Thunder sturen Harden naar Rockets

Door

Basketballer James Harden is door Oklahoma City Thunder naar Houston Rockets gestuurd. Harden nam geen genoegen met een vierjarig contract van 52 miljoen dollar, maar wilde de maximale deal van 60 miljoen dollar. De Thunder lieten er vervolgens geen gras over groeien en stuurden Harden verrassend, samen met Cole Aldrich, Deaquan Cook en Lazar Hayward, naar Houston. De Rockets gaven in ruil Kevin Martin, Jeremy Lamb, twee toekomstige draftpicks in de eerste ronde en een in de tweede ronde.

Teamgenoot Kevin Durant kon in een reactie op Twitter niet meer uitbrengen dan ‘Wow’. Onverwachts kwam de trade niet, de snelheid waarmee het allemaal is gebeurd zeker wel. Harden zou komende zomer (restricted) free-agent worden en de deadline tot een verlenging voor het seizoen was komende woensdag. De Thunder wilden koste wat het kost voorkomen dat de contactsituatie met Harden een probleem zou worden tijdens het seizoen. Toen duidelijk werd dat Harden geen genoegen nam met de aanbieding, werd dus ook meteen actie ondernomen.

Duidelijk is maar weer dat het in de NBA gewoon allemaal om geld gaat. Harden vond dat hij meer respect verdiende en dat dit in geld tot uiting moest komen, de Thunder vonden dat Harden wel met iets minder genoegen kon nemen met het oog op de overstijging van het salarisplafond en de daarbij behorende forse belasting. Eerder had Harden, die afgelopen zomer met Team USA nog olympisch goud ophaalde in Londen, nog gezegd dat hij wel met minder geld genoegen wilde nemen om samen met zijn matties Durant en Russell Westbrook te kunnen blijven spelen.

Voor Houston geeft de komst van Harden een enorme impuls aan het team. Harden won vorig jaar bij de Thunder de Sixth Man of the Year-award, maar zal nu bij de Rockets moeten laten zien dat hij een startende rol aankan. Hij zal in Houston een duo gaan vormen met #Linsanity-veroorzaker Jeremy Lin. Dat belooft in elk geval spektakel, snel spel, dus prettig om naar te kijken. Of het ook zeges gaat opleveren zal nog moeten blijken. Generel manager Daryl Morey is er van overtuigd: “Hij zal ons vanaf dag één beter maken en een grote rol spelen in de weg die ons weer terug zal brengen naar het niveau van een titelkandidaat.”

Het vertrek zal bij de grote concurrenten in het Westen, Los Angeles Lakers en San Antonio Spurs, met gejuich worden ontvangen. In de halve conference-finale van afgelopen seizoen maakten de Thunder korte metten met de Lakers, vooral dankzij de sterke bank die werd aangevoerd door Harden. In de finale kwam OKC terug van een 2-0 achterstand dankzij ijzersterk spel van diezelfde Harden. Het lijkt er sterk op dat met het vertrek van Harden, die buiten zijn matige spel in de NBA Finals tegen Miami Heat altijd een constante schutter was op heel belangrijke momenten, de weg tot het verslaan van de Thunder behoorlijk makkelijker is geworden voor de Lakers en Spurs.

Harden was de afgelopen jaren een belangrijke pion in de opbouw van de Thunder. Hij werd in 2009 als derde gedraft en groeide sindsdien mee met de club die langzaam de NBA veroverde. In drie jaar tijd namen zijn statistieken een vogelvlucht. Van 22 minuten, 9.9 punten, 3.2 rebounds en 1.8 assists in zijn eerste jaar tot 31 minuten, 17 punten, 4.1 rebounds en 3.7 assists afgelopen seizoen.

(ps. De maker van deze video was de echte Nostradamus.) Hieronder enkele highlights van Harden.

Ook leuk om te lezen