De onbekende uitblinkers van Super Bowl XLIX: Malcolm Butler

Door

Super Bowl XLIX - New England Patriots v Seattle Seahawks

Terwijl iedereen hoopte op het moment dat sterren als Marshawn Lynch, Tom Brady en Russell Wilson hun team een Super Bowl winst te bezorgen, stalen twee onbekende spelers uiteindelijk de show. Chris Matthews van de Seattle Seahawks en Malcolm Butler van de New England Patriots speelden afgelopen zondag allebei een hoofdrol in de strijd tussen de twee ploegen, die uiteindelijk door de New England Patriots werd gewonnen.

Voor velen is football spelen in de NFL al een jongensdroom die maar voor een handvol spelers ook uitkomt. De kans om te spelen in een Super Bowl is überhaupt minimaal. Als je tegen Chris Matthews en Malcolm Butler aan het begin van het seizoen had gezegd of ze in de Super Bowl een hoofdrol zouden spelen, dan hadden ze je ongetwijfeld vreemd aan gekeken. Aan beide spelers kleeft namelijk een verhaal waar sportliefhebbers van houden: uitgroeien van een ‘nobody’ naar de ster van de Super Bowl. SportAmerika legde de twee spelers onder de loep. Vandaag de winnaar: Malcolm Butler.

De fastfood verkoper die de Super Bowl won

462644492Gisteren kon je al lezen over Chris Matthews, maar ook het verhaal van Malcolm Butler mag er zijn. Een lastige jongen was het vroeger, die Butler. Na slechts twee seizoenen football op zijn lokale high school in Vicksburg, Mississippi stapte hij over naar Hinds Community College in de buurt van de hoofdstad Jackson. Voor een high school speler is een stap naar een dergelijke in state school een slecht teken, want het betekent dat de kans groot is dat je nooit op de radar komt van grotere scholen.

Butler begon slecht aan zijn carrière bij de Hinds Eagles en werd in 2009, zijn eerste jaar, van school gestuurd. Hij moest daarna zien rond te komen van een salaris tussen de acht en negen dollar per uur als part-time medewerker van fastfood keten Popeyes. Net als de bijbaan van Chris Matthews bij de Foot Locker, ééntje met weinig mogelijkheden.

Scrap

Butler, die echter wel over een vechtersmentaliteit beschikt, knokte zich terug bij Hinds Community College en verdiende een overstap naar West Alabama, een Division II-school. Maar ook vanuit West Alabama is de overstap naar de NFL niet zomaar gemaakt. Als undrafted rookie kreeg hij weinig belangstelling. Slechts één telefoontje kreeg hij, van de cornerback coach van de New England Patriots, die iemand mocht meenemen naar het mini-camp om voor een plek op het roster van negentig man te vechten.

Tijdens het preseason verdiende hij de bijnaam Scrap, vanwege het feit dat hij nooit wilde opgeven. Butler overleefde alle schiftingen en kwam op het laatste roster van 53 man. Hij mocht tijdens het seizoen een aantal keren opdraven en voordat hij in de tweede helft in de Super Bowl in actie kwam, had hij in totaal 190 snaps gespeeld in achttien wedstrijden voor de New England Patriots.

The Butler did it

Nadat de secondary van de Patriots niks wist klaar te spelen tegen de receivers van de Seahawks, kwam Butler in het veld. Extra druk met Butler als nickel leverde uiteindelijk het gewenste resultaat op, maar het was secondenwerk. Het mooiste voor hem was dat hij de bewuste play al meerdere malen voorbij had zien komen op de training, maar er altijd was ingetuind.

Deze keer las hij de play, wist wat er zou gebeuren en speelde daarop in. De voormalige fastfood verkoper ving de beslissende interception en bezorgde één van de beste quarterbacks en coaches in de geschiedenis van de NFL een vierde Super Bowl-ring. Als undrafted rookie zal Malcolm Butler altijd verbonden blijven aan de meest memorabele Super Bowl van dit decennium, waarin hij met één play uitgroeide tot de ster van de wedstrijd.

Foto’s: Getty Images

2 Reacties
  1. Jeroen 8 jaar ago

    Butler your superbowlhero!

  2. Jeroen 8 jaar ago

    Weer ff de superbowl bekeken. Die ninja actie van Butler, niet te geloven…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen