavond, dan zal de defensie het moeten doen. Ze zullen door constante pressie turnovers moeten creëren, om de aanval in goede positie te krijgen of door zelf te scoren. De aanval van Giants zal het namelijk zwaar krijgen en weinig punten op het bord zetten. Dit is de uitgelezen kans voor de peperdure defensie om te laten zien, dat ze hun geld waard zijn.

Prognose

Beide teams zullen moeite hebben met het scoren van punten. De verdediging van de Vikings zal de aanval van de Giants meer lamleggen dan andersom. Geholpen door de steun van het eigen publiek zullen de Vikes hun ongeslagen status intact weten te houden.

Voorspelling: Vikings winnen met 17-10

 

Ook leuk om te lezen