The Final Drive: Scheidsrechters domineren het nieuws

Door

In ‘The Final Drive’ bespreekt redacteur Aizo Lijcklama à Nijeholt vanaf deze week elke dinsdagmiddag de voorafgaande week in de NFL. Een soort samenvatting van de week dus, waarin opvallende momenten en interessante statistieken wat uitgebreider besproken worden.

We beginnen deze gloednieuwe rubriek met een quote van NFL Films icoon en innovator Steve Sabol die vorige week dinsdag op 69-jarige leeftijd overleed

‘Life is great, football is better’

Storylines

Er gebeurde uiteraard weer genoeg in de afgelopen NFL week. Het thema van de week was, helaas, de replacement referees. De wedstrijden duurden gemiddeld al een stuk langer dan normaal door het vele overleg op het veld en het onnodig hoge aantal reviews. Maar gedurende de week werd de kans op directe invloed op het eindresultaat van wedstrijden steeds groter. De eerste waarschuwing kwam zondag in de wedstrijd die de 49ers verrassend genoeg verloren van de Vikings.

Jim HarbaughDe ‘Niners zijn wel degelijk te verslaan. Dat lieten de Minnesota Vikings zondag zien aan de andere teams in de NFL. De winst van de Vikings werd alleen nog bedreigd, doordat 49ers coach Jim Harbaugh (foto) in het slot van de wedstrijd twee keer onterecht van de officials de kans kreeg om een time out in te trekken en zo een play te challengen. Aangezien de straf voor het mis zitten bij een challenge het inleveren van een time out is had Harbaugh echter helemaal geen challenge meer mogen krijgen.

Ook in het duel tussen de Lions en de Titans was er de nodige controverse. In overtime werd een Lions verdediger bestraft voor een personal foul. De 15-yard penalty had berekend moeten worden vanaf de Tennessee 44 yard line, maar in plaats daarvan werd hij vanaf de Detroit 44 berekend. Zo werd een penalty van 15 yards er één van 27 yards. De extra 12 yards zorgden ervoor dat de Titans een goede veldpositie in de schoot geworpen kregen en zo de winnende field goal konden maken. Uiteindelijk verknalden de Lions zelf de wedstrijd door miscommunicatie op hun laatste play, maar weer kwamen de replacements dus slecht voor de dag.

De bom barstte helaas afgelopen nacht in het duel tussen de Packers en de Seahawks. Doordat de officials onterecht de game-winning touch down toekenden aan de Seahawks lijkt de roep om de reguliere officials niet meer te stoppen. De onderhandelingen tussen de NFL en de reguliere officials zitten echter al tijden muurvast.  De druk op Roger Goodell en de NFL om water bij de wijn te doen zal vanaf nu alleen maar toenemen. De NFL kan het zich ook niet veroorloven om de naam van het spel zo te grabbel te gooien.

Torrey SmithTorrey Smith had andere zorgen. De Ravens receiver (foto, met Ray Lewis) schitterde tegen de Patriots onder de zwaarst denkbare omstandigheden. Minder dan 24 uur nadat hij hoorde dat zijn 19-jarige broer was overleden, speelde hij een fantastische wedstrijd voor de Baltimore Ravens. Na de wedstrijd hield Smith in de kleedkamer een emotionele speech. Tegenover journalisten liet hij het volgende optekenen: ‘Ik wilde niet maar op het veld staan en een beetje rond rennen. Ik wilde gewoon alles geven, als je eenmaal binnen de lijnen staat wil je gewoon een play maken.’

Ook Matt Schaub had wel iets anders aan zijn hoofd. De Texans QB verloor zondag in het duel met de Broncos een stukje van zijn oor na een belachelijke tackle van Broncos verdediger Joe Mays. Schaub vatte het licht op, ‘Ik voelde me prima. Ik verloor alleen een stukje van mijn oor. Ik bloedde en mijn helm vloog af. Dus ik moest voor één play naar de kant, maar ik mankeer verder niks.’ Joe Mays kan alvast een cheque schrijven voor de boete die zijn kant op komt.

