Team of the Week, American League: week 6

Door

Elke week van het MLB-seizoen kiezen vier SportAmerika-redacteuren gezamenlijk een Team of the Week voor zowel de American League, als de National League. Volgens redacteuren Dennis Bakker en Sander Grasman was het neusje van de zalm in de American League voor week 6 van het seizoen 2020 oranjegetint met witte sokken.


C AUSTIN NOLA (Seattle Mariners)

14 AB, 3 R, HR, 3 RBI, 5 BB, .357 AVG, 1.071 OPS


Deze tweede opname van Austin Nola in onze American League Team van de Week-lijstje is meteen ook zijn laatste opwachting voor dit seizoen. Met zijn goede spel heeft de 30-jarige backstop namelijk een transfer naar een contender afgedwongen. De San Diego Padres zagen zelfs zo veel waarde in zijn diensten, dat ze onder anderen prospect Taylor Trammell ervoor opgaven. Nola is de spreekwoordelijke eenogige koning in het land der blinden, al is een OBP van .500 natuurlijk lang niet gek.


1B JOSE MARMOLEJOS (Seattle Mariners)

19 AB, 4 R, 3 HR, 3 BB, 7 RBI, .421 AVG, 1.500 OPS


Op het eerste honk vinden we de 27-jarige Dominicaan José Marmolejos terug. De Dominicaan maakte op 24 juli tegen de Astros zijn debuut in de MLB en heeft in de afgelopen zeven dagen zijn seizoens-statistieken behoorlijk opgepoetst. In 19 slagbeurten noteert hij drie homeruns – met als kers op de taart een grand slam tegen de San Diego Padres – , zeven RBI’s en een 1.500 OPS. Ook zijn .421 AVG is meer dan uitstekend en genoeg om hem een plekje in het Team of the Week te geven.


2B JONATHAN SCHOOP (Detroit Tigers)

22 AB, 4 R, 2 HR, 7 RBI, .409 AVG, 1.162 OPS


Net als vorige week vinden we ook in deze editie onze landgenoot Jonathan Schoop terug op het tweede honk. Na twee mindere seizoenen lijkt Mamba zijn oude vorm teruggevonden te hebben. Met zijn sterke spel van de afgelopen twee weken leek hij zichzelf misschien wel in de kijker te spelen bij een van de contenders, maar rond de deadline bleef het stil. Mocht Schoop deze geweldige vorm vast kunnen blijven houden, dan kan het niet anders of verdient hij deze winter een mooi nieuw contract. Er lopen niet veel tweede honkmannen met een hogere productie rond, dus meerdere teams zouden in hem een upgrade zien.


SS XANDER BOGAERTS (Boston Red Sox)

20 AB, 4 R, 2 HR, 2 2B, 5 RBI, SB, .450 AVG, 1.326 OPS


Hoewel er lang geruchten de ronde deden over een mogelijk vertrek van Xander Bogaerts is inmiddels duidelijk dat hij voorlopig in Boston blijft. Daar zal Red Sox Nation blij mee zijn, want keer op keer bewijst X-man dat hij op dit moment hèt gezicht van de organisatie is. Onze landgenoot sloeg deze week twee homeruns, waarvan er eentje in een baan om de aarde beland zou zijn, als de bal niet tegen een lichtmast aangevlogen zou zijn. De Arubaan lijkt nog steeds elk jaar beter te worden. Een ideale bouwsteen voor een rebuild in Boston dus.


3B RAFAEL DEVERS (Boston Red Sox)

25 AB, 4 R, 2 HR, 1 2B + 1 3B, 8 RBI, .360 AVG,  1.105 OPS


Ondanks dat er dit seizoen weinig te juichen valt in Boston, heeft ook Bogaerts’ maatje Rafael Devers zich deze week een plek in het Team of the Week weten te verschaffen. De 23-jarige Dominicaan is  deze week heerlijk op dreef met twee homeruns, acht RBI’s en een OPS van 1.105 in een totaal aantal slagbeurten van 25. Zijn slaggemiddelde van .360 is eveneens meer dan prima.

