The Final Drive: Quarterback perikelen

Door

Het is dinsdag en dus weer tijd voor The Final Drive. Het thema van deze week? Quarterbacks. Daarnaast onder andere aandacht voor Vick Ballard, Doug Martin, Stevie Brown en Jamaal Charles.

Storylines

Ze noemen het  niet voor niets ‘the hardest position in professional sports’, quarterback spelen in de NFL is moeilijk en er zijn maar weinig QBs die nooit ter discussie staan. Na deze speelweek zal de quarterback-discussie in een aantal steden zijn opgelaaid, terwijl bij sommige andere teams het vertrouwen in hun starting QB alleen maar is gegroeid.

Mark Sanchez ligt onder vuur in New York. In de afgetekende 30-9 thuisnederlaag tegen de Dolphins gooide  Sanchez voor 283 yards en een touchdown. Dat lijken redelijke cijfers, maar hij maakte ontzettend veel fouten. Sanchez’ completion percentage was maar net boven de 50% (28-54) en met een fumble in het eerste kwart was hij verantwoordelijk voor een Dolphins touchdown.

Toen hun Sanchez in het derde kwart, met een 27-3 achterstand, ook nog een interception gooide was de maat vol voor de Jets fans. Luid boegeroep kwam van de tribunes en enkele spreekkooren die om Tim Tebow vroegen waren te horen.

Het team blijft Sanchez steunen, “That chanting’s B.S. as far as I’m concerned,  Mark’s the quarterback”, aldus wide receiver Chaz Schilens. Ook coach Rex Ryan gaf na afloop van het duel aan dat hij er niet aan denkt om Tebow te laten starten in plaats van Sanchez. Hoe lang dat zo blijft is echter de vraag.

Ook voor Philip Rivers is het tot nu toe een moeizaam seizoen. In slecht weer verloren de San Diego Chargers zondag met 7-6 van de Cleveland Browns en dat was alweer de derde nederlaag op rij na het seizoen 3-1 te zijn begonnen.

Rivers bleef tegen de Browns zonder touchdown, al zal hij dat ook Robert Meachem verwijten die in het derde kwart een zeker lijkende touchdown pass dropte.  Dit seizoen heeft Rivers slechts tien touchdowns op zijn naam staan, terwijl hij al negen interceptions gooide. Ook zijn passer rating van 82,4 past niet bij de franchise quarterback die Rivers hoort te zijn.

De dalende lijn werd bij Rivers eigenlijk anderhalf jaar geleden al ingezet. In 2010 was hij nog goed voor 30 TDs en 13 INTs met een 101,8 passer rating. Vorig seizoen daalde dat al naar 27 TDs met 20 INTs en een passer rating van 88,7. Die dalende lijn lijkt zich dit seizoen dus voort te zetten.

De schuld voor de zwakke prestaties van de Chargers en Rivers zal gedeeltelijk bij de quarterback zelf liggen. In San Diego worden echter vooral coach Norv Turner en general manager A.J. Smith aangekeken op het zoveelste fiasco in de afgelopen jaren. Winst op de Chiefs komende donderdag zou dan ook wel eens de enige manier kunnen zijn voor Turner om zijn ontslag te voorkomen.

Cowboys fans zagen tijdens het duel met de Giants zowel ‘Good Romo’ als ‘Bad Romo’. In de eerste helft was het Bad Romo die er met drie interceptions schuldig aan was dat de New York Giants een 23-0 voorsprong namen.

In de tweede helft was het plotseling Good Romo die, met onder andere een rushing en een passing touchdown, de Cowboys terug bracht door 24 punten op rij te scoren. Maar met 1:23 op de klok en een stand van 29-24 voor de Giants op het scorebord nam Bad Romo weer de overhand.

Met de bal op de 17-yard line van New York leek het de laatste kans te worden voor Dallas, maar weer leverde Romo de bal in met een interception. Nadat de Giants  de bal en halve minuut later alweer terug gaven kon Romo met tien seconden op de klok alsnog Dez Bryant bereiken voor de winnende touchdown. Althans zo leek het, maar de receiver landde nipt out of bounds.

De Cowboys zijn nu 0-4 tegen de Giants in hun nieuwe stadion en staan met een 3-4 record al op grote achterstand in de divisie. Romo gooide dit seizoen inmiddels alweer dertien interceptions en blijft met een passer rating van 78,8 ver onder zijn 102,5 rating van vorig jaar. Voor de Cowboys is het te hopen dat ze de rest van het seizoen meer van Good Romo te zien krijgen.

In Philadelphia had Michael Vick eindelijk weer eens een wedstrijd zonder turnovers. Niettemin werd er vrij kansloos met 30-17 verloren van de ongeslagen Falcons. Hoewel de defense in Philadelphia misschien nog wel een groter probleems is, lijkt Vick de Eagles offense niet aan de praat te kunnen krijgen.

Na de wedstrijd ging het dan ook over de positie van Vick als Eagles quarterback. Rookie quarterback Nick Foles liet in het preseason goede dingen zien en zou mogelijk in de komende weken een kans kunnen krijgen als starter. Gevraagd naar die mogelijkheid antwoorde Vick, “Welke beslissing de coach ook maakt, ik steun hem. Ik weet dat ik alles geef als ik op het veld sta.”

Voor coach Andy Reid zal het in ieder geval een moeilijke beslissing worden, een beslissing die ook invloed zal hebben op zijn eigen baan. Eagles eigenaar Jeffrey Lurie stelde namelijk voor het seizoen dat weer een 8-8 record onacceptabel zou zijn. Na een 3-1 start zijn de Eagles nu, na drie nederlagen op rij, 3-4.

Geen quarterbackperikelen in Denver, Atlanta en New England. In die steden zullen ze erg tevreden zijn met de plaatstelijke QBs.

Peyton Manning wordt met de week beter en overvleugelde Drew Brees volledig in een enzijdige winst van de Broncos op de Saints. Manning was 22-30 voor 305 yards en drie touchdowns en komt steeds meer op één lijn met zijn receivers. De Denver QB gooide tot nu toe al zeventien touchdown passes en werd pas vier keer onderschept.

Tom Brady leidde de Patriot in Londen naar een verrassend makkelijke winst op de Rams. Brady had vier touchdown passes in het duel en passte voor 304 yards. Zijn totaal komt daarmee op zestien touchdowns en slechts drie interceptions.

En dan was er nog Matt Ryan die met 262 passing yards en drie touchdowns zijn Falcons de zevende overwinning op rij bezorgde. Atlanta is dus nog ongeslagen en Ryan ontpopt zich dit seizoen echt als elite quarterback, zeventien touchdowns tegenover zes interceptions dit seizoen.

Record Watch

De Kansas City Chiefs zetten deze week een reeks voort waar ze niet trots op zullen zijn. Alleen in week 3 werd er, na overtime, gewonnen van de Saints. Maar na zeven gespeelde wedstrijden hebben de Chiefs nog geen moment voor gestaan in de reguliere speeltijd van een duel. Het is voor het eerst sinds 1940 dat een team zo lang heeft gespeeld zonder zelf een voorsprong te nemen.

Top 5

Doug Martin rushte niet alleen voor 135 yards en een touchdown tegen de Minnesota Vikings, hij ving ook nog eens drie passes voor 79 yards en een TD.

Alex Smith was bijna perfect tegen de Arizona Cardinals. Veel beter dan 18-19 voor 232 yards en drie touchdowns en een passer rating van 157,1 (1,3 punten onder het maximum) kan het in ieder geval niet.

Rob Gronkowski was niet te stoppen voor de Rams defense. De Patriots tight end ving acht passes voor 146 yards en twee touchdowns.

Stevie Brown was alom aanwezig voor de Giants tegen de Cowboys. De defensive back eindigde de wedstrijd met twee interception, een fumble recovery en zes tackles.

Jason Witten ving tegen de Giants maar liefst achttien passes voor een totaal van 167 yards.

Play of the Week

Vick Ballard koos een perfect moment om de eerste touchdown van zijn carrière te scoren. In overtime van het duel tussen de Colts en de Titans ving hij een 16-yard touchdown pass van Andrew Luck voor de winnende score. Niet alleen besliste de rookie running back het duel, ook de manier waarop hij ondersteboven de goal line over dook was spectaculair.

Flop 5

De Washington Redskins receivers lieten tegen de Steelers in totaal tien passes door hun handen glippen. Zelfs een rookie sensatie als Robert Griffin kan op zo’n manier geen wedstrijden winnen.

Jamaal Charles kreeg slechts vijf keer de bal voor de Chiefs tegen de Raiders en wist daarin slechts vier yards te overbruggen.

Philip Rivers was tegen de Browns slechts 18-34 voor 154 yards en een passer rating van 65,1.

De Rams pass defense stond deze week 304 yards en vier touchdowns toe en zag New England 45 punten op rij scoren.

Tony Romo gooide de bal 62 keer tegen de Giants, maar bereikte slechts met 36 van zijn passes een receiver. Tel daarbij zijn vier interceptions op, en een quarterback rating van 58,3 is het resultaat.

Verrassingen van de week

Titus Young was tegen de Seahawks goed voor negen receptions voor 100 yards en twee touchdowns, waaronder de game-winner. De prestatie van Young een mooie opsteker voor de Detroit Lions. Zeker omdat Nate Burleson door een gebroken been de rest van het seizoen is uitgeschakeld en Calvin Johnson bijna elke week onzichtbaar is.

Matthew Stafford liet tegen de Seahawks ook eindelijk weer eens wat van zijn vorm van vorig jaar zien. Stafford was 34-49 voor 352 yards, drie touchdowns en één interception.

Eli Manning speelde verrassend zwak tegen de Cowboys met 15-29 voor 192 yards en een interception. Niet de cijfers die je van hem verwacht bij een nipte Giants overwinning.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen