Tebow doet niet aan cijfers, maar Brady wel

Door

De New England Patriots haalden bijna onder de radar de play-offs. Green Bay was nagenoeg perfect, Drew Brees pakte het record van Dan Marino en ze zouden zomaar allebei naast de ring kunnen grijpen. Maar eerst moet er nog afgerekend worden met Tebow.


Elf januari was het precies vijfentwintig jaar geleden dat de toenmalige quarterback van de Denver Broncos John Elway één van de hoogtepunten in zijn carrière beleefde. In de AFC Championship Game 1987 begon hij vanaf de 2 yard line aan beslissende aanval die nu bekend staat als The Drive. Het is een schoolvoorbeeld van clutch. De huidige executive vice president van de Broncos vertelde gisteren aan USA Today dat hij ook Tim Tebow rustiger ziet worden als het spannend wordt.

Het is een karaktertrek die Tebow hard nodig zal hebben als hij het zaterdag opneemt tegen de New England Patriots. Vorige weekend gooide de Denver-quarterback 316 yards en twee touchdowns tegen de nummer één passing defense van Pittsburgh bij elkaar. Aanstaande zaterdag staat hij tegenover de een-na-slechtste passing defense in de NFL. Het zijn ook direct de enige cijfers waar ze in Denver hoop uit mogen putten.

Wat moeten we maken van de New England Patriots dit seizoen? Verdedigen is een probleem bij de Pats. Er worden teveel yards opgegeven en te weinig tackles gemaakt. Helemaal als je kijkt naar twee belangrijke stats. Zowel op time of possession als third down conversion presteert New England onder de maat. Een combinatie van deze stats geeft aan dat de verdediging niet zijn beste spel laat zien als het er echt om gaat. Het is iets waar coach Belichick zich zorgen om mag maken.

Waar hij zich nadrukkelijk geen zorgen om hoeft te maken is zijn aanval. Die staat er als het er om gaat, als het er niet om gaat en als ze hun ogen dicht hebben. De Patriots hebben simpelweg teveel aanvallende wapens. Wes Welker draaide zijn beste seizoen ooit en Rob Gronkowski brak een record met zeventien touchdowns als tight end. En dan is er nog de rechterarm van Golden Boy Brady.

Tom Brady is een genot om naar te kijken. Wanneer hij de Patriots over het veld dirigeert in een no-huddle offense lijkt de aanval meer op een race naar de endzone. Vernuftig uitgedachte looplijnen van Welker en Gronkowski die door een muur gaat helpen de quarterback nadrukkelijk. En je zou bijna vergeten dat Tom Brady een week later dan Drew Brees ook het record single-season passing yards van Dan Marino passeerde.

Minder dan een maand geleden speelde de aanval van de Patriots als tegen de defense van de Broncos. De Broncos wisten Welker en Gronk in toom te houden, maar dat gaf Aaron Hernandez, die andere tight end, de kans om te excelleren met negen receptions en een touchdown. Het werd een simpele 41-23 voor New England. En het vertelt eigenlijk het hele verhaal. Stop je je vinger in het ene gat, dan stroomt het er bij het andere gat uit. Het grote probleem voor de Broncos? Er zijn elf gaten en ze hebben maar twee handen.

Het verhaal komt dus zaterdag hier op neer; de aanval van de Patriots is gewoon te goed. New England haalde in maar vier wedstrijden dit seizoen minder dan dertig punten. Denver wist maar twee keer meer dan dertig punten te halen. Meer hoeft u niet te weten. En hoewel ik vorige week zei dat Tim Tebow niet aan statistieken doet, helaas voor hem doet Tom Brady dat wel.

Ook leuk om te lezen