In 2019 liet de Dominicaan zien waartoe hij in staat is. Hij sloot het seizoen als lijstaanvoerder in de American League  af met 90 extra honkslagen en 359 totaal bereikte honken. Defensief was er vorig seizoen echter voldoende te verbeteren in Fenway Park. Devers had met 22 errors het hoogste aantal van de gehele MLB en ook dit jaar blijkt zijn veldspel weer de achilleshiel van de jonge derde honkman.


LF ELOY JIMÉNEZ (Chicago White Sox)

23 AB, 5 R, 2 HR, 6 RBI, .261 AVG, .936 OPS


Deze week is de Dominicaanse Republiek goed vertegenwoordigd in het Team of the Week, want ook in het linksveld vinden we een speler afkomstig uit het Caraïbisch gebied terug. De 23-jarige Eloy Jiménez is in 23 slagbeurten goed voor twee homeruns, zes binnengeslagen punten en een OPS van .936. Waar zijn slaggemiddelde van .261 wellicht niet heel goed klinkt, is zijn OBP van .370 meer dan uitstekend.

Vooral in het tweeluik met de Pittsburgh Pirates – waarin Lucas Giolito zijn no-hitter mocht noteren — en de eerste wedstrijd tegen de Kansas City Royals was de man die vorig seizoen vierde eindigde in het Rookie of the Year-klassement goed op dreef.


CF LUIS ROBERT (Chicago White Sox)

19 AB, 5 R, 3 HR, 2B, 5 RBI, .421 AVG, 1.218 OPS


Vorige week vonden we op deze positie met Kyle Lewis een andere speler die dit jaar een gooi doet naar de Rookie of the Year Award. Deze week is het de beurt aan de favoriet voor deze prijs, namelijk Luis Robert van de White Sox. De Cubaan sloeg deze week zijn achtste, negende en tiende homerun van het seizoen, waarmee hij alle rookies aanvoert. Bovendien was één van die twee rake klappen goed voor een walk off. Al bij al reden genoeg dus om Robert op te nemen in het sterrenteam van deze week.


RF TAYLOR NAQUIN (Cleveland Indians)

23 AB, 3 R, 2 HR, 7 RBI, 3 2B, .261 AVG, .944 OPS


Het buitenveld wordt gecompleteerd door rechtsvelder Tyler Naquin. De 29-jarige Amerikaan was de afgelopen week goed voor twee homeruns, zeven binnengeslagen punten en een OPS van .944. Met eveneens drie doubles is het een meer dan uitstekende week voor de speler van de Cleveland Indians.

Dit seizoen zal het een spannende strijd om de divisietitel worden in de American League Central. Met concurrentie van de Chicago White Sox en de Minnesota Twins, zal het een nek-aan-nekrace worden. De mooie statistieken van Naquin deze week dragen zeker bij in deze strijd.


SP LUCAS GIOLITO (Chicago White Sox)

1-0, 9 IP, 13 K, 1 BB, 0.00 ERA, 0.11 WHIP, QS


Lucas Giolito had ongetwijfeld onze snub van Aaron Civale in gedachten, toen hij afgelopen dinsdag voor zijn enige start van de week de heuvel opstapte. Het moest blijkbaar nog beter dan een shutout. En dat werd het ook. De werper liet de 19e no-hitter uit de clubgeschiedenis van de White Sox noteren. Daarbij gooide hij ook nog eens 13 strikeouts. Het enige smetje op het verder perfecte blazoen was één vrije loop.


RP RYAN PRESSLY (Houston Astros)

 3.0 IP, 1 H, 6 K, 0 BB, 0.00 ERA, 0.33 WHIP, 3 SV.


Pressly is de beste reliever deze week. De 31-jarige Texaan haalt het maximale uit zijn gepitchte innings. Na drie wedstrijden op de heuvel mag Pressly drie saves bijschrijven met daarnaast een mooi aantal van zes strikeouts en slechts één hit. De All-Star van 2019 is bezig aan zijn derde seizoen bij de Astros. Vorig seizoen voerde hij met een totaal van 31 – samen met Jake Diekman van de Oakland Athletics–  het klassement in holds aan.

Coverfoto: Erin Hooley/Chicago Tribune

Ook leuk om te lezen