De Cardinals zijn een team om rekening mee te houden. Arizona is na de ruime overwinning op de Philadelphia Eagles voor het eerst in 38 jaar 3-0, evenals de Falcons en Texans. Gezien hun wedstrijdschema is het zeker mogelijk dat de Cardinals nog een tijdje ongeslagen blijven. Volgende week komen namelijk de Dolphins op bezoek, daarna reizen de Cardinals naar St. Louis voor het duel met de Rams om in week 6 thuis de Bills te ontvangen. Coach Ken Wisenhunt liet eerder als coach van de Steelers al zien dat hij een goed team kan smeden rondom een sterke defense en dat zelfde kunstje lijkt hij nu in Arizona weer te flikken.

Record watch

Records zijn er om gebroken te worden en dat is precies wat Peyton Manning deed. Hij werd zondag de eerste quarterback in de geschiedenis die in 64 wedstrijden voor minimaal 300 yards gooide. Ook Drew Brees is dicht bij een record. De Saints QB gooide in 46 wedstrijden op rij tenminste één touchdown pass. Volgende week kan Brees het NFL-record van 47 van Johnny Unitas evenaren. Quarterback Alex Smith maakte juist een einde aan een opvallende reeks. Smith had al 249 passes gegooid zonder interception, maar die reeks werd dankzij een interception in het duel tegen de Vikings beëindigd.

Top 5

Jamaal CharlesJamaal Charles (foto) rushte voor 233 yards en een touchdown en was ook nog eens goed voor zes receptions voor 55 yards.

Maurice Jones Drew lijkt zijn vorm ook gevonden te hebben. De Jaguars running back droeg de bal voor 177 yards en een touchdown in de winst op de Colts.

A.J. Green en Andy Dalton kunnen elkaar goed vinden. Green had negen receptions voor 183 en een touchdown. Tel daar 328 yards en drie touchdown passes voor Dalton bij op en de Bengals hebben voorlopig een gouden koppel.

Joe Flacco liet in de emotionele winst van de Ravens op de Patriots zien dat hij bij de elite quarterbacks hoort, 28-39 passing voor 382 yards en drie touchdowns.

De Falcons Defense hield de San Diego Chargers op slechts drie punten en dwong twee interceptions en twee fumbles af.

Offensive Play of the Week
De Play of the Week komt uit het duel tussen de Titans en Lions. Titans linebacker Akeem Mayers probeerde de Hail Mary pass van Shaun Hill in de laatste seconden van het duel nog weg te slaan, maar de bal belandde op miraculeuze wijze in de handen van Titus Young: Touchdown Lions.

Defensive Play of the Week
De Defensive Play of the Week gaat naar de Arizona defense. Kerry Rhodes maakte een sack op Michael Vick die daarbij een fumble produceerde. James Sanders pikte de bal op en rende 93 yards naar de Eagles endzone voor de touchdown.

Flop 5

Michael VickDan Carpenter, de kicker van de Dolphins, miste zondag twee field goals, waaronder de mogelijke game winner.

Dolphins coach Joe Philbin gaat ook niet vrijuit. Hij nam een time out net op het moment dat zijn team een Jets field goal blockte. De tweede poging werd niet gemist en de Jets wonnen daardoor het duel.

De Detriot Lions deden door miscommunicatie zichzelf de das om. De Lions probeerden in plaats van een game tying field goal te kicken de Titans offside te lokken tijdens de laatste play van de wedstrijd. Het mislukte jammerlijk, de bal werd gesnapt met een turnover on down als gevolg, game Titans.

New Orleans ‘Aints. No head coach, no GM, no wins. Met een bezoek aan Green Bay voor de deur is het seizoen van de Saints mogelijk na vier wedstrijden al mislukt.

Michael Vick (foto) blijft de bal maar weggeven en brengt zijn ploeg daarme elke wedstrijd in de problemen. Dat de Eagles alsnog 2-1 zijn is een klein wondertje.

Verrassingen van de week

Ramses Barden en Andre Brown vervingen Hakeem Nicks en Ahmad Bradshaw bij de Giants en deden dat uitstekend. Negen receptions voor 138 yards voor Barden en 113 rushing yards en twee touchdowns voor Brown.

De Minnesota Vikings verrasten iedereen door de 49ers te verslaan en zijn nu 2-1 met duels tegen de Lions, Titans en Redskins, allen 1-2, voor de boeg.

De Titans Special Teams zorgden in het bizarre duel tegen de Lions met een punt return van 65 yards en een kick off return van 105 yards voor twee touchdowns.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen