Terug in de tijd: NFL Lockout 1987

Door

De huidige lockout is niet de eerste keer in de geschiedenis van de NFL dat het werk stil ligt.Op Sport Amerika kijken we terug naar de twee meest recente werkonderbrekingen. Donderdag keken we al naar de lockout van 1982. Vandaag: 1987

Zowel de spelersbond als eigenaren wisten op het moment dat ze de CAO in 1982 ondertekenden dat beide partijen vijf jaar later weer zouden botsen. Nog een CAO zonder free agency was ondenkbaar, en toen het einde van de arbeidsovereenkomst in 1987 naderde bleek inderdaad dat de NFLPA evenals in 1982 een staking voorbereidde.

Toch lag de NFL in 1987 slechts één week volledig stil. NFL teams wisten al lang dat hun spelers en zouden staken en hadden daarom schaduwlijsten met zogenaamde “replacement-players” opgesteld. Deze lijsten bestonden uit spelers die niet aangesloten waren bij de spelersbond; rookies die geen contract hadden gekregen, afvallers uit de trainingskampen en ex-nfl spelers vulden razendsnel de gaten op die de stakende spelers achterlieten.

Ook in 2011 wisten de eigenaren al lang dat er een decertificatie van de spelersbond aan zou komen, maar replacement players zijn dit jaar geen optie. In 1987 waren de TV-gelden niet gegarandeerd, waardoor de eigenaren niet overgingen tot een lockout, maar replacement players het veld op stuurden om zo toch de televisieinkomsten veilig te stellen.

Dit jaar zijn die televisieinkomsten wel gegarandeerd, waardoor er geen noodzaak is voor de eigenaren om een product met een lagere kwaliteit het veld op te sturen. Uit die garantie en de financiele zekerheid die dit biedt blijkt volgens de spelersbond dat de eigenaren uit waren op een lockout en daarom niet in de beste interesse van de spelers onderhandeld hebben.

In 1987 staakten spelers, vaak bijgestaan door fans, buiten hun stadions tijdens de wedstrijden van de replacement players. Steeds vaker kozen hun teamgenoten ervoor om de staking te breken en zich bij de replacement players te voegen om zo geen salaris meer mis te lopen.

Na een zestal weken besloot de spelersbond weer aan het werk te gaan zonder een nieuwe CAO. De NFL en de NFLPA bleven wel in een wettelijke strijd verwikkeld totdat men in 1989 een overeenkomst bereikte over free agency. De introductie van een salary cap, die in directe verhouding lag met de inkomsten werd ingevoerd om de eigenaren te behoeden van te hoge salariseisen.

Het grootste verschil met de situatie van 2011 is dat het dit jaar niet de spelers zijn die te hoge eisen stellen. De CAO die in maart afliep was voor de spelers gunstig genoeg.

Dit jaar zijn het de eigenaren die eisen dat de spelers financieel een stap terug doen, om zo het risico van ondernemen op te vangen. Evenals in 1987 draait het in 2011 allemaal om het langste uithoudingsvermogen.

Als het seizoen niet van start gaat in september lopen de spelers hun salaris mis, maar kunnen de eigenaren naar een zeer groot deel van de inkomsten fluiten. In 1987 gaf de spelersbond toe nadat ze inzagen dat de NFL vrolijk doordraaide zonder hen. Dit jaar moet blijken voor wie het verlies als eerste teveel pijn zal doen.

Foto: taylormadetirade.wordpress.com

Ook leuk om te lezen